De ce este interzis să lucrezi în Şabat?

Tora, „Numeri,” 15:32 – 15:36: Atunci când copiii au fost în deșert, au găsit  un om strîngînd lemne în ziua Sabatului. Cei care  l-au gasit adunand lemne, l-au adus în fata lui Moise, a lui Aaron și a întregii adunări.Acestia l-au pus sub pază, deoarece nu era încă hotărât ce să facă cu el. Atunci Domnul a zis lui Moise: „Omul acesta să fie pedepsit cu moartea; întreaga obşte să arunce cu pietre în el, in afara taberei. „L-au scos deci, toată obştea,  afară din tabără, și au aruncat cu pietre in el pana  la moarte, aşa cum poruncise Domnul lui Moise.”

O persoană care a crescut la un nivel în care Şabatul există pentru el, nu este o persoană obișnuită. „A aduna lemne” înseamnă a căuta în tine însuşiri care pot fi utilizate pentru a da foc stării de unitate. Aceasta înseamnă  un păcat conștient împotriva celui mai înalt nivel de unitate, Şabatul. Iar atunci, corectarea omului consta  in uciderea starii lui  la nivelul bestial prin intermediul pietrelor.
Aceasta este inima de piatră (Lev HaEven), care trebuie să fie ucisa. Dar, în încarnarea următoare, el va depăși această stare și se va corecta. Asta este ceea ce este scris în Tora, că o persoană trebuie să-si omoare  inima  de piatră. Pe de altă parte, „Even” (piatra) este derivat din cuvântul „Havnah,” (înțelegere, conștientizare). Deci, aruncarea cu pietre reprezintă o cunoaştere mai înaltă, fără de care omul nu se poate apropia de acțiuni spirituale.

Colectarea lemnelor  în ziua de Sabat este dorința omului de a găsi combustibil, pentru a avea caldura si lumina, (dreapta și stânga aliniate). Dar, pentru că el vrea să se ridice peste nivelul  Sabatului cu actiuni interzise, este ucis. Și dacă vrea, el  poate urca peste Shabbat (Şabat), prin anularea sinelui. Ideea este că pe parcursul săptămânii o persoană pregătește combustibil, ulei pentru lămpile de căldură, după care le folosește pentru a încălca Şabatul. Dar dacă el aprinde bețe în el, ceea ce înseamnă că el creează ceva peste Șabat, el se desprinde de la Creator, care lucrează pentru el în această zi.

Şabatul este ultima zi a săptămânii, atunci când partenerul lui Malchut este revelat. Hesed, Gevura, Tiferet, Netzah, Hod, Yesod  sunt șase Sefiroti cu care lucrăm timp de șase zile. Ultimul Sefirot, Malchut nu face nimic de la sine. Activeaza doar cei șase Sefiroti anteriori, care acționează cu ajutorul lui  și în ziua de Sabat cand primește ceea ce a fost revelat în ei.

Dacă o persoană dorește să lucreze în Sabat așa cum a făcut în zilele precedente, cu aceasta el limitează ascensiunea. El nu poate primi nimic de la primii șase Sefiroti pentru a trece la nivelul următor, la săptămâna viitoare. Și astfel în săptămâna viitoare el este ca  mort. Cele șase zile ale săptămânii sunt șase stari în care ne putem corecta caracteristica Malchut, ca să semene cu cele șase caracteristici superioare: Hesed, Gevura, Tiferet, Netzah, Hod şi Yesod. Și apoi în ziua a șaptea, în ziua Sabatului, toate conectate împreună  înnobileaza Malchut prin corecție. Persoana nu mai participă la aceasta; el nu poate lucra cu Malchut ci doar cu cei șase Sefiroti de sus.

Deci,  este interzis să lucrezi în ziua de Sabat. Se spune că cineva care a lucrat înainte de Sabat recolteaza rodul muncii în ziua de Sabat. Pentru că atunci când primii șase Sefiroti sunt integrati, apare și iluminarea lui Malchut, persoana este apoi ridicata și  simte fluxul  Creatorului. Iar dacă nu, atunci, întreaga săptămână nu are nici un sens pentru ea. Prin inima ei de piatră iși „ucide” sufletul, adică posibilitatea de comuniune cu Creatorul în ziua de Sabat .
Deci corecție omului consta în uciderea acelui nivel care face cu neputinta ascensiunea, omorând inima de piatră și luand totul de la capat. Nu este nimic groaznic aici; este una dintre „crimele” uzuale pe care, uneori, le comitem pe calea spirituală.

Din „Secretele din Cartii Eterne” KabTV lui 13/5/15

Discuții | Share Feedback | Ask a question
"Cabala și Semnificatia Vieții" Comentarii RSS Feed