“Când mergi în via vecinului”

Tora, Deuteronom, 23:25: Când intri în via vecinului, poți mânca atâția struguri cât îți dorești, până ești sătul, dar să nu pui nimic în vasul tău.

Strugurii simbolizează dorința. De aceea, “poti mânca atâția struguri cât îți dorești, … dar să nu pui nimic în vasul tău” căci dorința este străină. Când ești inclus în acea dorință, adică te ridici la următorul nivel, acolo poți primi în tine însuți fără să cazi înapoi la nivelul tău.

Asta se referă la doi Partzufim, două suflete: mare și mic. Dacă se ridica un suflet mic la cel mare și se include în el, precum un embrion în pântecul mamei, atunci se poate hrăni cu orice este la acel nivel superior. Totuși, nu poate coborî la nivelul său, deoarece ar fi precum moartea, ca o infecție corporală.

Când te poți înalța și coborî liber, înțelegând că nu poți folosi această dorință pe propriul tău nivel, includerea în nivelul superior te va ridica gradual, iar tu vei începe să te ridici și să-ți construiești propria ta “vie”.

Suficient de interesant este că pe câmpurile din Israel, omul poate culege și mânca toate fructele și legumele pe care le vrea, însă dacă vrea să le ia, trebuie să plătească pentru ele. Toate lucrurile au propria lor rădăcină și ramură. Asta este legea Torei.

Poți intra pe orice câmp, de exemplu pe un câmp cu floarea soarelui, alegi orice îți dorești și proprietarul nu va spune un cuvânt despre asta. El probabil că nici nu se va uita la tine, deși știe că va fi golit. Însă, nu contează, asta este o poruncă. Înseamnă că, Creatorul va permite reumplerea recoltei.

Dacă intri în holdele aproapelui tău, vei putea să culegi spice cu mâna, dar secera în holdele aproapelui să n-o pui. (Tora, Deuteronom, 23:25)

Poți lua atâtea spice cât ai nevoie într-un anumit moment, deoarece tu nu produci nimic din asta. Însă, nu poți tăia recolta unui prieten cu o seceră, deoarece asta este întreaga producție (primire egoistă).

Din emisiunea de pe KabTV “Secretele Cartii Eterne” 10/26/16

 

Discuții | Share Feedback | Ask a question




"Cabala și Semnificatia Vieții" Comentarii RSS Feed

Articolul următor: