“De ce divorţul afectează negativ bărbaţii, mai mult decât pe femei ” (KabNet)

KabNet a publicat noul meu articol: “De ce divorţul afectează negativ bărbaţii, mai mult decât pe femei

Divorțul și separarea părinților au fost asociate cu o serie de rezultate negative care afectează pe toți cei implicați în acest proces. Dar de ce este deosebit de dificil pentru bărbați, așa cum sugerează mai multe studii?

Cum ar putea bărbații și femeile să creeze un sistem de sprijin care să nu ajute doar cuplul să depășească provocările legate de separare, ci și să îi ajute pe copii să facă față separăriii părinților lor?

Căsătoria a fost direct asociată cu sănătatea bărbaților. 66% dintre bărbați se bazează pe soțiile lor pentru sprijinul lor social primar. Astfel, divorțul crește mult sentimentul de izolare al unui bărbat. De asemenea, bărbații izolați social au un risc cu 82% mai mare de a muri de boli de inimă, fiindcă „66% dintre bărbați se bazează pe soțiile lor pentru sprijinul social primar. De aceea, divorțul crește mult sentimentul de izolare al unui bărbat.

De ce este mai greu pentru bărbați să îndure divorțul?

Comparând impactul divorțului pe sexe, descoperim că unul dintre motivele pentru care bărbaților le este mai dificil să se confrunte cu o separare este incapacitatea lor de a se deschide și de a împărtăși eşecurile, grijile și durerea de la divorț, cu ceilalți. În comparație cu femeile, întrucât bărbații sunt mai puțin predispuși să primească sprijin atunci când familia lor este spulberată, șansele lor de a suferi de neputință, stres și depresie cresc. În unele cazuri, la bărbați apar probleme grave de sănătate mentală, care duc chiar la sinucidere. După cum a confirmat o anchetă a Universității din California, bărbații divorțați sunt de nouă ori mai mulţi decât femeile, morţi prin sinucidere. Cum poate fi explicat acest lucru?

În general, factorii care afectează sănătatea mentală și fizică a divorțului sunt pierderea controlului asupra vieții, afectarea simțului familial și social, anxietatea financiară, singurătatea și golul. Toate aceste sentimente sunt intensificate la bărbații divorțați. În plus, putem adăuga la această situație dificilă potențialul pentru acuzații false care adesea devin parte a disputelor avocaților cu privire la custodia copiilor.

Există o concepție greșită comună, că este mai ușor pentru un bărbat să trăiască viața singur, după o separare, o viață fără griji și angajament, în timp ce mamele singure sunt lăsate copleșite de sarcina de a crește copiii singure, adesea ocupându-se de cea mai mare parte a poverii economice de una singură. Cu toate acestea, în practică, această imagine se dovedește adesea nefondată. În loc să-și sărbătorească presupusa libertate, bărbații se simt adesea ca niște copii abandonați, singuri pe lume, incapabili să ridice bucățile vieții lor sparte și să continue. Încrederea și respectul lor de sine este subminat de divorț.

În timp ce, în multe cazuri, femeile primesc custodia aproape completă a copiilor, tații se găsesc „divorțați” de copiii lor. Certurile neobosite cu fostul soț complică adesea relația cu copiii care, uneori, poartă o ranchiună împotriva tatălui pentru plecarea de acasă, simțindu-se distanțați, indiferent de compensațiile pe care le-ar putea fi  acordate pentru a-și menține poziția, în viața lor.

Înțelegând mai bine cealaltă parte

Ceea ce lipsește societăţii occidentale este faptul că un bărbat, în ciuda imaginii „macho” pe care ar putea să o prezinte pentru a-și acoperi propria nesiguranță, este aproape în totalitate dependent de sprijinul emoțional al femeii de lângă el și al familiei sale, pentru un sentiment de bunăstare, mai mult decât ne imaginăm majoritatea dintre noi. Înțelepciunea Cabalei explică faptul că un bărbat, prin natură, este fragil și vulnerabil și are nevoie de o influență feminină asemănătoare cu figura mamei, care să-l însoțească încă din copilărie și de-a lungul vieții. La fel cum un făt primește hrană de la mama sa prin cordonul ombilical, un bărbat rămâne în nevoia de hrana a unei femei, sub formă de sprijin și de îngrijire, pentru a continua să fie împlinit.

Femeile în schimb ar trebui să primească de la bărbați securitate, încredere și recunoaștere totală pentru rolul și contribuția centrală pe care o joacă. Un bărbat trebuie să-și sublinieze în mod constant dragostea și aprecierea față de soția sa și ar trebui să o răsfețe și să o îmbrățișeze cât mai mult, pentru a nu o pierde.

Problema este că atât bărbații, cât și femeile, de la o vârstă fragedă, nu primesc nicio educație despre cum să înțeleagă acest mecanism interactiv, de susținere reciprocă și cum să-l folosească pozitiv de dragul integrității familiei. Fiecare partener este blocat în ego, în preocuparea individuală de sine și deseori îl interpretează greșit pe celălalt până când partenerul nu mai este în stare să îndure criza emoțională rezultantă și decizia care este luată, este de a distruge unitatea familială.

Cheia relațiilor de succes

De fapt, succesul unei căsătorii nu depinde de atracția fizică sau chiar de personalitate, așa cum ne face să credem cultura noastră consumistă. Succesul conjugal depinde de atitudinea și căldura pe care partenerii le oferă reciproc, o condiție necesară pentru o relație echilibrată.

Trebuie să încetăm să presupunem că știm ceea ce celălalt iubește sau are nevoie. Cum ne putem aștepta ca doi oameni diferiți din două familii diferite, cu două creșteri diferite, să știe ceea ce își doresc ceilalţi? Nu este înțelept să stai și să aștepți până când unul ar face brusc ceva pozitiv față de celălalt. În schimb, ei trebuie să discute proactiv și deschis nevoile și dorințele lor și apoi vor realiza cât de pozitivă este o astfel de comunicare, în relația lor.

Dacă, după ce am depus toate eforturile posibile pentru păstrarea unității familiale, divorțul pare a fi inevitabil, este indispensabil ca foștii soți să depăşească propria natură și diferențele, pentru a-și construi o viață ca prieteni. Într-un astfel de scenariu, toți membrii familiei – bărbați, femei și copii – vor beneficia de încurajarea comunicării și a relațiilor cordiale. Totul trebuie să înceapă cu o educație care își propune să dezvolte relații strânse și pozitive.

Discuții | Share Feedback | Ask a question
"Cabala și Semnificatia Vieții" Comentarii RSS Feed

Articolul precedent: