“De ce este consumerismul un lucru rău?” (Quora)

Michael Laitman, în Quora:  De ce este consumerismul un lucru rău?

Consumerismul nu ne împlinește niciodată. Dimpotrivă, devenim mai goi cu cât mai mult alergăm după plăcerile materialiste, unde fiecare împlinire pe care o primim după fiecare achiziție, la scurt timp se transformă în gol.

Natura noastră, dorința de a ne bucura – acolo unde căutăm în permanență să simțim plăcere, folosind orice și pe oricine din jurul nostru, doar pentru a ne induce plăcere în noi înșine – ne duce în cele din urmă la o stare disperată.

Disperarea de a nu găsi niciodată împlinirea adevărată ne va trezi înțelegerea că suntem captivi: căutarea noastră de fericire duce la nefericire, la o lipsă de împlinire și la nemulțumire, după cum scrie Cabalistul Yehuda Ashlag (Baal HaSulam), că murim cu jumătate din dorința noastră în mână.

„Toate bunurile lor sunt doar pentru ei, înșiși și „cel care are o singură porție dorește o porție dublă” și, în cele din urmă, moare doar cu „jumătatea dorinței cuiva în mâna aceluia ”” – Yehuda Ashlag, Studiul celor zece sefirot, volum 1, partea 1, Histaklut Pnimit (reflecție interioară).

Ceea ce ne-a bucurat cândva, nu ne mai îndeplinește și căutăm în mod constant feluri noi și diferite de plăceri pentru a încerca să ne împlinim.

Ne ușurăm achiziționarea de bunuri materiale. Facem călătoria mai ieftină. Dar ne regăsim într-o captivitate (-22), pentru că atunci când cumpărăturile și călătoriile noastre erau mai greu de realizat, dețineau mai multă valoare.

Acum, cu câteva tastări, putem avea bunuri livrate direct la casele noastre, în aceeași zi și acces la divertisment, pentru a ne menține ocupaţi ore întregi. Nu mai rămâne nimic de dorit.

Ce urmeaza? Dorința noastră crește, ne simțim și mai goi și începem să simțim că nu mai avem control, că dorințele noastre ne controlează și devenim din ce în ce mai frustrați.

Apoi vine o criză majoră.

Banda de alergare a consumatorismului care se accelerează, ajunge rapid într-o stare cu care nu vom putea să ținem pasul, cu viteza acesteia și vom cădea laţi, în față. Drept urmare, va trebui să căutăm un alt mod de a ne împlini. Întreaga bază pentru fiecare bucurie, de care ne bucurăm egoist, în beneficiul nostru personal, va trebui să sufere o transformare fundamentală: să ne bucurăm altruist, în beneficiul celorlalți.

Cum este posibilă o astfel de transformare?

Este posibil, deoarece dorința noastră de a ne bucura pur și simplu vrea să se bucure și nu-i pasă de ce se bucură.

Consumerismul se bazează pe premisa că prin publicitatea diferitelor moduri de a ne bucura, vom scoate cărțile noastre de credit și vom plăti pentru plăcere. Cu toate acestea, dacă societatea ar face publicitate că ne putem bucura oferind plăcere altora, atunci pur și simplu am schimba modul în care ne împlinim, dăruind, în loc să primim.

Astăzi, există multe persoane și grupuri concentrate pe împlinirea lor, dăruind. Baal HaSulam scrie că aproximativ 10% din populația umană este în mod natural altruistă, adică persoane care simt un sentiment înnăscut de plăcere, dând altora. Astfel de oameni și organizații oferă deja un exemplu despre modul în care ne putem schimba modalităţile de a ne bucura.

Prin urmare, schimbând modul în care ne bucurăm – dăruind, în loc să primim – dorința și împlinirea vor rămâne, dar mijloacele vor fi diferite.

În Înțelepciunea Cabala, această stare este numită „dăruire pentru a primi”. Este un pas mai înalt decât „a primi pentru a primi”, care este considerată cea mai joasă formă de conștiință umană.

Același ego uman operează, deși diferit. Va deveni posibil să suferim această tranziție atunci când o vom înțelege ca fiind soluția pentru un punct mort egoist pe care l-am atins în încercarea noastră consumeristă de a ne bucura.

Împreună cu această conștientizare, „recunoașterea răului”, a incapacității noastre de a ne împlini prin intermediul consumerismului, ar trebui să ne stabilim influențele sociale – publicitate, mass-media, recompense și plăți pe care le primim pentru munca noastră – pentru a onora și respecta dăruirea și să ignorăm primirea.

Baal HaSulam descrie acest fenomen în Scrierile ultimei generaţiin, ca fiind „concurența liberă pentru fiecare individ, dar dăruirea către ceilalți” și că „dezvăluirea oricărei forme de dorință de a primi pentru sine este dezonorantă și un defect atât de mare încât o astfel de persoană este considerată a fi printre cei mai josnici, cei mai inferiori oameni din societate. ”

Cu alte cuvinte, Baal HaSulam explică faptul că atunci când societatea umană ajunge într-o stare altruistă, medalii și premii vor fi acordate persoanelor care dau exemplu de acte excepționale de a dărui, pentru a încuraja altruismul în întreaga societate și a ignora orice afișare a plăcerii orientate spre sine.

Dezvoltarea umană este marcată de dorința în continuă creștere de a se bucura și este monstruos de mare. Recunoaștem incapacitatea noastră de a ne bucura egoist, iar ideea de a ne bucura în mod altruist începe să apară.

Ne îndreptăm către o stare în care nu vom primi nicio împlinire de la primire și vom descoperi apoi că ne putem împlini pe noi, înșine, dăruind.

Oamenii s-ar bucura, de exemplu, mergând prin lume, căutând cum ar putea contribui pozitiv către oameni și societate, în general. S-ar întâmpla, pur și simplu, pentru că nu vom găsi nicio satisfacție în altă parte. Am căuta ce și cum să dăruim, pentru a ne împlini pe noi înșine.

Un astfel de mod diferit de a ne împlini pe noi, înșine – altruist, în loc de egoist – ar duce societatea într-o stare în care am începe să înțelegem felul în care există un beneficiu mult mai mare, fericire, încredere și satisfacție atunci când încercăm să ne bucurăm dăruind și nu primind.

Apoi am ajunge cu un pas mai aproape de legile naturii, care funcționează altruist – o forță de a dărui și iubi existând între toate conexiunile din realitate – și am fi mai aproape de a realiza conexiunile naturii în conexiunile noastre sociale.

Discuții | Share Feedback | Ask a question
"Cabala și Semnificatia Vieții" Comentarii RSS Feed

Articolul următor: