“Controlând răspândirea minciunilor și a dezinformării” (Times of Israel)

Michael Laitman, pe The Times of Israel: “Controlând răspândirea minciunilor și a dezinformării

Am primit o întrebare: Cum credeţi că am putea controla mai bine răspândirea minciunilor şi a dezinformării?

Înțelegând că sursa tuturor minciunilor și a dezinformării este natura însăși, că creierul, inimile și mâinile noastre sunt toate sub controlul unei Forțe superioare și că răspândirea minciunilor și a dezinformării nu provine de la anumite persoane și grupuri, așa cum gândim de obicei.

Am fost creați într-o stare de dezinformare completă, un sistem care se numește „lumea noastră”. Motivul pentru care am fost puşi într-un astfel de sistem este ca în cele din urmă să ne săturăm să trăim așa cum o facem în prezent și să ne străduim să ieșim din acest sistem prin toate mijloacele posibile.

Există o pildă despre aceasta a cabalistului Yehuda Ashlag (Baal HaSulam), în articolul său „Introducere la Cartea Zohar,”, unde ne aseamănă cu un vierme din interiorul unei ridichi:

Un vierme care se naște în interiorul unei ridichi […] trăiește acolo și crede că lumea Creatorului este la fel de amară, la fel de întunecată și mică precum ridichea în care s-a născut. Dar de îndată ce sparge coaja ridichei și vede, exclamă uluit: „Am crezut că întreaga lume are dimensiunea ridichei în care m-am născut, iar acum văd în fața mea o lume măreață, frumoasă și minunată!””.

Întrebarea este cum putem ieși din această lume amară, întunecată și mică în care ne aflăm și să vedem lumea reală?

Există suflete speciale care s-au maturizat din miliarde de suflete. Ele pot detecta apelul, ca viermele, și se pot deplasa spre ieșirea din ridiche. Mai mult, acest proces de ieșire din lumea noastră mică este gestionat și de sus, deoarece viermele nu vrea neapărat să iasă din ridiche, ci dorește să stea acolo unde este cald și confortabil. Mai târziu, când ieșim din lumea mică și întunecată, înțelegem că am fost complet controlați, văzând că nu am făcut nimic în viața noastră. Tot ceea ce am făcut de-a lungul dezvoltării noastre, științele noastre, tehnologiile, culturile, războaiele și nu numai, a fost pentru ca noi să acumulăm un anumit strat în putrefacţie în jurul nostru.

Într-un astfel de moment, realizăm că, în timp ce ne aflăm în așa-numita „ridiche”, atunci nu am fost conduși de nimic altceva decât de natura noastră meschină egoistă, în care căutam plăceri mici și doream să continuăm să trăim și să creștem într-o astfel de natură, creând astfel un strat în putrefacţie în jurul nostru.

Dacă Forța superioară care se află în spatele creării acestui sistem așa dorește, atunci ea ne va ghida să ieșim din această lume mică întunecată în care ne-am născut, conducându-ne spre a cere ajutor. Și dacă dezvoltăm o cerere autentică, ce reiese dintr-un grup dintre noi – ca un grup de „viermi” care se mișcă prin ridiche – atunci obținem un răspuns la cererea noastră.

Alături de toate minciunile și dezinformarea din lume, există o mulțime de minciuni și dezinformare despre Creatorul Însuși din două motive:

  1. -pentru că Creatorul controlează totul și pe toată lumea și
  2. -pentru că nu știm nimic despre cine sau ce este El, sau despre ce face El.

De aceea se pare că facem tot ce vrem până la nebunie și ne vom îndrepta întotdeauna spre ceea ce natura noastră egoistă ne înfățișează ca fiind cel mai plăcut în fiecare stare. Adevărul însuși se află în stratul de putregai care se acumulează în jurul nostru, în ceea ce consumăm și excretăm. Cu cât acest strat în descompunere se adună mai mult în jurul nostru, cu atât mai mult ne ajută să trecem relativ rapid prin stările prin care trebuie să trecem și să începem să distingem starea în care există ceva nou, proaspăt și complet neașteptat pentru noi, astfel încât să putem selecta din toate celelalte stări și compune astfel un nou nivel de existență.

Viitorul nostru este în lumea reală care apare atunci când ieșim din lumea noastră mică și întunecată și trebuie să dezvoltăm dorința de a părăsi lumea noastră mică și întunecată pentru a intra în lumea mult mai largă, luminoasă și reală.

Bazat pe videoclipul „Care este sursa tuturor minciunilor și a dezinformarii?” cu cabalistul Dr. Michael Laitman și Semion Vinokur. Scris/editat de studenții Cabalistului Dr. Michael Laitman.

Discuții | Share Feedback | Ask a question
"Cabala și Semnificatia Vieții" Comentarii RSS Feed

Articolul următor: