Care este fundamentul lumii?

209Cartea Zohar, VaYetze, articolul 13: Regele Solomon și-a stabilit cartea despre șapte Havalim [„Hevel” înseamnă vapori de respirație, precum și vanitate, inutilitate] pe care se bazează lumea. Aceștia sunt stâlpii și marginile care formează existența lumii și de aceea sunt numite Havalim.

Hevel (vanitatea) este temelia lumii. Din traducere, rezultă că totul funcționează doar pe vanitate. Acest lucru nu este chiar adevărat.

Hevel este ceea ce iese din gură. Nici măcar respirația, ci sunetul – tot ceea ce o persoană pare să lase să iasă din sine cu respirația sa interioară.

Într-un obiect spiritual, o astfel de ieșire din interior spre exterior este puterea de dăruire, puterea de a ieși din sine, dorința de a împărtăși cu altul, dorința de a iubi pe altul, de a se conecta cu el cu aspirațiile sale și de a-l umple aşa cum o mamă umple un copil. Întreaga lume poate exista tocmai pe această dorință, iubirea unuia față de altul.

Pe de altă parte, Hevel poate însemna deșertăciune, adică toate inutile, coji, gunoi.

Întrebare: Atunci ce ar trebui să facem? Cum să te raportezi la acest cuvânt?

Răspuns: Este nevoie să traducem corect Tora, cu un sens cabalist, deoarece vorbește despre materia interioară a umanității, despre dorințele sale, despre conexiunea sa și despre ridicarea sa la nivelul Creatorului.

Prin urmare, dacă traduceți exact așa, în conotația noastră de zi cu zi, atunci traducerea va avea sensul opus.

KabTV “Puterea Cărţii Zohar” #12

Discuții | Share Feedback | Ask a question
"Cabala și Semnificatia Vieții" Comentarii RSS Feed