“Ce este egoismul?” (Quora)

Dr. Michael LaitmanMichael Laitman, pe Quora: Ce este egoismul?

Egoismul este dorința de a atrage viața sau forțele vieții către sine. La baza sa, problema lumii noastre sunt diferitele niveluri ale egoismului.

Noi oamenii, suntem unici pentru că, opus restului naturii, nu ne folosim ego-ul doar pentru necesitățile de bază. Nivelurile mineral, vegetal și animal ale naturii primesc pentru ele numai cantitatea de hrană și energie de care au nevoie pentru existența lor.

Egoismul a fost inserat doar în noi, oamenii, și ne conduce să consumăm excesiv. Ne bucurăm nu doar de a avea esențialul vieții și chiar ceva în plus – ci ne bucurăm și atunci când altor oameni le lipsește ceva și suferă, spre deosebire de noi. Acest lucru ne dă simțirea unei împliniri și mai mari.

Acesta este motivul pentru care considerăm doar ego-ul uman ca fiind cu adevărat egoist în comparație cu celelalte dorințe din natură. Cu excepția omului, egoismul nu se dezvoltă în nicio parte a naturii. De exemplu, un vițel de o zi este ca un taur crescut, adică chiar și reprezentanții nivelului animal își sfârşesc viața la fel cum s-au născut. Egoul lor nu se dezvoltă, în timp ce noi oamenii ne dezvoltăm prin intermediul egoismului în creștere, pe parcursul vieții noastre individuale, precum și de-a lungul generațiilor. Fiecare generație progresează datorită egoismului său fiind mai dezvoltat decât cel al generației anterioare.

Acest egoism ne împinge spre progresul civilizației. Cu toate acestea, acum când am ajuns la ultima etapă a dezvoltării umane, egoismul ne conduce către o fundătură. Nu mai știm încotro progresăm și am devenit cufundați într-o criză globală în toate sferele activității noastre.

În esență, forțele naturii cuprind un singur sistem închis – în afară de noi oamenii, care în egoismul nostru consumăm mai mult decât esențialul vieții noastre. Tocmai noi, ființele umane, suntem elementele dezechilibrate din natură, deoarece folosim mai mult decât ceea ce avem nevoie pentru a exista. Acesta este motivul pentru care numai noi oamenii suntem singurele elemente ale naturii care dăunează altor oameni, precum și celorlalte niveluri ale naturii.

Pe baza emisiunii “ Întrebări și răspunsuri” cu Cabalistul dr. Michael Laitman pe 9 septembrie 2006. Scris / editat de studenții Cabalistului Dr. Michael Laitman.

Discuții | Share Feedback | Ask a question
"Cabala și Semnificatia Vieții" Comentarii RSS Feed

Articolul anterior: