“Dacă spiritualitatea este o călătorie de-o viață, cum știe cineva dacă a făcut sau nu progrese?” (Quora)

Dr. Michael LaitmanMichael Laitman, pe Quora: Dacă spiritualitatea este o călătorie de-o viață, cum știe cineva dacă a făcut sau nu progrese?

Spiritualitatea este o calitate a iubirii, dăruirii și conexiunii pozitive care se dezvăluie în conexiunea noastră ca un singur suflet. Prin contrast, corporalitatea este o calitate a primirii și caracterizează percepția pe care o avem în această lume.

De aceea, progresul spiritual necesită o metodă de conectare între noi, în care descoperim interconectarea noastră eternă și perfectă ca un singur suflet, deasupra stării noastre fizice de trecere și detașare în această lume.

Progresul spiritual devine astfel dezvăluit după ce încercăm să semănăm cu conexiunile sale pur altruiste în conexiunea dintre noi și descoperim opoziția noastră față de spiritualitate: că suntem egoisti și dorim în mod constant să primim împlinirea proprie. O asemenea opoziție o simțim ca o „crimă”, de care trebuie să ne desprindem și să ne ridicăm deasupra ei. Mai mult, calitatea noastră fizică rămâne cu noi, ca bază pe care ne ridicăm în spiritualitate. Ca atare, de nenumărate ori, cu cât încercăm mai mult să progresăm spiritual simțim din ce în ce mai mult această ciocnire a calităților.

Prin urmare, angajându-ne într-un mediu de susținere, al prietenilor căutători spirituali, care doresc să atingă spiritualitatea și aplicând metoda conexiunii – înțelepciunea Cabalei – care ne permite să atragem forțele iubirii și dăruirii din rădăcina noastră spirituală ca un singur suflet, atunci descoperim în cele din urmă cât de indiferenți suntem unul față de celălalt și ulterior, simțim respingerea unul față de celălalt și vedem tot felul de calități negative la alții.

Astfel de revelări sunt de fapt semne pozitive ale progresului spiritual, unde forțele spirituale ale iubirii și dăruirii (numite „lumini”) pe care le atragem, dezvăluie distanța dintre noi – măsura în care suntem opuși și diferiți de starea noastră spirituală ca un singur suflet – și din acea revelare a opoziției, putem începe să stabilim o formă spirituală de conexiune între noi și de progres spiritual.

Progresul spiritual se simte astfel ca o nevoie din ce în ce mai mare și dorința de a se conecta pozitiv cu ceilalți. Și când știm că avem nevoie de o conexiune spirituală pozitivă cu ceilalți? Este atunci când știm în ce măsură ne respingem reciproc, nu ne dorim reciproc și avem tot felul de plângeri unul față de celălalt. În acest moment, putem spune că ruperea sufletului începe să se dezvăluie, adică punctul în care ne-am detașat inițial de percepția și simţirea noastră ca un singur suflet, unde toți am funcționat ca părți ale unui întreg mai mare și am simțit astfel viața eternă a acelui întreg.

Dorința grosieră care ne-a separat devine apoi revelată și avem de lucru pentru a nu anula sau revoca acea dorință, ci deasupra ei, începem să construim conexiunea, astfel încât conexiunea spirituală pe care o construim să nu neutralizeze respingerea dintre noi, ci acestea vor exista împreună.

Progresul spiritual este astfel un proces de creștere a înțelepciunii și a creșterii interioare, în care ne maturizăm în înțelegerea și capacitatea de a menține împreună două stări opuse, că primirea și dăruirea, egoismul și altruismul, ura și iubirea, vor trăi printre noi și ne vom raporta la fiecare calitate negativă care apare între noi ca bază, peste care aplicăm o dorință crescândă de iubire, dăruire și conexiune pozitivă.

Acesta este sensul „cineva spune o binecuvântare pentru răul care i se întȃmplă în acelaşi fel cum face el pentru bine” (Masechet Berachot 9: 3), pentru că toate relele și bunele apar doar pentru ca noi să dezvăluim o conexiune tot mai pozitivă între noi și, în cele din urmă, pentru a descoperi conexiunea noastră ca un singur suflet în contact cu forța iubirii, dăruirii și conexiunii (numită „Creatorul”) care ne vitalizează. Rezultatul acestui progres spiritual este simțirea eternității, perfecțiunii și adevărului, care în înțelepciunea Cabalei este numită „revelarea Creatorului către ființele Sale create, în această lume” (cabalistul Yehuda Ashlag [Baal HaSulam], „Esența Înțelepciunii Cabalei ”).

Bazat pe Lecția zilnică de cabală cu Cabalistul dr. Michael Laitman din 28 ianuarie 2021. Scris / editat de studenții dr. Cabalist dr. Michael Laitman.

Discuții | Share Feedback | Ask a question
"Cabala și Semnificatia Vieții" Comentarii RSS Feed