„Cum poți pune capăt suferinței în viață?” (Quora)

Michael Laitman, în Quora: „Cum poți pune capăt suferinței în viață?

Mai întâi trebuie să înțelegem sursa suferinței din viață și apoi putem implementa o metodă pentru a-i pune capăt.

Pentru a înțelege sursa suferinței, înțelepciunea Cabalei explică o interacțiune cheie între două forțe fundamentale din natură: una este o forță numită „lumină”, forța iubirii, dăruirii și conexiunii, cunoscută și sub numele de „forța superioară” și „Creatorul” („Boreh” în ebraică), care înseamnă „vino și vezi” („Bo” și „Reh”), pentru că trebuie să obținem această forță ca percepție și senzație clară pentru a o crede. Această forță inițială a creat a doua forță: creația, care este numită și „ființa creată” sau „dorința de a se bucura” – o lipsă de împlinire, opusă forței superioare inițiale.

Forța superioară dezvoltă dorința de a ne bucura, făcându-ne să ne simțim de parcă avem nevoie și dorim mai multe feluri diferite de împlinire.

În esență, suntem alcătuiți dintr-un set de dorințe – hrană, sex, familie, bani, onoare, control și cunoaștere – și fiecare simțim un îndemn instinctiv de a ne împlini prin aceste dorințe în diferite măsuri.

Dacă nu reușim să îndeplinim aceste dorințe, suferim, iar această suferință se extinde de la senzațiile de gol până la cele ale durerii directe, acestea din urmă putând deveni chiar intolerabile.

Dorințele de hrană, sex și familie sunt instincte corporale naturale împărtășite de toate animalele. În schimb, dorințele de bani, onoarea, controlul și cunoașterea sunt dorințe sociale bazate pe compararea a ceea ce avem în raport cu ceilalți, iar astfel de dorințe sunt unice pentru oameni.

Sursa suferinței este astfel incapacitatea de a îndeplini aceste dorințe. În termeni cabaliști, atunci când lumina (plăcerea / împlinirea) nu umple dorința, atunci suferă, iar suferința poate fi intensă sau ușoară, pe termen lung sau momentană, colectivă sau individuală.

Înțelegând că lipsa de împlinire a dorințelor noastre este sursa suferinței noastre, ne aflăm astfel într-o cursă constantă pentru împlinire. Problema este că dorința noastră de a ne bucura știe doar să ne bucurăm în detrimentul celorlalți și al naturii și, astfel, ne împotrivim unul faţă de celălalt într-un tragere de război, fiecare trăgând în colțul său. De aceea, orice fel de împlinire pe care o simțim în această configurare actuală este doar tranzitorie, după care ne simțim din nou goi și dorim o împlinire diferită din nou și din nou.

Soluția la această situație este de a inversa direcția prin care ne bucurăm. Dacă în loc să dorim să primim împlinire pentru noi înșine în detrimentul altora, am dezvolta o nouă dorință – una în care dorim beneficiul celorlalți – atunci am intra într-un nou nivel al vieții în care am simți o împlinire constantă.

 

În imagine, în stânga: Primirea directă a plăcerii în dorință duce la stingerea acesteia, iar în dreapta: Intenția de a fi în beneficul altora redirecționează plăcerea, permițând împlinirea continuă.

Dorința noastră de a ne bucura numai pentru beneficiul personal ne limitează și ne restrânge imens senzația de împlinire la momente foarte mici și trecătoare și, de cele mai multe ori, simțim vid și suferință pentru a ne împinge să căutăm împlinirea. Dimpotrivă, dorința de a aduce beneficii celorlalți deține un potențial nelimitat de împlinire, deoarece, având ca scop să îi avantajăm pe ceilalți, intrăm în echilibru cu forța inițială a iubirii, dăruirii și conexiunii care se află pe partea opusă a realității, dorind să acorde la fel ca aceasta.

Înțelepciunea Cabala este o metodă care ne învață cum să realizăm o astfel de tranziție. „Cabala” înseamnă „primire” în ebraică, deoarece ne învață cum să primim împlinirea într-un mod care este în cele din urmă adaptat naturii, o împlinire care nu se estompează, dar care crește constant.

Pe de o parte, Cabala a devenit destul de populară, dar pe de altă parte, este o înțelepciune ascunsă, deoarece rezultatele ei sunt resimțite în senzațiile și dorințele fiecărei persoane. Cu toate acestea, este deschisă pentru toată lumea și ne permite să înțelegem cum să lucrăm cu dorințele noastre pentru a primi împlinirea într-un mod nelimitat. Procedând astfel, devenim cu adevărat fericiți pe măsură ce scăpăm de suferință chiar de la sursa ei.

Bazat pe „Noua viață – episodul 736: Originea suferinței noastre” [28:27] din 23 iunie 2016. Scris / editat de studenții cabaliști ai Dr. Michael Laitman.

Discuții | Share Feedback | Ask a question




"Cabala și Semnificatia Vieții" Comentarii RSS Feed

Articolul anterior: