“Banii contează” (Medium)

Medium a publicat noul meu articol “Banii contează

Textul de mai jos este un rezumat al cuvintelor Dr. Laitman din emisiunea El Mundo (Lumea).

Se spune că banii nu sunt totul în viață. Poate fi adevărat, dar pot cumpăra aproape orice. Dorințele noastre sunt în general împărțite în șase categorii: hrană, sex, familie, bani, putere, cunoaștere. Banii, a patra categorie, pot dobândi toate celelalte cinci. Cu alte cuvinte banii sunt putere; este un echivalent cu care poate fi tranzacționat orice ne dorim sau avem nevoie. Acesta este motivul pentru care în ebraică, cuvântul kesef (bani) înseamnă două lucruri: kisuf (a dori/a tânji) și kisui (acoperire). Cu alte cuvinte, banii pot acoperi (satisface) toate dorințele noastre.

Cu cât civilizația se dezvoltă mai mult, cu atât își dezvoltă mai mult sistemele monetare. Am devenit complet dependenți de ele, deoarece nu putem face schimb de produse așa cum au făcut strămoșii noștri, așa că trebuie să folosim ceva care este echivalent ca valoare cu produsele pe care vrem să le schimbăm, ceva care este portabil, uşor de colectat și apreciat în mod egal în întreaga lume. Lucrul care îndeplinește toate aceste cerințe sunt banii.

Singurul lucru care poate înlocui banii este iubirea, deoarece ea ne determină să dăruim și să primim corect și drept. Din păcate iubirea nu există în societatea umană, decât între părinți și copii, deși astăzi nici asta nu este un dat. În orice caz, ca factor în societatea actuală care se bazează pe neîncredere, singurul mijloc practic de schimb sunt banii.

Cu toate acestea, pentru un număr din ce în ce mai mare de oameni, există ceva care valorează mai mult decât banii, în ciuda a tot ceea ce pot cumpăra. Acești oameni caută ceva ce banii cu adevărat nu pot cumpăra. Banii pot cumpăra orice în viață, dar nu pot explica sensul vieții în sine, semnificaţia vieții!

De obicei, când suntem mai tineri, ne concentrăm mai mult pe a face bani, gândindu-ne că asta ne va face fericiți și ne vom simți în siguranță. Pe măsură ce ne maturizăm și ajungem la sfârșitul anilor 30 sau 40, ne dăm seama că este posibil să fi făcut suficienți bani pentru a ne asigura existența, mai mult sau mai puțin, dar nu știm deloc de ce trăim. „Bine, deci m-am născut, am trăit până acum și am copii care vor trăi după mine. Dar acum mă uit la alte câteva decenii de viață, în care voi trece prin mișcări fără să înțeleg pentru ce este totul.”

Gândiţi-vă la tot ce facem în viață; știm mereu ce vrem să obținem din asta. Deci cum putem continua cu viața însăși fără să știm de ce suntem aici? Nicio sumă de bani nu poate răspunde la această întrebare, motiv pentru care majoritatea oamenilor chiar se tem să recunoască faţă de ei înșiși că o pun.

Părerea mea – ca cineva care se ocupă mult mai mult de sensul vieții decât de finanțarea satisfacțiilor efemere – este că banii ar trebui să ne acopere nevoile de bază. Ar trebui să avem suficient pentru a ne asigura sănătatea, locuința, educația și hrana pentru noi și familiile noastre. Dincolo de aceste nevoi de bază, nu am nicio plăcere să adun numerar. Prefer să-mi petrec timpul dezvoltând tărâmurile superioare ale vieții, cele care se ocupă de scopul vieții, și nu cu asigurarea existenței mele fizice.

Aici există un alt aspect: oamenii care urmăresc bani și alte plăceri corporale nu sunt niciodată mulțumiți cu adevărat. Dacă se mulțumesc cu ceea ce au, este doar pentru că sunt prea obosiți sau timizi pentru a se strădui pentru mai mult, dar nu este ca și cum nu și-ar dori mai mult. Astfel de oameni nu pot fi niciodată satisfăcuți, deoarece însăși satisfacerea dorințelor lor îi face să crească. Pentru că senzația de vitalitate vine din satisfacerea dorințelor noastre, odată ce acestea sunt satisfăcute, nu ne mai simțim vii pentru că nu există dorințe de satisfăcut. Drept urmare, în noi apar dorințe noi și mai intense.

Pe de altă parte, o persoană care se străduiește să cunoască scopul vieții este întotdeauna mulțumită pentru că nu are nevoie să realizeze ceva pentru a se simți fericit. Căutarea în sine îl face să se simtă viu și energic. Și el va dori să învețe mai multe odată ce a învățat ceva, dar cunoașterea nu este scopul lui ci învățatul în sine, făcându-l constant mulțumit și deficitar în același timp.

Pentru astfel de oameni, banii nu contează. Tot ceea ce contează este să învăţ și să explorez lumea în care trăiesc, cum funcționează, de ce funcționează și cum o pot face să funcționeze mai bine.

Discuții | Share Feedback | Ask a question
"Cabala și Semnificatia Vieții" Comentarii RSS Feed

Articolul următor: