“Ce este Cabala? Cum se practică astăzi și de către cine?” (Quora)

Michael Laitman, pe Quora: Ce este Cabala? Cum se practică astăzi și de către cine?

Înțelepciunea Cabala a fost legată de religie, misticism, yoga, cărți de tarot, numerologie, astrologie, farmece, amulete, magie și de afirmaţia că o persoană trebuie să aibă vârsta de cel puțin 40 de ani pentru a putea studia.

Motivul concepțiilor greșite este că vechimea Cabalei este de mii de ani. Prima persoană care a descoperit înțelepciunea Cabalei a fost Adam HaRishon, care a trăit acum peste 5.000 de ani. Înțelepciunea s-a dezvoltat de pe vremea lui Adam HaRishon până la o tranziție semnificativă a înțelepciunii care a avut loc în urmă cu aproximativ 2.000 de ani, ceea ce a lăsat doar câțiva indivizi unici să se angajeze în ea, adică în forma sa autentică.

De atunci, scrierile Cabaliste au trecut prin mâinile și mințile a milioane de oameni. La fel, mulți care au întâlnit Cabala au amestecat-o cu propriile lor baze, învățături și înțelegeri, fără a realiza ceea ce a fost destinată să fie Cabala autentică. Acest amestec continuu de-a lungul generațiilor a dat naștere numeroaselor concepții greșite (citiți mai multe despre concepțiile greșite din secțiunea „Cabala și magie” a acestei pagini și în secțiunea „Mituri despre Cabala” a site-ului).

Ce este atunci, Cabala? După cum s-a scris mai sus, definiția Cabalistului Yehuda Ashlag despre înțelepciunea Cabalei este următoarea:

„Această înțelepciune nu este nici mai mult și nici mai puțin decât o secvență de rădăcini, care se revarsă ca urmare a cauzei și efectului, cu reguli fixe și determinate, împletindu-se cu un singur obiectiv sublim descris ca„ revelarea Dumnezeirii Sale creaturilor Sale, în lumea asta.'”

Într-o limba mai simplă, această definiție se poate reduce la următoarele:

Cabala este o metodă prin care orice persoană poate atinge un nivel mai înalt al realității.

Este important de menționat că este o metodă, o metodă empirică și nu o credință. De asemenea, orice persoană o poate studia, indiferent de rasă, sex sau naționalitate. „Dobândire” înseamnă o percepție și simțire clară și nu o idee, o teorie sau filozofie.

Nivelul superior al realităţii pe care cineva îl obține printr-un studiu corect al Cabalei a primit multe nume. După cum puteți vedea în definiția de mai sus a lui Baal HaSulam, el folosește cuvintele „Dumnezeirea Sa”, pentru a defini nivelul superior al realității. Veți găsi, de asemenea, cuvinte în textele cabalistice, cum ar fi „Forța Superioară”, „Lumina Superioară”, „Creatorul”, „Natura”, „Dumnezeu”, „Domnul” și „Regele”, toate descriind acel nivel superior al realităţii.

Ce definesc acești termeni?

Ei definesc o calitate a dăruirii și iubirii, care este sursa a tot ceea ce există în realitate. Această calitate este definită, de asemenea, ca o dorință de a dărui, deseori citată ca „voința de a dărui”.

Opus nivelului superior al realității suntem noi, în nivelul actual al realității. Ȋl putem numi „nivelul inferior al realității.” Întrucât calitatea nivelului superior al realității este dăruirea, opus acesteia este calitatea recepției, numită și „voința de a primi”. Aceasta este calitatea a ceea ce se numește „Creația” în înțelepciunea Cabalei sau în definiția de mai sus a lui Baal HaSulam, „creaturile”.

Apoi se pune întrebarea: dacă înțelepciunea Cabala este o metodă prin care orice persoană, în viață și în această existență, poate dobândi un nivel mai înalt al realității, ceea ce înseamnă că obține accesul la o calitate de dăruire, de ce ar vrea cineva să facă asta ?

Motivele pentru aceasta sunt următoarele:

1) Plăcere trecătoare versus plăcere continuă

În nivelul nostru actual al realităţii, de fiecare dată când găsim plăcere, aceasta se estompează. Plăcerea neutralizează dorința. De exemplu, dacă îți este foame și vrei într-adevăr să mănânci și ți-ai luat mâncarea preferată, atunci prima ta mușcătură a acestui fel de mâncare este o adevărată binecuvântare. Cu cât continui să mănânci mai mult, cu atât este mai mică plăcerea pe care o simți. La un moment dat, te vei simți sătul: dorința de a mânca s-a stins. Mai mult, dacă ai continua să mănânci, aceeași acțiune care îți dădea plăcere acum câteva clipe, îți dă o senzație de rău.

Problema noastră la nivelul actual al realității este că nu știm să ne susținem și să ne creștem plăcerea. Ca dorință de a primi plăcere, natura noastră înnăscută este astfel făcută încât plăcerile să dispară odată cu primirea lor, nu să crească.

Înțelepciunea Cabala ne învață cum putem folosi dorința noastră într-o direcție nouă, adică ceea ce se numește „intenție de a dărui”. Prin aplicarea acestei noi utilizări a dorinței noastre, putem începe să simțim plăceri într-un mod opus modului în care noi le simțim în prezent, unde în loc de plăcerile care se estompează după impactul lor, ele cresc și devin continue.

2) Percepția incompletă versus percepția completă

Trăim într-o lume de consecințe, fără să știm de ce suntem aici, de unde venim, către unde ne îndreptăm, care este scopul pentru care noi suntem aici și cum este conectat totul. Percepem un mic fragment de realitate, limitat în timp, spațiu și mișcare. Oricât de mult învățăm de-a lungul vieții noastre și de-a lungul istoriei noastre umane, nu ajungem niciodată într-o stare în care simțim că avem o percepție completă. Prin atingerea unui nivel mai înalt al realității, adăugăm acea parte care ne lipsește în nivelul actual de realitate și extindem sensul și înțelegerea pentru a forma o imagine completă.

3) Separare versus conexiune

Ne percepem pe noi înșine ca fiind separați de miliarde de alte persoane și de mult mai multe animale, plante și obiecte. Ne construim viața pe baza acestei separări și întâlnim o viață plină de lupte, preocupări și conflicte, adesea simțind că trebuie doar să supraviețuim cât de bine putem, până când, în cele din urmă vom pieri. Prin atingerea unui nivel mai înalt al realităţii, ajungem la conexiune cu tot ce este în jurul nostru, văzând totul și toată lumea ca piese dintr-un singur puzzle, armonioase și integrate, precum celulele și organele într-un corp funcțional sănătos.

Discuții | Share Feedback | Ask a question




"Cabala și Semnificatia Vieții" Comentarii RSS Feed

Articolul următor: