“De ce deodată este “sezon deschis” asupra Israelului” (Linkedin)

Noul meu articol pe LinkedinDe ce deodată este “sezon deschis” asupra Israelului

Săptămâna aceasta, Human Rights Watch (HRW), o organizație internațională neguvernamentală, cu sediul în New York, a fost „ultimul supraveghetor care a acuzat Israelul că a perpetuat o versiune a sistemului juridic rasist care a guvernat cândva Africa de Sud”, potrivit The New York Times. Pagina 213 a Raportului HRW, „Un prag depăşit: autoritățile israeliene și crimele apartheidului și persecuției”, susține că prezintă „realitatea actuală a unei singure autorități, guvernul israelian, care guvernează în principal asupra zonei dintre râul Iordan și Marea Mediterană, populată de două grupuri de dimensiuni aproximativ egale și care privilegiază metodologic israelienii evrei în timp ce reprimă palestinienii în cel mai sever mod pe teritoriul ocupat ”.

Trebuie să înțelegem că lumea vrea să scape de statul evreu. Prin urmare, pauza care ni s-a dat în timp ce Trump era în funcție a fost doar o pauză temporară. Această pauză s-a încheiat, iar lumea va folosi fiecare pretext pentru a descrie statul evreu ca fiind rău.

Poziția HRW nu s-a schimbat de ani de zile, iar acest raport nu aduce nimic nou. Totuși, ceea ce s-a schimbat este răspunsul lumii la acesta, îmbrățișând raportul ca un adevăr solid. Ministerul israelian al Afacerilor Externe (echivalentul Departamentului de Stat) a criticat raportul ca fiind nefondat și părtinitor, dar nimănui nu îi pasă cu adevărat de ceea ce spune Israelul. De ani de zile, strategia guvernului israelian a fost să afirme faptul că a oferit palestinienilor suveranitate în peste 97% din teritorii de trei ori în ultimii douăzeci de ani, dar palestinienii le-au respins pe toate. Israel amintește criticilor că arabii israelieni sunt cetățeni egali și sunt reprezentați în parlamentul israelian, Knesset, și chiar dacă vorbesc în mod explicit împotriva existenței statului Israel, nu sunt reduși la tăcere din cauza principiului democratic al libertății de exprimare.

Dar faptele și rațiunea nu contează. Când este „sezon deschis” asupra Israelului, toată lumea se alătură vânătorii. Strategia apologetică a Israelului nu va diminua animozitatea față de el și nici măcar nu contează dacă este vinovat sau nu. Atunci când există ură, se va găsi întotdeauna o vină pentru cel urât. Mai ales acum, când locuitorul de la Casa Albă s-a schimbat și Israelul nu mai este acolo țara favorizată, este ca și cum lumii i s-ar fi dat undă verde să atace și exact asta face.

Nu ar trebui să fim surprinși. Ar trebui să fim foarte îngrijorați, dar mai ales ar trebui să fim foarte activi. Dacă nu acționăm acum, lucrurile se vor înrăutăți, și asta curând. Trebuie să înțelegem că lumea vrea să scape de statul evreu. Prin urmare, pauza care ni s-a dat în timp ce Trump era în funcție a fost doar o pauză temporară. Această pauză s-a încheiat, iar lumea va folosi fiecare pretext pentru a descrie statul evreu ca fiind rău.

Deoarece este inutil, ar trebui să încetăm să ne concentrăm asupra altora și să începem să ne concentrăm asupra noastră. Este timpul să lucrăm la solidaritatea noastră interioară, la coeziunea noastră socială. Diviziunea pe care o proiectăm trimite un mesaj clar națiunilor: atacăm acum, cât sunt slabi!

Dacă am fi uniți, ei nu numai că s-ar opri acuzându-ne de orice rău pe care îl pot crea, ci ar vedea în cele din urmă unele beneficii din existența noastră. La urma urmei, singurul scop al existenţei noastre în Statul Israel, evreii din toate exilurile, este de a da un exemplu de unire a tuturor culturilor și etniilor. Dacă ne unim, asta va reaprinde sentimentul latent în fiecare persoană din lume că evreii au un scop în această lume: să fie „o lumină pentru națiuni”. Când strămoșii noștri s-au alăturat societăţii lui Avraam, erau străini care i s-au alăturat doar pentru că au subscris la învățătura sa, că unitatea mai presus de ură este modul corect de a trăi. Când descendenții acelor străini s-au unit sub conducerea lui Moise la poalele Muntelui Sinai, s-au angajat să se lege „ca un singur om cu o singură inimă”. Abia atunci, când au atins acest nivel de unitate, li s-a dat sarcina de a fi „o lumină pentru națiuni”.

Dezbinarea noastră actuală, ura noastră neîntemeiată, spune lumii că nu suntem o lumină pentru națiuni. De fapt, suntem opusul acesteia: trimitem un mesaj constant de diviziune și derizoriu reciproc. De aceea ne urăsc.

Iată un mare exemplu de transformare care ar avea loc dacă ne-am uni. Vasily Shulgin, născut în Ucraina, a fost un membru în vârstă al Dumei, parlamentul rus, înainte de Revoluția Bolșevică din 1917. În mod deschis și mândru, el s-a proclamat antisemit și a reiterat adesea această afirmație. În cartea sa “Ceea ce nu ne place despre ei” el analizează în mai multe eseuri percepția sa asupra evreilor și ceea ce crede că ei fac greșit. De exemplu, Shulgin se plânge că evreii sunt „foarte inteligenți, eficienți și viguroși în exploatarea ideilor altor oameni. Cu toate acestea, protestează el, „aceasta nu este o ocupație pentru„ învățători și profeți ”, nu este rolul „călăuzitorilor orbilor”, nu este rolul „purtătorilor șchiopilor”. Într-un alt eseu, Shulgin devine aproape poetic așa cum descrie că evreii pot conduce omenirea dacă se unesc și se ridică la înălţimea provocării: „Lasă-i… să se ridice la înălțimea pe care aparent au urcat [în antichitate] … și imediat, toate națiunile se vor repezi în picioare. Ele se vor grăbi nu în virtutea constrângerii … ci cu liberul arbitru, veseli în spirit, recunoscători și iubitori, inclusiv rușii! Noi înșine vom cere: „Daţi-ne guvernarea evreiască, înțeleaptă, binevoitoare, care să ne conducă la Bine”.”

Scrierea este afişată; ne putem uni din proprie voință sau putem fi împinși spre ea împotriva voinței noastre. Dacă refuzăm să o facem în ambele sensuri, nu se va termina bine. În 1929, dr. Kurt Fleischer, liderul liberalilor din Adunarea Comunității Evreiești din Berlin, a declarat că „antisemitismul este flagelul pe care ni l-a trimis Dumnezeu pentru a ne conduce împreună și a ne uni între noi”. În 1929 nu am ascultat. Sper că de data aceasta o vom face.

 

Discuții | Share Feedback | Ask a question
"Cabala și Semnificatia Vieții" Comentarii RSS Feed