Coronavirus – o binecuvântare deghizată?

Thrive Global a publicat noul meu articol: “Coronavirus — o binecuvântare deghizată?

Aveam nevoie de aceste reflecții și astăzi ca văd atât de multe persoane care întreabă sau simpatizeaza cu cei care întreabă, acest lucru mă face optimist.

Foto: Campionatul de fotbal Gaucho – Gremio vs Sao Luiz – Arena do Gremio, Porto Alegre, Brazilia – 15 martie 2020 Jucătorii Gremio purtând măști înainte ca meciul să fie jucat în spatele ușilor închise, deoarece numărul de cazuri de coronavirus crește în întreaga lume REUTERS / Diego Vara

Viața va reveni la normalitate după Coronavirus, dar normalitatea nu va fi ceea ce știm astăzi. După ce simptomele din abuzul consumaterismului scad, oamenii se vor trezi la o nouă realitate. Cu cât mai mult timp va lua umanitatii să depășească COVID-19, cu atât va fi mai diferită viața noastră post-Coronavirus.

Cel mai bun scenariu prevede că un vaccin împotriva virusului va fi disponibil publicului până la sfârșitul anului 2020. Câte întreprinderi vor supraviețui închiderii forțate atât de mult timp? Câte locuri de recreere și de divertisment pot rămâne inchise timp de atâtea luni? Și cel mai important, cum va arăta viața noastră fără ele?

În opinia mea, nu va exista o anihilare completă a recreerii și a divertismentului, dar vor exista mult mai puține lucruri și în moduri diferite. Îti poți imagina? Poți să-ți imaginezi o viață care nu constă în alungarea unor plăceri asumate, care sfârșesc aproape întotdeauna în consternare, ceea ce ne face să căutăm următoarea binecuvântare promisă, doar pentru a găsi următoarea promisiune încălcată? Ce ne va satisface atunci când căutarea nesfârșită și inutilă a satisfacției este oprită de forța majoră?

Momentan, există mai multe întrebări decât răspunsuri în jurul pandemiei COVID-19. Dincolo de cele evidente, cum ar fi când va fi găsit un vaccin, există întrebări foarte profunde pe care le trezește acest germen. De exemplu, ne oprește să poluăm planeta. Limitând zborurile, transportul și producția atât de radical, ne reduce drastic amprenta de carbon, îmbunătățește calitatea aerului, minimizează epuizarea resurselor noastre naturale și, în general, face ca umanitatea să devină un vis pentru pasionații de mediu precum Greta Thunberg și pentru milioanele pe care le dor răul pe care îl facem asupra planetei noastre.

Deci virusul este atât de rău? Sau, poate este rău pentru noi și bun pentru restul realității? Dar dacă acesta este cazul, atunci suntem în contradicție cu realitatea, ceea ce cu siguranță nu este un lucru bun. Cum am ajuns la asta?
După cum am spus, este încă prea devreme pentru a răspunde la aceste întrebări; încă suntem în ceea ce documentele numesc „o poveste în curs de dezvoltare”. Dar când praful se va asterne, nu există nici o îndoială că vom vedea o altă imagine decât înainte de a fi fost în aer.

Câteva puncte de reflecție

Iată câteva dintre lucrurile la care reflectez în aceste zile:
# 1 – Dacă este lăsată în pace, Natura este armonioasă și echilibrată. Atunci când echilibrul este rupt, cum ar fi atunci când există o suprapopulare a unei specii, Natura găsește o modalitate de a-l echilibra fie prin creșterea numărului de prădători ai acelei specii, fie prin eliminarea numărului excesiv de animale într-un alt mod. Dacă Natura pare să încerce să ne distrugă, cred că ar trebui să ne întrebăm de ce face acest lucru. Am devenit atât de nocivi pentru natură încât este forțata să scape de unii dintre noi?

# 2 – Dacă virusul este modalitatea Naturii de a distruge umanitatea, ar presupune că dacă nu ne-am fi comportat atât de rău, virusul nu s-ar fi întâmplat?

Există întrebări și mai profunde pe care le putem pune:

# 1 – Până acum, Coronavirus a fost destul de „blând” cu noi. Numărul de victime este relativ scăzut, iar simptomele sunt în mare parte ușoare. În același timp, vedem că, virusul a reușit cumva, să ne dezlănțuie toate legăturile noastre unul cu celălalt; ne izolează unul de celălalt, ne demontează modul nostru de viață anterior, totuși nu amenință să ne înfometeze cu totul. Ce înseamnă asta pentru noi? Ar putea fi acesta felul naturii de a ne spune că problema constă în conexiunile noastre? Dacă am fi fost mai empatici unul cu celălalt, mai atenți, cum ar fi avut asta impact asupra bolii? Poate că nu ar fi avut daca am fi fost mai empatici și mai atenți pentru inceput și acum este prea târziu și va trebui doar să ieșim din furtună și să încercăm să fim diferiți atunci când va dispărea. Dar atunci, poate că ar …

# 2 – De asemenea, Natura, așa cum tocmai s-a spus, este echilibrată. În mod evident, oamenii nu sunt. Patronăm Natura, ne patronăm reciproc și nu încetăm niciodată să jucăm „Regele Dealului [Dung]”. Credem ceea ce nicio alta creatură nu crede – că suntem superiori Naturii, că o putem învinge doar dacă încercăm suficient de tare și suficient de indelung. Această incongruență între natura generală și natura umană ar putea fi cauza din spatele epidemiei?

Într-un fel sau altul, virusul, în felul său, este o binecuvântare deghizată. Avem nevoie de aceste reflecții și astăzi văd atât de multe persoane care se întreabă sau simpatizeaza cu cei care întreabă și asta mă face optimist. Vom găsi un vaccin pentru Coronavirus, dar întrebarea care mă deranjează cel mai mult este dacă vom găsi un vaccin împotriva bolii care ne-a afectat de secole – natura noastră egoistă umană.
Publicat pe 15 martie 2020

 

Discuții | Share Feedback | Ask a question




"Cabala și Semnificatia Vieții" Comentarii RSS Feed