Ca o mama grijulie care ne priveste din umbra

Dupa ce Baal HaSulam a stabilit clar: care este dorinta Creatorului, scopul creatiei, si modul de a-l dobandi, el a coborat la noi si ne-a explicat, si tot ceea ce ne ramane este de a ne adapta acestei metode. Noi trebuie sa incercam sa intelegem asta cu mintea noastra si sa simtim cu inima astfel incat Lumina sa treaca prin noi si sa ne umple, ingaduindu-ne sa intelegem esenta interioara a cuvintelor sale.

Lasati fiecare cuvant scris de el sa devina viu in noi asemeni unui mecanism interior, un mijloc, un vas care va incepe sa lucreze in noi in asa fel incat nu va trebui sa ne gandim. Noi nu trebuie sa planificam nimic. Aceasta invatatura va incepe sa traiasca in noi si sa faca actiuni prin noi, in virtutea faptului ca ne anulam pe noi insine. Aceasta este munca Galgalta Eynaim, care se anuleaza pe sine de dragul AHP, ii absoarbe dorintele, si pe de alta parte, se uneste cu Lumina si incepe sa actioneze prin noi.

Noi nu suntem constienti de ceea ce facem si nu stim ce avem de facut. Insa Lumina ne urmareste si desfasoara totul. Este scris, :Eu sunt primul si ultimul” si „Nu exista nimeni in afara de El.”

Intreaga lume se anulaza pe sine in acest fel. Dar daca ne anulam relativ la actiunile Luminii cu eforturile noastre in loc sa fim pur si simplu guvernati de mana care ne conduce din interior, asemeni unei papusi conduse de mana papusarului, atunci aceasta este o mare diferenta. Anulandu-ne pe noi in afara liberei alegeri, noi ajungem sa simtim aceasta mana, care controleaza intreaga lume prin noi. Noi invatam de la aceasta mana toate obiceiurile sale, intregul joc, intregul program. Noi incepem sa il recunoastem pe El, cel care ne guverneaza, forta superioara.

Intreaga lume se anuleaza pe sine, neavand alta sansa. Insa daca noi trebuie sa ne anulam pe noi insine prin propria noastra dorinta, si daca facem asta, noi vom fi capabili sa devenim similari cu Baal HaSulam, care a facut asa, si cu alti Cabalisti. In virtutea acestui fapt, el a trecut de la starea de simplu sclav al Creatorului, la cea de servitor loial prin care circula intreaga intelepciune, ingaduindu-i sa ajunga la Malchut a lumii infinitatii si sa devine inclus in ea pentru a simti intregul univers si pentru a simti cum il patrunde in totalitate Lumina.

Noi trebuie sa fim recunoscatori Creatorului pentru ca ne-a trimis un suflet asa de mare. Baal HaSulam scrie ca nu a mai putut privi suferinta oamenilor. Insa asta nu se refera la mica suferinta egoista. In fond, noi nu cautam o umplere mai buna a corpurilor noastre, ca o pajiste verde pentru vacile noastre, insa vrem sa il cunoastem pe acela care ne conduce si pune totul in miscare.

Noi trebuie sa intelegem, sa il intalnim si sa il revelam pe El astfel incat mintea si sentimentele sale sa se invesmanteze in noi, sa se uneasca cu El astfel incat inima si mintea noastra sa se uneasca cu El. Atunci intreaga creatie, scopul sau, si toate lumile despre care ne vorbesc Cabalistii, si chiar cele mai sus de acestea si pe care nu le putem denumi- toate acestea vor deveni adevaratele noastre senzatii si impliniri. Aceasta este starea pe care ne-a pregatit-o.

In toata istoria noastra nu exista una care sa ne fie mai draga si mai semnificativa pentru noi. In mod evident, noi suntem incapabili sa masuram adevarata greutate a unui Cabalist. Toti sunt sfinti pentru noi. Insa Baal HaSulam a facut pentru noi ceea ce nu a facut nimeni in intreaga noastra istorie. Si prin urmare, noi suntem mandri sa avem un astfel de parinte spiritual care are grija de noi. Noi trebuie sa simtim cum, cu fiecare zi care trece, pe masura ce avansam, el ne urmeaza si se bucura la fiecare pas pe care il facem.

Din convorbirea la masa dedicata zilei memoriale a lui  Baal HaSulam, 10/8/11

Discuții | Share Feedback | Ask a question
"Cabala și Semnificatia Vieții" Comentarii RSS Feed

Articolul următor: