“Care este principala ideologie a Cabalei?” (Quora)

Dr. Michael LaitmanMichael Laitman, pe Quora: Care este principala ideologie a Cabalei?

Înțelepciunea Cabalei este o metodă care ne permite să ajungem la percepția și simțirea celei mai înalte dimensiuni a realității, deasupra vieții fizice și a morții, în timp ce suntem în viață în această lume.

Procedând astfel, ne putem simți stările viitoare și dobândim capacitatea de a influența direct realitatea din „camera de control” a acesteia. Nu trebuie decât să obținem conexiunea cu sursa vieții noastre și, procedând astfel, ne asumăm controlul asupra propriului destin.

Cabala a fost dezvăluită pentru prima dată în urmă cu 5.781 de ani de Adam, care a scris cartea, Raziel HaMalach (Evr. „Îngerul secret”). Descrie forța ascunsă (adică „îngerul” este un anumit tip de forță spirituală) care operează realitatea noastră și care poate fi dezvăluită prin aplicarea unei anumite metode. După 20 de generații de cabaliști, Avraam a făcut următoarea dezvoltare majoră în înțelepciunea Cabalei, prin înființarea primului grup cabalist, care a devenit cunoscut sub numele de „poporul Israel”. Acesta a fost un grup care s-a adunat pe baza principiului „iubește-ți aproapele ca pe tine însuți”. Iubirea față de semeni a devenit principiul ideologic și constituția cabaliștilor. S-au unit ca o singură națiune, care mai târziu a devenit cunoscută sub numele de „evreii”, din cuvântul pentru unitate („Yichud”).

Într-o anumită etapă a dezvoltării sale, grupul a ajuns să arate babilonienilor vremii, care nu doreau să-l urmeze pe Avraam, nevoia de autotransformare și corectare: ridicându-se deasupra intenției egoiste de folos personal în detrimentul altora. Făcând acest lucru, ei au format poduri de unitate și iubire deasupra urii și diviziunii crescânde a timpului.

Principala ideologie a Cabalei este astfel „să-ți iubești aproapele ca pe tine însuți”, iar metoda Cabalei este una de a atinge o astfel de unitate deasupra ego-ului uman separator. La apogeul dezvoltării unor conexiuni crescânde de iubire și conexiuni deasupra pulsiunilor noastre separatoare înnăscute, cele două capete ale universului – egoismul și altruismul, divizarea și unificarea, primirea și dăruirea – se combină într-o singură creație, și anume „primirea pentru a dărui”. Atingând un astfel de principiu în practică, implementăm formula ca noi toți să trăim armonios, fericiți și în echilibru cu natura. Mai mult, descoperim și realitatea eternă și perfectă a sufletului nostru, care există deasupra vieții fizice și a morții.

În prezent avem o singură calitate: primirea. Chiar dacă dăruim, o facem cu calculul că vrem să primim ceva în schimb. Prin adăugarea calității de a dărui deasupra calității noastre înnăscute de a primi – adică a dărui pur, fără nici o urmă de intenție egoistă rămasă în interior – atunci obținem o conexiune perfectă între noi, echilibrându-ne egoismul cu calitatea altruistă a naturii sau, cu alte cuvinte, echilibrând polul negativ al realității cu cel pozitiv.

Cabala explică modul în care natura se împarte în patru niveluri: mineral, vegetal, animal și uman. La nivelurile de mineral, vegetal și animal, natura însăși se echilibrează între a dărui și a primi, pozitiv și negativ. Cu toate acestea, la nivel uman, adică la nivelul relațiilor și atitudinilor noastre, nu avem nicio conexiune cu latura altruistă a realității. Ca atare, cu cât dorințele noastre egoiste evoluează mai mult în timp, cu atât întâlnim mai multe probleme și crize, la toate nivelurile vieții.

Cu alte cuvinte, cauza finală a problemelor vieții noastre este dizarmonia dintre altruism și egoism. Înțelepciunea Cabalei este o metodă de stabilire a echilibrului corect între aceste două calități și, prin aceasta, se realizează echilibrul personal, social și global.

De asemenea, este important să rețineți că Înţelepciunea Cabala nu este o religie, ci o știință. Acolo unde religia se bazează pe credința în una sau mai multe puteri superioare, Cabala este în schimb o metodă prin care ajungem la o revelare a puterilor superioare prin cercetare, experimentare, colectarea de feedback și, făcând acest lucru, „clătind și repetând” până când putem să confirmăm științific obținerea calității altruiste deasupra celei egoiste înnăscute a noastră. Nu implică efectuarea de ritualuri, purtarea unei îmbrăcăminţi specifice sau atribuirea unei importanțe speciale oricărui obiect fizic. Mai degrabă implică studiul și participarea într-un mediu care sprijină progresul către realizarea realității superioare. Procedând astfel, oricine poate avansa la o atitudine atât de înaltă.

Scris / editat de studenții cabalistului Dr. Michael Laitman.

Discuții | Share Feedback | Ask a question
"Cabala și Semnificatia Vieții" Comentarii RSS Feed

Articolul anterior: