Cum poți spune ce este bine, ce este rău?

Binele și răul sunt un subiect veşnic, dar în articolul „Pacea în lume”, Baal HaSulam scrie că binele și răul sunt evaluate prin acțiunile individului față de societate.

Adică, el ia imediat o direcție complet diferită și astfel acțiunile noastre sunt evaluate într-un mod total diferit. Deși acțiunile oricărei persoane pot fi atât de personale și individuale, încât pare imposibil să le atribuim societății; cu toate acestea, ele sunt evaluate doar în raport cu societatea.

Întrebare:  Pot spune: „Am făcut o faptă bună”?

Răspuns: Nu. Oricât de bine sau cât de rău tratați o plantă, un animal, o persoană sau chiar pe voi, înşivă, influențați mediul, societatea, cu gândurile și acțiunile voastre. Prin urmare, totul este evaluat în raport cu societatea: cum se va schimba, ce se va întâmpla cu ea.

Astfel măsurați dacă acțiunile voastre sunt bune sau rele și în ce măsură.

Cum pot ști dacă acțiunile mele naturale sunt bune sau rele în raport cu societatea? Mângâi capul unui copil, deci este o acțiune bună. Cum afectează societatea? Cum o pot evalua?

Toate acțiunile mele, oricare ar fi acestea, aduc câteva consecințe asupra mediului. Cum pot simți asta?

Observaţie:  Dar, de obicei, spunem că o persoană a făcut o faptă bună sau că a făcut rău cuiva.

Comentariul meu:  Dar de unde știi? Să zicem că ai bătut pe cineva. L-ai corectat prin asta?

Cert este că până nu vom simți întregul sistem al naturii în care existăm, cum îl afectăm și ce reacții primim de la acesta, nu vom putea să ne comportăm corect și să ne evaluăm corect comportamentul

Nu avem niciun indicator, evaluator sau dispozitiv de măsurare, ceva pe care să-l pot privi și să spun: „Acesta a fost pozitiv și acum este negativ” și în ce măsură.

Dacă aș simți acest lucru, aș putea cere ceva de la mine, însumi și aș vedea asupra altora, ei ar fi dispozitivul meu, precum săgeata de pe un cadran care se îndreaptă spre bine, plus sau spre rău, minus. Apoi aș putea merge astfel către toţi și să fiu mândru că am totul în plus.

Observaţie:  Dar există legi ale societății umane, general acceptate, pe care trebuie să le respectăm.

Comentariul meu:  Desigur, în natură există legi, dar în societatea umană sunt total denaturate. Aceasta e problema. Nu știm cum să ne comportăm. Comportamentul nostru este bun sau rău și ce consecințe au acțiunile noastre? Desigur, acest lucru este îngrozitor.

Întrebare: Cum cântărește un Cabalist acţiunile sale, pentru a determina dacă ele sunt corecte sau nu?

Răspuns:  Dacă nu mă controlez și acționez instinctiv, acțiunile mele sunt complet greșite, rele și ele dăunează societăţii și lumii.

Dacă vreau să acționez corect, trebuie să mă conectez cu societatea din jurul meu, să mă unesc cu ea, să simt cât de aproape sunt de ea, să exist în ea, să o simt, să îmi controlez acțiunile și să simt consecințele lor în societatea din jurul meu, în intenția de dăruire și iubire, independent de mine, însumi. Acesta este momentul în care pot spune că acționez corect.

Totuşi, acest lucru necesită practică, o metodologie pentru a ieși din mine, a intra în ceilalți și a începe să mă simt în conexiune cu ei. În acest caz, veți începe să vă simțiți într-o altă lume.

Din  KabTV “Fundamentele Cabalei”  7/21/19

Discuții | Share Feedback | Ask a question
"Cabala și Semnificatia Vieții" Comentarii RSS Feed