Cum să depășești rușinea

Comentariu: La cel de-al doilea canal de televiziune israelian a existat o poveste despre o cantină de caritate care s-a deschis în Tel Aviv.

Numărul clienților lor a crescut cu aproape 70%. Aceștia sunt oameni noi care vin acolo pentru un prânz gratuit. Și acești oameni se simt foarte incomod. Ei sunt foști chelneri, foști însoțitori de zbor , un adevărat amestec de diferite tipuri de oameni. Sunt mulți tineri, băieți și fete. Nu se uită în sus ca să nu se vadă. Ei vin, iau prânzul și întreabă cu atenție: „Cât costă?” Ei învață că nu costă nimic și fac un pas deoparte.

Sentimentul de rușine a fost transmis foarte puternic.

Răspunsul meu: Rușinea este sentimentul cel mai arzător. Mai puternic decât orice durere. Uneori chiar mai puternic decât moartea.

Întrebare: Trebuie să te ridici deasupra acestui sentiment când mergi într-un astfel de loc?

Răspuns: Ideea este că fie vrei să justifici acest sentiment de rușine: „Nu-mi pasă, totul este așa și sunt așa” și așa mai departe. Adică, poți discuta cumva despre asta la nivelul de zi cu zi, la nivelul lumii noastre.

Dar, în principiu, acesta este cel mai cumplit sentiment. Pentru că sentimentul de rușine este de fapt un sentiment de anulare a omului din tine. Adică nu ești nimic și nimeni.

Nici măcar nu înțelegem în ce măsură trebuie să îndepărtăm ceea ce se numește „eu” din noi înșine și să lăsăm doar coaja animalului din aceasta. Iar animalului nu-i este rușine.

Desigur, este foarte dificil. Și nu cred că omenirea se va corecta pe baza acestui lucru, deși acesta este cel mai serios nivel de corectare. Cred că, la urma urmei, vom dezvălui calea luminii oamenilor și nu calea suferinței.

Întrebare: Aceasta este calea suferinței reale?

Răspuns: Aceasta este calea suferinței reale, deoarece, de fapt, dacă omul este adus la un sentiment foarte adânc de rușine, se va ruga doar să moară. „De ce am trăit să văd asta?!” Aș vrea să înceteze să mai existe.

Întrebare: Ce facem cu această stare?

Răspuns: Trebuie doar să ne descoperim scopul, faptul că acesta reprezintă cea mai înaltă guvernare, iar sistemul este aranjat astfel și provoacă sentimente de rușine în noi, astfel încât să ne ridicăm deasupra „eu-ului” nostru, nu să îl anulăm

Întrebare: Poți spune cum să mă rici peste „ego-ul”, care strigă, este rușinat, așa cum se spune: „Moartea este mai bună decât acest tip de viață”? Cum ne ridicăm deasupra acestui „ego”, deasupra acestei rușini?

Răspuns: Cu o atitudine bună față de oameni. Această rușine este concepută pentru a ne face să ne pierdem cumpătul.

Întrebare: Atunci spune-mi, cum să nu-mi fie rușine? În situații dificile, ce ar trebui să fac?

Răspuns: Nu vă puteți rușina doar în două cazuri: fie vă pierdeți aspectul uman și deveniți un animal, adică: „O, nu-mi pasă! Nu-mi pasă de nimic! ”. În general, când anulați tot ceea ce este în afara voastră. Când anulezi societatea, întregul mediu, atunci nu ai rușine. Îl anulezi, deci de ce ți-e rușine?

Sau, când te anulezi în raport cu societatea și spui: „Nu valorez nimic. Sunt gata să fac totul de dragul societății, să aparțin societății în toate! „Eu-l” meu nu este nimic, doar „noi” există! ” Și apoi și rușinea dispare.

Această a doua opțiune este de preferat. Dar există și altele superioare.

Din emisiunea de pe KabTV „Știri cu Dr. Michael Laitman” , 02.02.2020

Discuții | Share Feedback | Ask a question
"Cabala și Semnificatia Vieții" Comentarii RSS Feed