Creaturi sensibile

Întrebare: Ce înseamnă „mila Creatorului” în Cabala?

Răspuns: Lasă toate epitetele de genul „Creatorul este bun”, „Cel care face bine”, „mila”, „iubirea”, „ura” și așa mai departe pentru romane, chiar dacă sunt folosite în cărțile Cabalistice.

Trebuie doar să înțelegem că nu ne putem exprima impresiile în alt mod. Spunând că acest lucru este umed, acesta este cald, acesta este rece, plăcut, neplăcut și așa mai departe, ne exprimăm în acest fel.

În principiu, toți suntem creaturi emoționale. Deși ni se pare că acționăm cu rațiunea, de fapt, nu este niciodată cazul. Ne simțim mereu și ne măsurăm senzațiile. Chiar și când spun „cinci metri” sau „500 de mii de kilometri”, măsurăm emoțional aceste distanțe, fiindcă acolo unde nu avem sentimente, nu există dimensiuni, nu există știință și nu există concepte.

Nu putem acționa absolut rigid, fără sentimente, într-un sistem de măsurare. Așa suntem aranjați, deoarece esența noastră este dorința de a ne bucura. Ne putem chiar măsura în  raport cu această dorință, indiferent dacă simțim  plăcere mai mare sau plăcere  mai  mică.

Din „Fundamentele Cabalei” din KabTV, 22/12/19

Discuții | Share Feedback | Ask a question
"" Comentarii RSS Feed