“Care sunt unele simboluri ale Hanuka și semnificația lor?” (Quora)

Michael Laitman, pe Quora: Care sunt unele simboluri ale Hanuka și semnificația lor?

Lumânarea, uleiul și fitilul

Se știe că lumânările nu pot arde până când nu sunt îndeplinite trei condiții 1) lumânarea, care este vasul în care este plasat uleiul; 2) uleiul; 3) fitilul (un fir țesut (într-o lampă cu ceară sau cu ulei) care atrage combustibil în flacără). Când cele trei sunt adunate împreună, ne putem bucura de lumina lor. – Rav Baruch Shalom HaLevi Ashlag (Rabash), Note alese. Articolul nr. 5, „Semnificaţia păcatelor care devin merite”.

Care este semnificația spirituală a lumânării, care era în mod tradițional o ceașcă sau un vas care conține uleiul și fitilul, și care formează o construcție completă cu uleiul și fitilul pentru a crea lumină?

Semnificația spirituală poate fi înțeleasă atunci când percepem această construcție prin limbajul ramurilor, unde obiectele corporale indică fenomenele și procesele lor spirituale.

Ca atare, această construcție – candela, uleiul și fitilul – reprezintă trei discernăminte ale unui vas spiritual corectat, adică o dorință de a primi plăcere, care a fost corectată cu intenția de a dărui. Lumina care iese din această construcție este rezultatul vasului spiritual: intenția de a dărui deasupra dorinței de a primi.

Candela, uleiul și fitilul sunt toate la fel de necesare în crearea vasului spiritual. Adică, uleiul în sine nu se poate aprinde și fitilul în sine nu se poate aprinde. Dar fitilul care absoarbe uleiul, care urcă în fitil, se poate aprinde.

Semnificația spirituală a acestei construcții candelă-ulei-fitil este că acestea sunt trei calități poziționate în opoziție una cu cealaltă: primirea, dăruirea și conexiunea dintre ele. Nu putem aprinde niciuna dintre calități în sine, dar când o calitate o absoarbe pe cealaltă, adică fitilul care absoarbe uleiul, atunci acesta poate fi aprins.

Din punct de vedere spiritual, fitilul reprezintă raționamentul nostru egoist care respinge munca spirituală de conectare pozitivă cu ceilalți.

Uleiul este calitatea spirituală a dăruirii (numită „Ohr Hochma” [„Lumina înțelepciunii”] în înțelepciunea Cabala), pe care nu o putem folosi sau lumina în sine.

Cu toate acestea, atunci când absorbim uleiul (calitatea dăruirii) în fitilul nostru (dorința de a primi), atunci îl putem aprinde, adică stabilim o conexiune între această lume a primirii și lumea spirituală a dăruirii.

În ebraică, cuvântul pentru „„Petillah”(fitil) [provine] din cuvântul „Petaltol”(înfășurat) și din cuvântul „Pesulah”(defect), deoarece este greșit să gândești astfel de gânduri” (Rabash, „„Semnificaţia păcatelor care devin merite”). Cu alte cuvinte, gândurile noastre egoiste numai pentru beneficiul propriu – considerate „defectuoase”, deoarece ne desprind de senzația de împlinire spirituală eternă – își asumă forma unui fitil atunci când le inserăm într-un mediu care prețuiește în primul rând calitățile spirituale de dăruire și conexiune pozitivă, reprezentată de ulei.

Apoi, opunându-ne defectelor din natura noastră egoistă, participând într-un mediu care prețuiește în primul rând dăruirea și conexiunea pozitivă, creăm o construcție – un vas spiritual – capabil să se aprindă cu lumina spirituală.

Conexiunea noastră pozitivă unul cu celălalt deasupra naturii noastre egoiste incomplete și defectuoase, generează o flacără miraculoasă – stabilește condițiile prin care lumina spirituală a dăruirii poate fi revelată, chiar dacă doar încet, asupra naturii noastre egoiste.

În înțelepciunea Cabalei, această acțiune este numită „revelarea Creatorului”. Eforturile noastre de a ne conecta pozitiv, cu intenția de a dărui deasupra raționamentului nostru egoist defect – care respinge efectuarea oricărei mișcări fără a vedea în schimb beneficiul personal – devine candela (vasul spiritual) care în cele din urmă devine aprinsă de Creator, adică în care descoperă Creatorul – calitatea dăruirii pure.

Cu cât participăm mai mult într-un mediu care prioritizează iubirea, dăruirea și conexiunea pozitivă mai presus de căutările egoiste, cu atât mai mult absorbim uleiul din fitil, chiar dacă forma fitilului este una defectă, adică, chiar dacă prin natură putem calcula doar egoist, fiecare pentru beneficiul nostru personal.

Deci ne angajăm într-un mediu spiritual pentru că vrem să descoperim secretele universului, să atingem nivelul suprem de cunoaștere și conștientizare a realității și să nu simțim nimic mai puțin decât armonia eternă a sufletului nostru. Cu alte cuvinte, ego-ul nostru ne conduce la o căutare spirituală cu propriile sale viziuni despre ceea ce este bunătatea spirituală, care nu poate fi decât o imagine egoistă la începutul călătoriei noastre.

Dar dacă ne găsim cu adevărat într-un mediu spiritual – printre oameni, cărți și profesori care apreciază conexiunea pozitivă, iubirea, dăruirea, grija, sprijinul și încurajarea reciprocă – atunci ego-ul nostru se află într-o dilemă: vrea să primească spiritualitate pentru sine în timp ce mediul înconjurător prezintă un exemplu constant că spiritualitatea este doar în dăruirea către ceilalți.

Cu cât avansăm mai mult în conexiunea noastră în ciuda plângerilor ego-ului, cu atât fitilul nostru absoarbe mai mult uleiul și acest proces continuă până când am absorbit suficient ulei în noi, îndeplinind toate condițiile necesare pentru ca flacăra să apară: revelarea Creatorului în ființele create, o nouă stare spirituală care se numește „Hanuka”, prima oprire în drumul nostru spiritual către stări tot mai armonioase de iubire, dăruire și conexiune pozitivă.

Bazat pe lecția zilnică de Cabală din 15 decembrie,2020. Urmăriți lecția aici »

Discuții | Share Feedback | Ask a question




"Cabala și Semnificatia Vieții" Comentarii RSS Feed