“Cât de grav este Coronavirusul 2019–20?” (Quora)

Michael Laitman, pe Quora: Cât de grav este  Coronavirusul 2019–20?

Coronavirusul este un eveniment istoric major, care schimbă fața societății umane din întreaga lume.

A apărut o particulă minusculă care a infectat deja peste un milion de oameni, a provocat zeci de mii de morți și, în plus, a pus beţe în roțile civilizației.

În câteva săptămâni, stilul nostru de viață, de cumpărături, cafenelele, restaurantele, barurile, cluburile, călătoriile, sportul, cultura, bisericile, sinagogile, moscheile, pe scurt toate adunările publice, s-a oprit brusc.

Coronavirusul a izolat fizic oamenii de pe toate continentele, în aceleași condiții de stat acasă, cu singura libertate de a ieşi doar pentru procurarea celor necesare vieții.

Odată cu oprirea cursei de șoareci în care alergam de nevoie, coronavirusul ne-a arătat că atunci când părăsim mediul înconjurător, acesta întinerește și se îmbunătățește. De exemplu, binecunoscutul aer poluat din China urbană și apa din canalele Veneției, s-au curățat după o perioadă relativ scurtă de blocaj.

Seriozitatea unor astfel de evenimente ar trebui să ne conducă la câteva concluzii

Foto de Markus Spiske pe Unsplash

Faptul că un virus minuscul și abia vizibil a provocat atât de multe morți, boli și schimbări socio-economice arată cât de mici și slabi suntem în prezența naturii.

Modul în care ne-am trăit viețile egoiste, consumatoare și materialiste a fost în detrimentul mediului și al nostru, iar atunci când trăim în funcție de nevoile esențiale, natura întinerește rapid.

Deși suntem obligați să ne separăm, în condiții de distanțare socială, ar trebui să revizuim la modul ideal, modul în care ne-am dus viața.

Atunci când trecem în revistă cursul vieții noastre, ar fi bine să ne întrebăm cum am ajuns la starea actuală, să analizăm către ce ne îndreptăm și, de asemenea, să ne întrebăm dacă putem face o schimbare pozitivă de-acum încolo.

Cum am ajuns într-o stare în care poluăm planeta, provocând atât de mult rău mediului și nouă înșine? Ea a rezultat dintr-o opoziție fundamentală între natura umană și natură în general.

Natura umană este egoismul centrat pe sine.

Acesta își propune să crească pe cheltuiala celorlalți, iar atunci când scopul său nu este atins, ne face să ne luptăm pentru putere și control.

Dimpotrivă, calitatea naturii este interconectarea și interdependența. Când nu este tulburată de interferența egoistă a omului, natura își orientează toate părțile către armonie și echilibru.

După explozia reactorului nuclear de la Cernobil din 1986, care a eliberat de zece ori mai multă radiație decât bomba de la Hiroshima, oamenii de știință au estimat că zona va fi nelocuibilă pentru următorii 20.000 de ani. Cu toate acestea, un deceniu mai târziu, din ruina nucleară a apărut o rezervație naturală înfloritoare, cu tot felul de copaci și o mare varietate de specii de animale care reapar: reptile, păsări și diferite specii de mamifere. Unele dintre acestea dispăruseră din zonă cu mulți ani înainte de dezastru.

Natura își dezvoltă continuu părțile sale diverse și interdependente spre o stare de echilibru.

Deoarece natura umană egoistă este opusă tendinței unificatoare a naturii, ne lipsește intuiția de a menține echilibrul cu restul naturii.

Cu toate acestea, ni s-a dat capacitatea de a conștientiza opoziția noastră față de natură.

Putem învăța prin asemenea lovituri, cum este pandemia de coronavirus, că lăsând viața noastră să meargă pe cursul egoist, opus naturii, sfârșim prin a ajunge în suferință.

De asemenea, spre deosebire de animale, avem capacitatea mentală suplimentară de a căuta sursa durerii noastre și de a ajunge la concluzia că opoziția noastră față de natură este rădăcina problemelor noastre. Apoi ne vom transforma în mod conștient și de bună voie, pentru a ne echilibra cu natura.

Spre deosebire de nivelurile mineral, vegetal și animal ale naturii, care funcționează instinctiv în echilibru cu natura integrală, noi, oamenii, suntem lipsiți de acest instinct. Avem capacitatea de a da prioritate propriilor noastre valori sociale, care modelează influența socială și opinia publică, afectȃnd modul în care gândim și ne orientăm.

De aceea, dacă ne-am organiza valorile sociale conform valorilor naturii – în responsabilitate reciprocă, pentru a transpune în conexiunile noastre interconectarea armonioasă și interdependența din natură – atunci am completa ceea ce ne lipsește instinctiv, prin propria noastră participare, conștientă și voită, în natură.

Prin urmare, gravitatea crizei coronavirusului, deși dezastruoasă în multe privințe, ne oferă, de asemenea, oportunitatea de a îmbunătăți conștiința umană și calitatea vieții în societate. Cum? Prin activarea grijii și responsabilității reciproce în conexiunile dintre noi.

Dacă eşuăm să ne revizuim, să devenim mai atenți și mai responsabili unul faţă de celălalt, atunci ne putem aștepta ca natura să ne pună în față condiții și mai stricte, până când vom realiza necesitatea conexiunii pozitive.

Cum putem pune în practică această schimbare de conștiință?

Pe de o parte, guvernele ar trebui să ofere venituri de bază, hrană, locuință și asistență medicală, în schimbul participării noastre la programe educaționale, unde am învăța de ce și cum trebuie să punem în aplicare principiul grijii și responsabilității reciproce.

Pe de altă parte, prin prioritizarea valorilor de grijă și responsabilitate reciprocă, ne propunem să promovăm idei și exemple de tipul conexiunii pozitive în societatea umană prin întreaga noastră mass-media, care în prezent ne transmite un bagaj imens de mesaje nocive.

Având în vedere că reciprocitatea consideraţiei și a responsabilităţii ar deveni principiul călăuzitor al societății, mass-media va aborda problema modului în care scindarea noastră conduce la un impact negativ și la slăbirea societății umane. Ne va arăta că putem ajunge la o  societate mai conștientă și mai puternică conectând-ne tot mai mult.

Prin apariţia unui discurs media unificator, cu o agendă educațională care îmbogățește conexiunea, vom învăța cum să acceptăm, să înțelegem și să ne înțelegem mai bine cu toată lumea, fiind influențați de o nouă atmosferă de înțelegere reciprocă, sprijin, conștientizare și sensibilitate.

Drept urmare, natura nu ar mai avea nevoie să ne trimită pandemii sau alte crize pentru a ne trezi nevoia de a ne conecta pozitiv. În aceeași ordine de idei, am experimenta un tip de viață cu totul nou, armonios și pașnic, în care vom trăi în echilibru cu natura.

Discuții | Share Feedback | Ask a question
"Cabala și Semnificatia Vieții" Comentarii RSS Feed

Articolul următor: