“Cine este Dumnezeu în cabala?” (Quora)

Michael Laitman, Quora: Cine este Dumnezeu în cabala?

În cabala, Dumnezeu are semnificația forței generale a naturii, în sensul că nu există nimic în afară de această forță.

Considerăm că Dumnezeu este, în sine, un concept abstract iar noi nu putem discuta ceva care există dincolo de percepția noastră. Nimeni nu l-a perceput vreodată. Această stare de dumnezeire, numită „Creator,” nu poate fi nicicum simțită de noi și, prin urmare, această forță mai este numită și “Ațmuto,” adică “esența sa.”

Tot ceea ce realizăm și este posibil să înțelegem este alcătuit din acțiunile forței superioare față de noi. Înțelepciunea cabalei se ocupă de revelarea acestor acțiuni în om.

Numim această forță superioară „Creatorul” deoarece El a creat ființa umană și toate calitățile ei, cu ajutorul cărora poate simți această lume și-L poate explora pe Creator. Putem să analizăm de ce ne-a creat cu asemenea calități, limitări și abilități, precum și ce dorește de la noi.

Progresând în explorarea noastră, începem să-l dobândim pe Creator. Nu atingem esența sau „sinele” Creatorului (Ațmuto), ci pe Creator în relația Sa cu noi. Despre această situație s-a scris, „Te vom cunoaște după acțiunile Tale.” Analizăm acțiunile Sale, modul în care a creat lumea noastră și celelalte lumi, sub forma unui sistem de conexiuni dintre El și noi. Acest sistem de conexiuni pe niveluri care coboară în cascadă până la noi este numit „lumi” și ne influențează în fiecare clipă viețile.

Studiindu-l, studiind lumile, Îl cercetăm pe Creator și pe noi înșine, natura noastră și natura Creatorului și progresăm către înțelegerea stărilor în care ne putem conecta cu El. Astfel ne putem schimba comportamentul și acțiunile pentru a ne ridica la nivelul conexiunilor superioare și a fi conectați direct cu Creatorul.

Cu alte cuvinte, putem observa ce reacții produc în El acțiunile noastre și invers, ce reacții produc în noi acțiunile Sale. Putem să ajungem la o conexiune absolută, completă, deschisă și biunivocă.

Ajungând în această situație favorabilă, pe care o revelăm și realizăm treptat, ne schimbăm în mod natural comportamentul în concordanță cu ceea ce revelăm și pătrundem într-o etapă complet nouă a dezvoltării noastre, în care începem să suferim schimbări, devenind tot mai similari cu Creatorul.

În același timp, lumea noastră și noi înșine ne schimbăm radical, starea noastră devenind tot mai solidă, adecvată și reală.

Discuții | Share Feedback | Ask a question
"Cabala și Semnificatia Vieții" Comentarii RSS Feed