Cum funcționează totul. Starea de carantină

 Autorul articolului  este  elevul meu din grupul mondial Bnei Baruch, Vlad Goliido.

*** 

Pentru prima dată în istoria omenirii suntem în carantină globală. Capitalele mondiale, centrele culturale, religioase și financiare, sunt pustii.

Virusul COVID-19 a schimbat viața a miliarde de oameni în doar câteva zile. Carantina globală de azi va duce mâine economia către recesiune. Intrăm într-o nouă rundă de tulburări.

Străzile sunt goale. Oamenii stau acasă. Încercăm să înțelegem: ce se întâmplă? Ce fel de carantină este aceasta, în care ne-am trezit aruncați pe neașteptate?

Carantină – Quaranta

Cum am auzit cu toții, cuvântul carantină provine din cuvântul italian quaranta – adică patruzeci.

Echipajele navelor care ancorau în Veneția medievală trebuiau să aștepte permisiunea de a intra în port timp de patruzeci de zile, pentru a putea ieși pe uscat și a descărca mărfurile aduse. În Europa făcea ravagii ciuma.

Dar de ce exact patruzeci de zile? De ce carantina? De ce, Italia medievală- catolică, conducătorii ei seculari și religioși au ales anume această perioadă și nu una de treizeci sau cincizeci de zile?

Simbolismul biblic

În cele cinci cărți ale lui Moise, în tradiția biblică, numărul patruzeci apare de mai multe ori. Acest număr are într-adevăr o încărcătură simbolică și o forță specială. Toate evenimentele semnificative, momentele de cotitură din povestirile biblice au fost cumva legate de acest număr. Iată câteva exemple notabile:

  • potopul a durat 40 de zile;
  • Noe a plutit peste ape în arcă și abia după 40 zile de așteptare a putut ieși la mal;
  • viața lui Moise a constat din 3 etape a câte 40 ani fiecare;
  • timp de 400 de ani (de 10 ori 40) poporul lui Israel a fost exilat în Egipt;
  • 40 de ani de rătăcire în deșert;
  • 40 de zile Moise a rămas în vârful Muntelui Sinai;
  • 40 de ani au guvernat regele David și regele Solomon și multe alte referințe.

Limbajul simbolurilor, limbajul treptelor

Ce înseamnă acest număr magic 40 în tradiția biblică?

Cabala afirmă că Tora, sau Biblia, ne vorbește într-un limbaj special despre procesul de schimbări sistemice prin care au trecut omul și societatea pe calea spre Scopul Creației, prin dezvoltarea calităților de dăruire similare Forței Superioare, Creatorului.

Tot acest proces este necesar pentru ca întreaga Creație să poată intra în legătură cu Forța Superioară a naturii și să treacă la un nou nivel de evoluție. După cum afirmă știința cabalei, aceasta este o sarcină obligatorie pentru Creație, pentru întreaga omenire.

Procesul schimbării se împarte în 2 etape:

Etapa 1 – realizarea asemănării cu Creatorul, cu calitatea dăruirii, numită Bina.

Etapa 2 – revelarea contactului cu Forța Superioară, numită Keter, în care simți și percepi Planul său.

Prima etapă este descrisă ca fiind o urcare în trepte, de la calitățile de primire absolută (Malchut) la cele de dăruire completă (Bina).

Patruzeci – nivelul Bina

Fiecare treaptă are o expresie numerică proprie. Pentru Bina, această expresie numerică este 40.

Procesul de schimbare a calităților de primire într-unele de dăruire se mai numește și ascensiunea lui Malchut către Bina. Astfel, avansăm de la zero la cea de-a patruzecea treaptă.

Cu alte cuvinte, putem spune că au trecut 40 de ani sau 40 de zile, în funcție de starea descrisă.

Desigur, toate acestea se referă la o persoană sau o societate care parcurge asemenea schimbări: trecerea de la calitatea de primire completă (separare),  la cea de dăruire completă, de conexiune într-un singur organism.

De la MALHUT (separare) urcăm 40 trepte și ajungem la BINA (conexiune), datorită influenței lui KETER (Forța Superioară).

Experimentul social

Din acest motiv a avut loc cel mai mare experiment social, exodul unui întreg popor din Egipt în deșert, care a durat 40 de ani.

Fiecare persoană, tot poporul, trebuia să treacă de la calitățile de primire, separare, la calitățile de dăruire. Acest tip de conexiune apare atunci când oamenii devin o singură superminte, o dorință capabilă să comunice cu Forța Superioară care îi guvernează.

Apropo, cuvântul Bina provine de la cuvântul Avan – înțelegere. Capacitatea noastră de a înțelege, de a avea o minte clară depinde de capacitatea de a ne conecta (de a conecta fenomene, fapte, opinii).

Calea de trecere de la condițiile restricției, ale primirii limitate la situația comunicării, a dăruirii este clar definită de etape sau stări. Acestea sunt aceleași atât pentru o persoană cât și pentru toată societatea.

Călătoria prin deșert este procesul prin care omul (societatea, umanitatea) intră mai întâi într-o stare de restricție completă (deșert, carantină).  Apoi treptat, aflându-se într-o astfel de carantină față de restul lumii, se desparte de valorile și dorințele sale. Apoi începe să-și însușească o calitate nouă – a dăruirii și a iubirii. Aceste schimbări care au loc acționează asupra aceleiași dorințe.  

Simbolul literei Mem

Proprietatea Binei poate fi exprimată cu diferite caractere. Acestea sunt – numărul patruzeci și simbolul apei, al pântecului, al chivotului dar și prin litera ebraică Mem. În esență, vorbim despre același lucru – calitatea dăruirii, a conexiunii și a iubirii.

În alfabetul ebraic, limba în care este scrisă Biblia, cele cinci cărți ale lui Moise, Tora – litera Mem are o valoare numerică (în gematria) de 40. De fapt, acesta este numărul 40 din tradiția ebraică.

Simbolul literii Mem corespunde Binei.

Ortografia acestei litere, scrierea ei, ne amintește de proprietatea deosebită a Binei – de a dărui, care adăpostește omul în cea mai confortabilă stare. Îl restricționează, limitându-i capacitatea de a primi tot felul de influențe inutile. Omul este închis în carantină și astfel crește treptat în dăruire. Este la fel ca uterul în care se dezvoltă fătul sau ca arca în care se adăpostește de valurile furioase ale potopului, Noe.

Adăpostit în arcă, pe perioada carantinei

Aceasta este în esență limitarea, izolarea pe care o experimentăm cu toții astăzi. Doar ca astăzi această limitare este externă, inconștientă. Ea ne-a fost impusă din afară, de circumstanțe, de Guvernanța Superioară, ca o reamintire a Planului său, care rămâne neschimbat pentru toată lumea.

Dacă am putea simți în interior puterea acestei calități de dăruire, de conexiune cu ceilalți … Ce înseamnă să fim în dăruire, conectați cu ceilalți, iubind peste toate calculele… Această proprietate a Binei ar aduce în viața noastră multă Lumină, protecție și confort. Totul s-ar echilibra instantaneu.

Gândindu-mă la alții, doresc să fiu conectat cu ei, mă deconectez astfel temporar de toate grijile și treburile personale, încerc să simt această legătură în interior. Toate acestea constituie arca interioară, atât de necesară astăzi, în acest moment al furtunii globale.

Exodul global

Trăim un moment special, ca în povestirea biblică. Noi, toți oamenii devenim participanți la tranziția epocală realizată cândva de generațiile de înțelepți. Acum, marea învolburată ar trebui să-și despartă apele pentru întreaga umanitate.

Și Guvernarea Superioară ne va împinge către acest lucru prin toate mijloacele posibile: plasându-ne în carantină, restricționându-ne din toate părțile, trimițându-ne încercări și probleme la toate nivelurile, ca în timpul plăgilor egiptene care au precedat Exodul.

Singurul lucru pe care această Guvernare Superioară nu ni-l va trimite este dorința noastră comună de a ne uni, de a ne ridica.  Aceasta este munca noastră. Și de cât de rapid vom înțelege acest proces și vom începe implementarea lui depinde tot ce se va întâmpla: durata carantinei, criza economica de mâine, tot restul… 

***** 

Discuții | Share Feedback | Ask a question




"Cabala și Semnificatia Vieții" Comentarii RSS Feed

Articolul anterior:

Articolul următor: