“Când să spui adevărul și când să minţi?” (Quora)

Dr. Michael LaitmanMichael Laitman, pe Quora: Când să spui adevărul și când să minţi?

Am primit recent următoarea scrisoare: „Bună ziua, Dr. Laitman, mă numesc Avi și aș dori să vă împărtășesc o problemă cu care m-am confruntat încă de la o vârstă fragedă. Din moment ce îmi amintesc de mine, uram să mint, chiar și atunci când știam că va trebui să plătesc prețul pentru a spune adevărul. De multe ori, să spun adevărul în fața oamenilor m-a costat scump și, de-a lungul anilor, mi-am pierdut mulți prieteni. Chiar și atunci când știam că nu le-ar plăcea să audă ce aveam de spus, nu puteam minți. Și întrebarea mea, dr. Laitman, este de ce oamenilor nu le place să audă adevărul? Adevărul este cea mai mare valoare”.

Așa că i-am spus că are dreptate, dar că i-am recomandat să mai facă un lucru: ca atunci când spune cel mai adevărat și cel mai corect lucru, unde nu are nicio îndoială că este sută la sută exact, să ia în considerare cât de mult cealaltă persoană vrea să audă, iar dacă cealaltă persoană nu ar dori să o audă, atunci de ce să spună el ceva în detrimentul celeilalte persoane?

Trebuie să fim atenți la ceilalți oameni. Chiar și în cazuri special,  în care este o chestiune de viață sau de moarte, și acolo avem capacitatea de a examina amănunțit situația și abia apoi de a spune ceea ce avem de spus.

Atunci, ce înseamnă de fapt să spui adevărul? A spune adevărul înseamnă că facem tot ceea ce este complet în beneficiul celeilalte persoane, conform regulii „Iubește-ți aproapele ca pe tine însuți”.

 

Bazat pe videoclipul „Când ar trebui să spui adevărul și când ar trebui să minți?” cu cabalistul Dr. Michael Laitman și Oren Levi. Scris/editat de studenții Cabalistului Dr. Michael Laitman.

Discuții | Share Feedback | Ask a question
"Cabala și Semnificatia Vieții" Comentarii RSS Feed

Articolul anterior: