“Ce ne-a adus în această stare instabilă a lumii?” (Medium)

Medium a publicat noul meu articol “Ce ne-a adus în această stare instabilă a lumii?

Dezvoltarea dorinței umane de a se bucura ni se dezvăluie astăzi în toate nuanțele sale, de la lupte pentru putere între rude până la războaie între țări și blocuri. Această dorință ne face să dezvăluim natura noastră umană rea, astfel încât să înțelegem că nu putem continua să trăim în acest fel și să realizăm că nu avem de ales decât să facem schimbări care ne vor permite să supraviețuim.

De exemplu, să călătorim în adâncurile pădurii tropicale amazoniene. Imaginați-vă că vă întâlniți cu oamenii indigeni care nu simt că ei și voi sunteți suflete diferite. Orice persoană care se întâmplă să le traverseze calea este simţită ca un membru al familiei pentru ei și nu adăpostește gânduri răutăcioase față de ceilalți.

În schimb, luați un zbor către una dintre metropolele lumii și vizitați monumentele lor culturale magnifice. Dacă auziți brusc pași repezi în spatele vostru, inima voastră ar începe să bată și aţi arunca o privire în spate pentru a verifica dacă sunteţi pe cale să fiţi atacat de un străin.

Cu cât o cultură este mai dezvoltată, cu atât în ​​ea se simt mai multă înstrăinare, singurătate, pericol și frică. Acum, chiar și acasă, care ar trebui să fie refugiul sigur al unei persoane, există lupte pentru putere și competiție acerbă între frați (cine este mai puternic, cine are mai mult succes, cine deține controlul) și între soți.

În societățile avansate, sentimentul de apropiere naturală se estompează, deoarece aceasta este natura umană. Motorul interior al lumii este dorința de a avea plăcere. Această dorință se dezvoltă în noi și pe de o parte ne determină să inventăm tehnologii avansate și capabilități complexe și sensibile, iar pe de altă parte ne decuplează treptat unul de celălalt. Odată, societatea umană a trăit exclusiv în relații precum cele dintre triburile din Amazon. Astăzi, oamenii trăiesc în mare parte într-o metropolă globală crudă, competitivă și militantă.

Chiar și la grădiniță poți vedea cum funcționează această dorință, cum copiii care au mai multe jucării în mână și ar putea oferi câteva altora, în schimb țin de ele și nu le împart. Pentru noi adulții, dorința de plăcere este mascată în straturi de politețe și rafinament, dar în mod clar s-a înmulțit și s-a intensificat. Aceștia sunt indicatori ai egoismului în creștere, ai dorinței naturale tot mai mari de a se satisface pe sine fără a ține cont de ceilalți.

Chiar dacă înțelegem că este imposibil să continuăm așa și că ne distrugem pe noi înșine și lumea împreună cu noi, cum ne vom descurca cu aceeași dorință naturală de a primi în beneficiul nostru în detrimentul altora care a crescut în noi? De unde vom avea puterea să ne schimbăm? Cum putem modela dorința de a avea plăcere doar pentru noi înșine, astfel încât să ne simțim în continuare aproape de ceilalți, cel puțin până la punctul de a nu ne mânca unul pe altul?

Și animalele au o dorință de plăcere, dar aceasta este limitată. Nu le permite să se distrugă reciproc. Există un echilibru între toate formele de viață animale și vegetale, se susțin și se ajută reciproc. Dar la oameni, ego-ul crește făcând să creadă că pe lume există loc doar pentru o singură persoană – și acesta sunt eu!

La o ființă umană evoluată echilibrul nu mai funcționează instinctiv, ci trebuie să învățăm să-l activăm. Trebuie să învățăm metoda de a aduce umanitatea într-o stare în care nicio presiune egoistă să nu preia controlul, să-i exploateze și să-i cucerească pe alții, ci dimpotrivă să activeze dorința pentru beneficiul celorlalți; vom dezvolta astfel un sentiment real de “noi”.

Când vom începe să facem chiar și pași mici către conexiune, o nouă atitudine se dezvăluie în dorința omului, o trăsătură a dăruirii care vine din puterea universală a naturii – puterea care ne-a creat. Se așteaptă de la noi să ne schimbăm atitudinile egoiste și să ne schimbăm acțiunile pentru beneficiul tuturor, inclusiv al nostru înșine.

Discuții | Share Feedback | Ask a question




"Cabala și Semnificatia Vieții" Comentarii RSS Feed