Când egoismul depășește cadrul exterior

962.2Comentariu: Atunci când într-un mediu secular sunt dezvăluite anumite abateri fizice sau morale, acest lucru nu provoacă prea mult șoc, atât timp cât acești oameni nu se disting de ceilalți, nu pretind că sunt aleși de Dumnezeu și nu le dictează altora cum să se comporte.

Când un astfel de fenomen este dezvăluit în cercurile ortodoxe, este șocant.

Răspunsul meu: Faptul că oamenii religioși vor să arate că sunt speciali nu este important. Din punct de vedere biologic, sunt absolut la fel cu ceilalți, nu au nicio atitudine specială și dorință interioară de a fi diferiți. Dar totuși, în acest mediu există relații foarte bune, comunicare, fonduri de ajutor reciproc și un anumit sprijin.

Societatea lor este construită în acest fel, pur egoist, încât are sisteme de asistență reciprocă. Acesta este iudaismul obișnuit, pământesc, care ajută oamenii în multe feluri și le oferă o anumită protecție morală și fizică, deși în același timp păstrează dezvoltarea noastră.

Religia nu este menită să-l corecteze pe om. Religia este la fel ca și construcția unei case, o practică convențională. La fel ca un obicei pe care îl are o persoană din casa tatălui său, hrana mamei sale, acel mod de viață – religia îi oferă un anumit mediu, o coajă pentru existență: fă acțiuni așa și așa, organizează-ți viața în așa fel, te va ajuta in viata.

Și atunci când egoismul începe să se dezvolte, depășește acest cadru și din întreaga religie rămâne doar respectarea ritualurilor externe, în timp ce nu mai există atitudini morale interioare.

Din KabTV “Prim-plan. Reîntoarcerea” 2/19/10

Discuții | Share Feedback | Ask a question




"Cabala și Semnificatia Vieții" Comentarii RSS Feed

Articolul următor: