Cine va primi binecuvântarea?

Midrash Rabbah, “Parashat Balak”: Balaam îi povesteşte lui Moise cu ostilitate aparte deoarece își da seamă că acesta nu îi este inferior în înțelepciune.

Balaam este vărul lui Moise, ceea ce înseamnă că sunt la același nivel, au aceleași puteri, aceleași oportunități, dar diferență este că Balaam nu are atributul dăruirii (Bina) pe care Moise îl aduce lumii.

Întrebarea este ceea ce a furat Jacob de fapt și cum folosește Moise acest furt. Ceea ce Balaam ar dori să ofere și să dea națiunilor ce sunt în spatele lui și trăiesc în țara lui Israel în acea vreme, iar răspunsul este binecuvântarea.

Dar este imposibil de dat asta acum. Binecuvântarea arată ceea ce va fi dezvăluit în cele din urmă întrucât important nu este ce se întâmplă acum ci ceea ce se întâmplă în final: cine va rămâne?

Moise va rămâne și națiunea lui Israel care are forța de conectare cu Creatorul va rămâne și ea. Poate schimbă egoismul în atributul de iubire și dăruire și orice se potrivește corecției dispare. Balaam dispare în neant.

Din emisiunea de pe KabTV „Secretele Cărţii Eterne” 05.08.2015

Discuții | Share Feedback | Ask a question
"Cabala și Semnificatia Vieții" Comentarii RSS Feed

Articolul anterior: