“Ce se întâmplă de Shavuot?” (Quora)

Dr. Michael LaitmanMichael Laitman, pe Quora: Ce se întâmplă de Shavuot?

De Shavuot, sărbătorim dăruirea Torei. Este ziua în care celor numiți „Israel”, adică celor care sunt direcționați „direct către Dumnezeu” (adică „Israel” provine din cuvintele „Yashar Kel” [„direct la Dumnezeu”]), li s-a dat Tora – metodă de dezvoltare spirituală prin liberul arbitru, spre deosebire de dezvoltarea făcută de către forța superioară printr-un program inconștient de dezvoltare.

Printr-o astfel de descoperire, poporul Israel a devenit capabil să perceapă și să simtă realitatea deplină – forța superioară a iubirii și a dăruirii – și pe ei înșiși în cadrul acestei realități. În loc să facă pași inconștienți în întuneric și să nu știe ce întâlnesc cu adevărat sau de ce, ei decid să-și direcționeze propria dorință către scopul de a dezvălui imaginea completă a realității și ei înșiși fac acea determinare în loc să o facă forța superioară asupra lor.

De Shavuot, sărbătorim capacitatea noastră de a înțelege, simți și atinge forța superioară care funcționează în noi și dobândim capacitatea de a ne identifica cu actele sale. Această forță superioară numită și „Creatorul”, „Natura” și alte câteva nume din înțelepciunea Cabalei, funcționează indiferent dacă ne identificăm sau nu cu ea. Cu toate acestea, prin realizarea modului în care forța superioară funcționează asupra noastră prin dezvoltarea propriei dorințe pentru Ea, înainte ca forța superioară să trezească o astfel de atitudine în noi, ne exprimăm iubirea pentru Creator. În înțelepciunea Cabala, aceasta este privită ca „eliberarea de îngerul morții”. („Îngerul morții” reprezintă egoul uman care ne face să ne îndreptăm inconștient spre împlinirea materială în detrimentul altor oameni și al naturii).

Putem apoi să ne exprimăm propria viziune asupra scopului creației și asupra căii noastre către aceasta. Deși nu putem alege niciun alt scop sau cale către el, deoarece acestea sunt predeterminate, libertatea noastră într-un astfel de proces este propria noastră participare la el, propria noastră decizie, alegere și prezență de a participa la proces. Altfel, nu avem libertate. Forța superioară ne-a dat șansa de a participa liber la creație. Înseamnă că ne afirmăm pe noi înșine și independența noastră, ceea ce se întâmplă în măsura în care ne identificăm cu forța superioară. Acesta este adevăratul sens al devenirii unei ființe umane [„Adam” („om” în ebraică), din cuvintele „Domeh le Elyon” („similar cu cel mai înalt”)].

Bazat pe prima parte a Lecţiei zilnice de Cabala din 29 Mai, 2011, articolul 40 din Shamati, „Dăruirea Torei”.

Scris / editat de studenții doctorului cabalist Michael Laitman.

Discuții | Share Feedback | Ask a question
"Cabala și Semnificatia Vieții" Comentarii RSS Feed

Articolul anterior: