Ce este atât de unic la Coronavirus?

Din pagina mea de Facebook Michael Laitman 3/20/20

Pandemia de coronavirus cu care ne confruntăm acum va intra în istorie ca o perioadă unică. O stare de urgență în întreaga lume și paralizia structurilor noastre economice și sociale s-au produs toate, datorită unui virus minuscul și greu de văzut.

În afară de riscurile de sănătate ale coronavirusului, acesta pune în pericol sistemele pe care societatea umană a fost construită. Nu face nici o distincție între statutul economic și social, indiferent dacă cineva este un simplu lucrător sau un președinte.

Dacă ne gândeam că avem infrastructuri economice și sociale puternice, am văzut rapid că un virus microscopic poate trage covorul de sub picioarele noastre. Țările din stânga, dreapta și centru își închid granițele și solicită cetățenilor lor să rămână acasă, și să iasă numai pentru nevoi esențiale.

Prin urmare, vedem cum a apărut un mic virus și a demontat conexiunile materialiste pe care le-am creat între noi, conexiuni bazate pe câștigul de bani, exploatarea și concurența unul cu celălalt.

Coronavirusul: un exemplu de dezechilibru uman cu natura

Natura tinde constant să restabilească echilibrul: o stare de interdependență bine unsă, bazată pe toată lumea, luând în considerare beneficiul comun al tuturor. Natura noastră egoistă, pe de altă parte, se opune unei asemenea considerații reciproce, întrucât egoul uman se străduiește să folosească pe oricine și orice pentru propriul beneficiu.

Rezultă că am adus acest virus, ducând conexiunile noastre egoiste către înălțimi inegalabile. În consecință, a ieșit la suprafață o particulă biologică care are puterea să spargă conexiunile noastre egoiste.

În afară de coronavirus, întâlnim nenumărate probleme pe scară personală, socială, globală și ecologică, în lumea modernă și totul se datorează încercării de a ne construi succesul pe ruina celorlalți.

În ultimul timp, ego-ul uman a depășit toate limitele. Mecanismul integral al naturii nu mai poate suporta nivelurile crescânde de exploatare, manipulare și abuz în rândul oamenilor și astfel a reacționat cu coronavirusul.

În natură, nivelul uman este cel mai influent. Afectează conexiunile fizice și biologice la nivelurile sale animal, vegetal și mineral. Ca atare, conexiunile umane negative dau naștere unui răspuns negativ față de oameni, de la fenomene biologice la niveluri inferioare.

Cu toate acestea, pandemiile nu sunt nimic nou în lumea noastră. Am experimentat multe alte decese în alte pandemii din trecut, când ego-ul era mult mai mic decât este în prezent. Au fost, totuși, pandemii atât de neobosite, încât au înlăturat chiar populații ale unor întregi orașe. Mai mult, rata mortalității coronavirusului este relativ scăzută, iar prin comparație, gripa sezonieră a provocat mai multe boli și decese. Atunci, ce este atât de unic la coronavirus?

Ce este atât de unic la Coronavirus?

Unicitatea coronavirusului este că, în ciuda celui mai înalt nivel de progres pe care l-am avut vreodată în lumea noastră, el ne arată cȃt nu suntem în stare să ne punem viața în ordine.

Având o stare materială bună, ne lipsesc însă relații umane pozitive. Și nu putem îndrepta degetul acuzator decât asupra noastră, sau mai exact, asupra naturii umane egoiste care pândește involuntar, sub fiecare gând și acțiune.

Prin apariția coronavirusului, natura ne arată că nu avem nevoie decât să vindecăm ego-ul, adică, trebuie să ne schimbăm abordarea asupra lumii din „cum pot eu beneficia de alții?” pentru „cum pot eu sa aduc beneficiu altora?” Acesta este sensul mai profund, din spatele pandemiei.

Trăim într-o lume globală și integrală, iar pandemia de coronavirus clarifică faptul că legătunile noastre bazate pe ego-uri, într-o lume interdependentă sunt defectuoase și periculoase.

Natura ne-a adus la realizarea dependenței noastre totale, unul de celălalt. Din această realizare, ni se dă timp pentru a examina felul în care putem relaționa unii cu alții și cu natura, într-un mod diferit, cu atitudine de sprijin reciproc, încurajare și considerație, care să le înlocuiască pe cele de exploatare, manipulare și abuz. Dacă folosim timpul pe care îl avem acum, pentru a influența această schimbare, vom ieși din această pandemie, într-o lume nouă și echilibrată și vom experimenta armonios interdependența noastră globală.

(Foto: Reuters _ Universitatea din California, profesorii Berkeley Lisa Wymore (L) și Greg Niemeyer se uită la ecranul Zoom care arată studenților la cursul lor de inovație colaborativă online din Berkeley, California, S.U.A., 12 martie 2020. REUTERS / Nathan Frandino)

Discuții | Share Feedback | Ask a question




"Cabala și Semnificatia Vieții" Comentarii RSS Feed