De ce este Tora atât de greu de înțeles?

209Comentariu: Dacă spunem că totul în Tora este scris alegoric, dar în același timp recunoaștem că a existat un astfel de popor, că s-a întâmplat exodul din Egipt, că există Țara Israelului și astăzi îl revendicăm, atunci se pare că oamenii o numesc „alegorică” atunci când li se potrivește și când nu, spun „chiar s-a întâmplat”.

Răspunsul meu: Acești oameni nu au nimic de-a face cu Cabala, așa că nu am nimic despre ce să vorbesc cu ei. Ce alegorie? Cabala vorbește despre legile naturii, despre adevăratele ei legi.

Nu mă uit la ceea ce scriu istoricii, ci la ceea ce ni se transmite din generație în generație. Și acest lucru este întotdeauna confirmat. Nu mă interesează faptul că erudiții universitari nu sunt de acord cu acest lucru. Deși eu însumi am obținut doctoratul în Cabala și într-o oarecare măsură le aparțin, nu mă interesează concluziile lor pentru că se bazează pe ceea ce este benefic pentru ei pentru a manipula unele fapte, pentru a spune ceva nou. M-am întâlnit cu oameni de ştiinţă americani, ruși și israelieni și văd cum funcționează.

Comentariu: Asemenea lucruri se întâmplă, desigur. Dar folosesc ca exemplu fapte simple. Este scris: „Și Dumnezeu și-a desăvârșit în a șaptea zi lucrarea pe care a făcut-o și s-a abținut în a șaptea zi de la toată lucrarea Sa pe care a făcut-o”. Înțelegem că acest lucru nu poate fi. Sau se spune că șarpele stătea pe două picioare. Este clar că aceasta este o alegorie.

Răspuns: Absolut.

Întrebare: Explicați, când este o alegorie și când nu? Sunt cele zece plăgi egiptene legi ale naturii? Pare un fel de misticism de neînțeles. Ce se întâmplă acolo?

Răspuns Tora scrie doar despre ceea ce se întâmplă în interiorul unei persoane.

Comentariu: Dar pe baza tuturor faptelor istorice, revendicăm statul Israel. Întreaga istorie este construită pe faptul că există o astfel de națiune.

Răspunsul meu: Deoarece aceste evenimente au avut loc de fapt aici. Acest lucru este dovedit de săpături și de orice altceva.

Întrebare: Deci, ce s-a întâmplat și ce nu? Ce este alegorie și ce nu? Ce este în interiorul unei persoane și ce nu? Cum se poate înțelege corect acest lucru?

Răspuns Poporul Israel a trăit o vreme în Egipt, a plecat și apoi și-a întemeiat propriul stat. A existat de peste o mie de ani și apoi a fost împrăștiat în întreaga lume.

Întrebare: Într-adevăr, vedem că a existat un Templu, rămășițele sale au supraviețuit etc. Așadar, aceasta nu este o alegorie, a existat?

Răspuns Da.

Întrebare: Deci, putem spune că Tora este o poveste istorică?

Răspuns Nu. Tora nu scrie despre istorie. Scrie doar despre o perioadă de patruzeci de ani din viața oamenilor și despre ceea ce s-a întâmplat înainte. Se termină la intrarea în Țara lui Israel când Moise a murit. Iar trecerea poporului Israel peste râul Iordan, intrarea în Țara lui Israel și dezvoltarea sa nu mai sunt Tora, ci Profeții și Scripturile.

Ele descriu perioadele istorice. Aceste cărți trebuie crezute în ciuda faptului că poate ni se par inexacte sau cumva ireale pentru noi. Cel puțin descrierile lor ar trebui luate în serios și nu date explicații pentru ele.

Problema este diferită: oamenii nu înțeleg deloc ceea ce este scris în Tora. Ei cred că indică cum să împlinim poruncile din lumea noastră: sacrificarea animalelor, menținerea diferitelor condiții în Templu etc.

Trebuie să înțelegeți de ce și pentru ce este scris în acest fel. Scrie doar despre starea interioară a unei persoane, despre modul în care trebuie să se corecteze pentru a deveni un Templu, astfel încât toate „ingredientele” sale, vegetale, animale și alte „ingrediente”, ca să spunem așa, mintea și inima, gândul și dorința, să intre în starea potrivită pentru a te conecta cu vecinii și a atinge starea de iubire absolută.

Întrebare: Toate animalele și plantele descrise în Torah, sunt niveluri de dorință?

Răspuns: Numai asta.

Întrebare: Să spunem, a face un sacrificiu înseamnă să iei un fel de dorință egoistă animală a ta, să o sacrifici și să o ridici la nivelul omului. Așa ar trebui să o înțelegem?

Răspuns: Numai asta. Este foarte dificil să înțelegem ce este Tora. Dacă se spune că „iubește-ți aproapele ca pe tine însuți” este cea mai importantă lege a Torei și orice altceva, așa cum a spus Hillel, este doar explicația ei, unde vezi că se împlinește acest lucru?

Prin urmare, înțelegem altceva – nu ne lipim deloc la Tora, nu o împlinim, nu înțelegem sensul ei interior – nu este în noi.

Întrebare: Ce înseamnă „iubește-ți aproapele ca pe tine însuți” dacă este vorba doar despre mine?

Răspuns: Că trebuie să te aduci într-o astfel de stare.

Întrebare: Cine este acest vecin din mine?

Răspuns: Sunt toate stările voastre interioare, care vi se pare că există în exterior.

Întrebare: Ar trebui să-mi iubesc stările interioare?

Răspuns: Da. Și prin ele pe Creator, deoarece din iubirea pentru aproapele nostru, trebuie să ajungem să avem iubire pentru Creator.

Întrebare: Și acei oameni pe care îi văd în afara mea, ar trebui să-i iubesc și pe ei?

Răspuns: De asemenea, în afara voastră – este o necesitate! Corectându-vă, trebuie să vă corectați viziunea asupra lumii, astfel încât să rezulte că îi iubiți pe toți.

KabTV “Stări Spirituale” 06.03.2019

Discuții | Share Feedback | Ask a question




"Cabala și Semnificatia Vieții" Comentarii RSS Feed

Articolul anterior: