“Cel mai prost an care a existat vreodată?” (Medium)

Medium a publicat noul meu articol “Cel mai prost an care a existat vreodată?

Stephanie Zacharek, critic de film pentru revista Time, a scris în articolul său lung care rezumă anul 2020, pe care l-a intitulat „Cel mai prost an care a existat vreodată”: „Dacă 2020 ar fi un film distopic, probabil l-ai opri după 20 de minute. Anul acesta nu a fost palpitant, ca o apocalipsă fictivă. Pe lângă faptul că a fost ţesut cu durere, înnebunitor de banal, rutina cotidianului s-a îndreptat împotriva noastră”. Mai mult, „Cea mai debilitantă amenințare din acest an”, adaugă ea, „a fost un sentiment de neputință” și „Nu ne-am confruntat cu atâtea evenimente anormale, de la răspândirea fascismului în anii 1930…”.

Cu tot respectul pentru distinsa critic de film, nu sunt în totalitate de acord. Nu a fost nimic anormal în acest an, deoarece nu există nimic anormal în această pandemie. Dimpotrivă, până în acest an, am condus un mod de viață nebun și anormal, iar „comanda de restricție” pe care am primit-o de la virus a restabilit normalitatea pe planeta Pământ. Pentru prima dată în mai bine de un secol, viața a funcționat normal!

Am împins limitele naturii până la marginea prăbușirii, iar virusul este doar cel mai blând mod pe care l-ar putea invoca pentru a ne face să ne oprim, înainte de a sări în aer împreună cu restul planetei. Natura nu ar fi putut fi mai blândă cu noi decât a fost aducând Covid-19.

În plus, cum poate spune orice persoană sensibilă despre incendiile de pădure, uraganele, pandemia și cutremure că sunt anormale? Cum pot fi fenomenele naturale anormale? Doar o perspectivă deformată poate privi fenomenele naturale ca neobișnuite și artificialul ca fiind normal. Nu numai asta, pentru o revistă distinsă ca Time, să declare în caracterizarea sa pentru 2020 că natura este, ei bine, nenaturală, este o mărturie a înțelegerii noastre greșite a lumii în care trăim. Dacă ceva este de regretat în acest an, este nebunia noastră.

În mod clar, oamenii de la Timenu au nicio idee despre rolul lor ca mijloc de comunicare, despre rolul mass-media. În loc să își folosească revista în scopuri educaționale, pentru a-i învăța pe oameni unde suntem și unde ne îndreptam, ei o folosesc pentru a răspândi stupiditate elocventă.

2020 este cel mai bun an din istorie! Este pentru prima dată când natura ne arată, în mod clar, cum răspunde la distorsiunile pe care le instalăm în sistemul său. Ne spune că am trecut linia și, dacă continuăm pe drumul pe care mergem, ne vom distruge singuri. Mama Natură face tot ce poate pentru a-și salva copiii nerecunoscători, iar noi ne plângem ca niște copii răsfățați că nu ne dă bomboanele pe care le dorim.

Când nu știi ce faci, bagă mâinile adânc în buzunare și ţine-le acolo până devii mai deştept. Noi am făcut exact opusul: am tras de fiecare manetă și am apăsat fiecare buton pe care l-am putut găsi pentru a scoate cumva din natură mai multă distracție. Este doar un miracol faptul că am supraviețuit până acum. Coronavirusul ne-a salvat viața, forțându-ne să mergem acasă și să limităm abuzul asupra singurei noastre case. Este în mod clar o binecuvântare, dar noi, nebuni, o blestemăm pe prima pagină a uneia dintre cele mai apreciate publicații ale noastre.

Mass-media este instrumentul nostru educațional numărul unu. Ar trebui să-l folosim pentru a învăța despre noi înșine și despre mediul nostru, nu pentru a ne plânge de învățăturile primite de la natură, ci pentru a explica modul în care ar trebui să lucrăm în ecosistemul care este universul nostru. Este un sistem închis și orice acțiune greșită își are consecințele ei. S-ar putea să nu o simțim imediat, dar este doar pentru că suntem insensibili la mediul înconjurător și ignoranţi faţă de interconectările noastre. Dacă am fi puțin mai conștienți de interdependența noastră, am vedea imediat impactul negativ al faptelor noastre greșite și nu ne-am gândi că, atunci când ele ne afectează, nu este vina noastră. Pentru că nu numai că noi am fost cauza unui an atât de „plin de evenimente”, dar vina nu este a nimănui altcuiva.

Dacă nu învățăm lecția pe care ne-a predat-o Covid-19 în 2020, 2021 ne va da aceeași lecție, și mai dureroasă. Nu este din răutatea naturii, ci pentru a noastră. Îmi pare rău pentru Mama Natură; nu este ușor să crești astfel de copii încăpăţânați. În același timp, sunt recunoscător că ea alege întotdeauna mijloacele cel mai puțin dureroase pentru a ne învăța ce trebuie, și că a ales în cele din urmă să ne dezvăluie căile ei, astfel încât să le putem studia și să devenim la rândul nostru adulți în propria noastră lume.

Discuții | Share Feedback | Ask a question




"Cabala și Semnificatia Vieții" Comentarii RSS Feed

Articolul următor: