“Ce este Hanuka?” (Quora)

Michael Laitman, pe Quora:  Ce este Hanuka?

Hanuka (scrisă și „Hanukkah”, ebraică „חנוכה”) înseamnă începutul simţirii noastre a forței unificate a naturii. Acesta marchează prima pătrundere a graniței dintre această lume și lumea spirituală.

Conceptele și obiceiurile de Hanuka se leagă de trecerea acestei granițe între percepția egoistă și cea altruistă, care necesită ridicarea deasupra dorințelor noastre înnăscute, care prioritizează beneficiul de sine în locul beneficiului altora.

Războiul Macabeilor cu Grecii se desfășoară intern, în interiorul nostru, între raționamentul ego-ului nostru (Grecii) și tendința de a ne uni, prin atragerea forței naturii în conexiunile noastre (Macabeii).

Dar cum putem trece granița naturii noastre umane, care ne definește ca ființe egoiste care suntem?

În plus, dorințele noastre de a ne uni, de a iubi și de a ne îngriji de ceilalți este mică în comparație cu ego-ul, care ne presează în permanență să ne bucurăm în detrimentul celorlalți.

Pe această dilemă intră în joc miracolul de Hanuka.

Perseverența noastră de a ne uni mai presus de dorințele noastre de folos personal atrage forța naturii de iubire, dăruire și conexiune, care este, de asemenea, numită „lumină” în înțelepciunea Cabala.

Chiar dacă avem comparativ dorințe relativ mici de a ne uni, de a iubi și de a ne îngriji de ceilalți în comparație cu dorințele noastre auto-orientate, adică urmărirea materialistă de bani, onoare, respect, putere, control, faimă și cunoaștere, prin crearea unei atmosfere sociale care ne susține și ne încurajează pe toți să ne ridicăm deasupra dorințelor proprii, ne îndreptăm să ne unim deasupra ego-urilor noastre.

În cele din urmă, participând la o astfel de societate care prețuiește unitatea, iubirea și grija reciprocă deasupra dorințelor noastre înnăscute de a ne bucura personal pe cheltuiala altora, ajungem apoi să ne simțim incapabili să ne ridicăm deasupra ego-ului nostru, deoarece este însăși natura noastră umană. În povestea Hanuka, aceasta este considerată ca Macabeii care se simt incapabili să-i învingă pe greci.

În acel moment crucial, apare o lumină miraculoasă – forța unificatoare a iubirii, dăruirii și conexiunii care locuiește în natură, care ne dă energia de care avem nevoie pentru a ne depăși dorințele egoiste, cu o tendință unificatoare, iubitoare și dăruitoare. Acesta este sensul că Macabeii câștigă războiul împotriva Grecilor.

Prosperăm când, pe de o parte, simțim necesitatea de a câștiga războiul, dar pe de altă parte, ne găsim fără opțiuni și în disperare, adică sub atacul grecilor. În timp ce suntem atacați, simțim că trebuie să continuăm să ne luptăm cu tot ce avem, totuși fără niciun succes. În orice caz, datorită simțirii responsabilității de a câștiga războiul, nu aruncăm prosopul, pentru că ar fi ca și cum am fi de acord să fim închiși în izolare.

În acel moment, se întâmplă miracolul – strălucirea luminii unității, a iubirii și a dăruirii. Ne încarcă cu energia sa omniprezentă și câștigăm războiul.

Războiul Hanuka este un război intern, având loc la granița dintre dorințele egoiste si cele ale unității, iubirii și dăruirii. Dorințele și gândurile noastre egoiste sunt cele care ne filtrează percepția despre forța nemărginită a iubirii și a dăruirii, care ne înconjoară și ne pătrund, și ne bucurăm de revelarea acestei forțe, atunci când câștigăm lupta pentru unificare mai presus de dorințele noastre egoiste.

Discuții | Share Feedback | Ask a question




"Cabala și Semnificatia Vieții" Comentarii RSS Feed