Creatorul este mereu binele absolut

Baal HaSulam, “Esenţa religiei şi scopul său: Creatorul este, în El şi în afara Lui, perfect şi nu are nevoie de nimeni pentru a-L ajuta să fie complet, deoarece el precede totul, deci este clar că El nu are nicio dorinţă de a primi. Şi, cum El nu are niciun atribut al dorinţei de a primi, El nu are nicio dorinţă de a face rău nimănui. Este atât de simplu.

Mai mult, ne place să păstrăm derivatul acestui prim concept, care este că Lui îi place să facă bine altora, adică creaturilor Sale.  Acest lucru ne este dovedit de această mare creaţie pe care El a realizat-o şi a stabilit-o sub ochii noştri. Deşi vedem că, în lumea noastră există creaturi care se simt bine şi creaturi care se simt rău, indiferent de tipul de senzaţii, ele sunt cauzate de Creator. Şi, odată înţeles că nu există rău în natura Creatorului, putem concluziona că, toate creaturile primesc numai bine, pentru că El le-a creat numai pentru a le face bine.

Deci, am învăţăt că El nu are decât dorinţa de a face bine şi este absolute imposibil ca să existe ceva dăunător în domeniul Lui, care să fie emis de El. Prin urmare, noi L-am definit “Binele absolut”. Şi după ce am învăţat asta, haideţi să privim şi să examinăm realitatea actuală care este ghidată de El şi cum El dăruie numai bine.”

Noi nu vedem în acest fel toate aceste lucruri. Pentru noi, se pare că totul este invers în această lume. Comparativ cu natura minerlaă, vegetală şi animală, nivelul vorbitor suferă mai mult decât altele. Cu cât o persoană este mai avansată, cu atât neliniştile sunt mai mari. Deci, unde vedem noi „Binele absolut” aici ?

El se aplică la un alt nivel de existenţă, un plan de viaţă diferit. Aici, nu este nicio urmă de Bine Absolut şi nu putem spera că, la un moment dat, lucrurile se vor ameliora. Dimpotrivă, de-a lungul istoriei, noi avansăm doar spre rău. Adevărul este că, noi ne dezvoltăm pentru a realiza înclinaţia rea, care este integrată în natura noastră, proprietăţile noastre. Indiferent unde anume, deoarece totul este la fel. De aceea, este inutil să sperăm sau să aşteptăm lucruri pozitive în această lume.

În ceea ce priveşte Binele Absolut (Creatorul) şi relaţia noastră cu El, nu putem avea fantezii despre asta, deoarece suntem limitaţi de frontierele actuale. Nu există nicio legătură între această lume şi forţa superioară . Tot ceea ce avem aici este voinţa de a primi, care continuă să se schimbe. Totuşi, nu există „Bine care face Bine”, nici „Bunăvoinţă absolută”, nici Creator!

Scopul acestei lumi este de a dezvălui faptul că noi nu mai putem tolera acest ţinut. Trucul este ca noi să  revelăm acest fapt şi să indicăm motivele care provoacă această stare. Nu doar că am dureri şi ţip, această durere trebuie să explice de ce o traversez şi cum mă pot debarasa de ea.

Astfel, voi controla durerea mea pentru a atinge cea mai bună stare. Asta nu înseamnă că nu va exista durere în viaţa mea, cu toate că voi ajunge la un alt nivel de realizare, de înţelegere şi conştientizare, care-mi va permite să mă controlez cu ajutorul dorinţei mele de bucurie  şi durere, ca nişte hăţuri pentru auto-control.

În acest stadiu, nu vreau să mă debarasez de suferinţă sau să mă bucur. Încep să înţeleg şi să clarific exact spre ceea ce tind. Independent de aversiunea mea pentru necaz şi dorinţa mea de a fi fericit, voi continua să mă comport în mod corect. Puţin câte puţin, continuând această cale, confirm ceea ce înseamnă „corect”.

Acest tip de analiză începe în starea noastră actuală şi continuă, de la o etapă la alta. Puţin câte puţin, începem să cunoaştem caracteristicile potenţiale ale Binelui Absolut. Este nevoie de mult timp şi multă precizie. Este un proces care ne permite să definim ce este bine şi ce este rău.

Apoi, considerăm aceste concepte bazate nu doar pe ceea ce simţim, ci cu un scop. Astfel, noi avansăm. Ne ridicăm deasupra analizei „animale” asupra a ceea ce e rău sau bun, care se bazează pe senzaţiile pozitive sau negative. Dar, ne îndreptăm spre o analiză de tip uman care raportează totul la obiectivul superior. Noi plasăm scopul superior înainte de toate. Doar prin obiectivul superior putem distinge între bine şi rău.

Partea a treia a Cursului zilnic de Cabala, 03.07.2013, „Nu este nimeni în afară de El”

 

Discuții | Share Feedback | Ask a question
"Cabala și Semnificatia Vieții" Comentarii RSS Feed

Articolul următor: