“Ce putem învăța de la elefanți?” (Quora)

Dr. Michael LaitmanMichael Laitman, pe Quora: Ce putem învăța de la elefanți?

Elefanții sunt animale foarte pline de compasiune și sensibile. Sunt singurele animale care țin o ceremonie de înmormântare. Adesea turma sapă o groapă, acoperă elefantul mort și stă lângă mormânt câteva zile. De asemenea, dacă turma întâlnește un elefant mort care nu este din turma lor, îl vor trata ca și cum ar fi unul de-al lor. În plus dacă unul dintre elefanții din turmă este bolnav, îl îngrijesc, îi aduc hrană și îl ajută să se ridice.

Când vedem astfel de exemple de sensibilitate și compasiune ne putem pune întrebarea nouă înșine ca ființe umane: ce avem noi și animalele să nu aibă și există ceva ce putem învăța de aici?

Avem o dorință suplimentară față de animale, iar problema este că ne folosim excesul de dorință în detrimentul nostru. Putem vedea un exemplu clar al acestei probleme dacă ne uităm la războaiele nesfârșite și la competiția nesfârșită în care ne aflăm de-a lungul istoriei și la felul în care astăzi turnăm bani în stocul din ce în ce mai mare de arme, în loc de nenumărate alte mijloace care ne-ar putea aduce beneficiu. Suntem în mod constant implicați în gânduri despre cum să-i exploatam, să-i dominăm și să-i depășim pe ceilalți.

Animalele arată de asemenea multe exemple de dominare și ucidere a altor animale, dar o fac dintr-o necesitate de supraviețuire, nu pentru a se bucura ele însele simțindu-se mai mari, mai puternice, mai rapide și mai bune decât alte animale, așa cum facem noi oamenii unul față de celălalt.

De ce ne raportăm în moduri atât de negative la alți oameni? Pentru a ne susține ego-ul, adică pentru a încerca să ne satisfacem dorințele de bani, respect și putere. Nu încercăm să-i copleșim pe alții doar dintr-o necesitate de supraviețuire.

Prin urmare, când luăm în considerare faptul că avem dorințe egoiste mai mari pe care le folosim în detrimentul altora, nu putem spune că suntem la un grad mai înalt față de animale.

Dacă dorim să realizăm la maximum dorința noastră suplimentară și să ne arătăm cu adevărat a fi ființe mai înalte, atunci trebuie să ne ridicăm deasupra dorințelor noastre egoiste – dorințele noastre pentru propriul beneficiu în detrimentul celorlalți – și să ajungem la o stare de iubire comună unul pentru celălalt, o stare de „iubiți-vă aproapele ca pe voi înşivă.” Cu alte cuvinte, în loc să acordăm prioritate propriului beneficiu față de beneficiul altora, trebuie să acordăm prioritate beneficiului altora față de propriul beneficiu.

Ca rezultat, vom ajunge la o stare perfectă și veșnică, o stare pentru care am fost puși aici să o realizăm.

Tot ce este în natură la nivelurile mineral, vegetal și animal – în afara oamenilor – se află într-o interacțiune armonioasă și numai noi oamenii încălcăm acest echilibru prin folosirea pentru sine a dorinței noastre suplimentare.

Prin urmare, ar trebui să ne gândim la modul în care putem trece de la prioritizarea beneficiului personal în detrimentul altora, la prioritizarea beneficiului celorlalţi și să ne folosim pe noi înșine în beneficiul altora. Pentru că inversând intenția și atitudinea noastră unul față de celălalt de la egoism la altruism am descoperi nu mai puțin decât o lume perfectă pentru toată lumea.

Bazat pe videoclipul „Ce putem învăța de la elefanți?” cu Cabalistul Dr. Michael Laitman și Oren Levi. Scris/editat de studenții Cabalistului Dr. Michael Laitman.

Discuții | Share Feedback | Ask a question




"Cabala și Semnificatia Vieții" Comentarii RSS Feed

Articolul anterior: