“Când evreii se întorc împotriva evreilor, la fel face și Netflix” (Linkedin)

Noul meu articol pe LinkedinCând evreii se întorc împotriva evreilor, la fel face și Netflix

Săptămâna trecută, Netflix a lansat o nouă colecție de filme palestiniene care pretind că prezintă „adevărul” despre conflictul israeliano-palestinian. Dar, având în vedere că 89% dintre filme sunt regizate de susținătorii BDS, există puține speranțe că va exista vreo încercare de a prezenta o imagine veridică, cu atât mai puțin echilibrată a realității. Filmele, care apasă pe cele mai vulnerabile declanșatoare emoționale ale oamenilor, sunt obligate să creeze sentimente anti-Israel și mai puternice decât simt deja oamenii.

Împărtășesc frustrarea celor care încearcă să lupte împotriva demonizării Israelului. Cu toate acestea, cred că ne împușcăm în picior încercând să ne explicăm, în loc să abordăm scindarea care este cauza principală a urii față de noi.

Din istoria poporului nostru și din cuvintele înțelepților noștri din fiecare generație, știm că poporul Israel își determină propriul destin. Cartea Zohar (Pinhas 64) scrie că Israelul nu este supus sorții sau norocului; Talmudul (Shabbat 156a) afirmă că Israelul nu are soartă, adică nu sunt legați de ea; alte surse afirmă la fel.

Când priveşti la felul în care lumea îi tratează pe evrei, este ușor de înțeles că suntem întotdeauna identificați de obicei pentru a fi condamnaţi. Evreii au fost condamnați înainte de a li se permite să se amestece cu națiunile din diaspora; evreii au fost izolați înainte de a exista un stat evreiesc; evreii sunt izolați, acum că există un stat; iar dacă statul evreu încetează să existe și se înființează un stat palestinian în locul său, ei vor fi în continuare arătați cu degetul pentru condamnare. Evreii au fost persecutați și executați din motive diferite în momente diferite, deoarece rădăcina urii față de evrei nu are nimic de-a face cu circumstanțele actuale ale evreilor, ci cu datoria lor eternă. Până nu o vor duce la îndeplinire, lumea îi va urî și îi va disprețui. Când o vor îndeplini, lumea îi va iubi și aprecia.

Lumea nu greșește în atitudinea ei față de evrei; noi nu suntem ca ceilalți oameni. Națiunile ne judecă după un alt standard nu pentru că sunt antisemite, ci pentru că am devenit o națiune pentru a stabili un alt standard pentru lume. Lumea ne judecă după standardul pe care trebuie să-l atingem și nu după standardele pe care le judecă restul națiunilor.

Standardul pe care îl folosește lumea pentru a ne judeca este standardul unității. Când suntem uniți, suntem lăudați; când suntem dezbinați, suntem condamnați. Am devenit o națiune, numai când am fost de acord să ne unim „ca un singur om cu o singură inimă” și am fost imediat însărcinați să fim „o lumină pentru națiuni”. Numai când arătăm unitate, suntem o lumină pentru națiuni; când suntem divizați, răspândim întunericul și lumea ne urăște pentru asta.

Potrivit cărții Sifrey Devarim, în antichitate când evreii își sărbătoreau unitatea în timpul sărbătorilor de pelerinaj, oamenii din întreaga lume „se urcau la Ierusalim și vedeau Israelul… și spuneau: „Devine bine să ne agățăm doar de această națiune”. Dimpotrivă, Talmudul (Yoma 9b) explică că Nabucodonosor a cucerit Israelul și a distrus Primul Templu pentru că poporul Israel a vorbit unul cu altul „cu pumnale în limbă”. În mod similar, al Doilea Templu a fost distrus de Sina’at Hinam (ura nefondată, ura fără motiv), spun toți înțelepții noștri. Cataclismele de-a lungul istoriei noastre, toate au urmat unor perioade prelungite de diviziune și ură de sine.

Am vorbit cu academicieni israelieni proeminenți care sunt activi în mișcarea BDS; am văzut cât de fermi sunt în obiecția lor față de Statul Israel. În opinia mea, în subconștient ei încearcă să se protejeze arătând ură față de propriul lor popor. Cu toate acestea, condamnarea propriei lor națiuni și a propriului popor nu îi va ajuta să scape de mânia lumii. Doar unitatea noastră, tocmai deasupra acestor prăpăstii adânci care separă societatea israeliană ne va câștiga favoarea lumii.

Trebuie să ne concentrăm pe a ne educa asupra importanței unității interne. Acesta este singurul lucru pe care îl putem sau ar trebui să-l facem. Dacă mai mulți israelieni înțeleg rolul unic al poporului nostru, nivelul de coeziune și solidaritate pe care națiunea noastră trebuie să-l atingă, vom merita respectul lumii și în cele din urmă, afecțiunea. Dar dacă evităm vocația noastră și alegem diviziunea, atunci filmele antisemite ale Netflix vor fi cea mai mică dintre problemele noastre.

Pentru a detalia subiectul și pentru a obține o perspectivă mai istorică asupra semnificației unității în special pentru poporul evreu, citiți cartea mea Alegerea evreiască: Unitate sau antisemitism..

Discuții | Share Feedback | Ask a question
"Cabala și Semnificatia Vieții" Comentarii RSS Feed