Cine se află în spatele imaginii regelui?

632.1În povestea de Purim, există un personaj, Regele Ahasuerus, care uneori interacționează cu forța pozitivă (Mordechai) și alteori cu forța negativă (Aman). Și nu este clar cu cine este, deoarece Creatorul, personificat prin Rege, este reprezentat într-o formă dublă.

Pe de o parte, întreaga creație este egoistă și oricine are mai multă putere conduce lumea. Prin urmare, nu putem spune că Creatorul este bun și face bine. În ce fel este El bun? Ce bine face El? Ar fi mai bine dacă El nu ar exista, atunci nu ar exista rău. Acesta este Ahasuerus.

Pe de altă parte, este încă Creatorul, deoarece El în secret, în ascuns în spatele imaginii regelui, împinge toată omenirea spre un scop bun.

Problema este că Creatorul este forța absolut bună și binevoitoare care există de la sine. Nu are nevoie de nici un alt fel de forță, de niciun alt fundament pentru existența ei. Și creaturile au fost create ca ceva negativ, opuse Creatorului, pentru a diferi de El și a nu se dizolva în El, pentru că atunci nu ar avea nicio identitate.

Rezultă că este imposibil să creăm alte creații decât să fim diferiți de Creator. Și dacă Creatorul este absolut bun, atunci creația trebuie să fie diferită până la răul absolut.

KabTV „Stări spirituale”

Discuții | Share Feedback | Ask a question
"Cabala și Semnificatia Vieții" Comentarii RSS Feed

Articolul următor: