“De ce îmi pasă (şi scriu) de lume” (Times Of Israel)

The Times of Israel a publicat noul meu articol “De ce îmi pasă (şi scriu) de lume

Recent, am primit câteva întrebări despre interesul meu pentru chestiuni „lumești”. Se pare că acești cititori cred că cei care studiază Cabala nu ar trebui să se intereseze de lumea materială și de actualitate. Cu toate acestea, nimic nu poate fi mai departe de adevăr. Cabaliștilor le pasă foarte mult de lume și din motive foarte bune.

Dar, înainte de a detalia motivele pentru care scriu și vorbesc despre lumea în care trăim, este important să realizăm că, făcând acest lucru, nu sunt în niciun caz primul. Mari Înțelepți de-a lungul secolelor au fost foarte interesați de evenimentele din timpul lor. De asemenea, deseori au scris despre asta. Numai în secolul al XX-lea, doi giganți spirituali s-au exprimat în diferite ocazii cu privire la lumea din jurul lor. Când marele Rav Kook a văzut că evreii erau în pericol în străinătate, el a scris o pledoarie pentru venirea lor în țara Israelului. Într-o declarație publicată în cartea Eseuri din Raaia, el le-a cerut: „Adunați-vă unul câte unul, nu așteptați cuvinte și ordine formale; nu așteptați premise de la cei cunoscuţi. Faceţi ce puteți, fugiţi și adunaţi-vă”. După alte câteva propoziții, el adaugă: „Amalek, Petlura [liderul antisemit ucrainean], Hitler și așa mai departe, se trezesc, reînvie. Cel care nu a auzit [chemarea] …căci urechile i-au fost astupate … va auzi împotriva voinței sale”.

Un contemporan al lui Rav Kook, marele Rav Yehuda Ashlag – cunoscut sub numele de Baal HaSulam pentru comentariul lui (Sulam –Scara) la Cartea Zohar și tatăl profesorului meu, Rav Baruch Ashlag (RABASH) – a scris în detaliu despre actualități . Eseurile sale „Pacea”și „Pacea în lume” și expunerea sa largă Scrierile ultimei generații sunt câteva dintre publicațiile în care și-a exprimat opiniile despre actualitate și politică, atât în Israel, cât și în întreaga lume.

Dar Baal HaSulam a lucrat neobosit pentru a-și face cunoscute ideile și în special avertismentele. A publicat un ziar intitulat „Națiunea”,în care se ocupa doar de actualitate și a prezis rezultatul celui de-al doilea război mondial, conflictele Israelului cu arabii și multe altele.

În eseul „Pacea”, Baal HaSulam analizează comunismul rus și prezice căderea acestuia.Deși a scris articolul în 1932, era deja convins de prăbușirea supremă a Rusiei. În cuvintele sale, „Mergi și vezi ce a devenit [Rusia]: în loc să crească și să depășească realizările țărilor capitaliste, aceasta s-a scufundat, din ce în ce mai jos”. Rețineți că, în 1932, a scris deja la timpul trecut, ca și cum ar fi fost o afacere încheiată. „Acum”, continuă el, „nu numai că viața muncitorilor nu a reușit să beneficieze puțin mai mult decât în țările capitaliste, dar nici măcar nu își pot asigura pâinea și hainele zilnice pe corpul lor”. Mai târziu în eseu, Baal HaSulam explică că acest lucru li s-a întâmplat pentru că nu au reușit să-și educe poporul despre importanța unității și a solidarității.

Baal HaSulam nu își oprește explicația cu Rusia. În Scrierile ultimei generații, scris la scurt timp după al doilea război mondial, el explică încă o dată de ce nu a reușit comunismul și ce va urma: „Rusia sovietică a dovedit deja că o societate insuficient dezvoltată va inversa guvernarea cooperativă în cea mai rea guvernare din lume. Mai mult, [Marx] a presupus că faza ulterioară a ruinei guvernării [democraţia capitalistă] de astăzi este guvernarea muncitorilor, dar realitatea a arătat [poate o referire la Weimar] că guvernarea ulterioară guvernării actuale este guvernarea nazistă sau fascistă”.

Am putea crede că a fost o alunecare a creionului, ca să spunem așa, dar Baal HaSulam își arată foarte clar punctul de vedere. În scrierile sale, el menționează cuvântul nazist, naziști sau nazism de 27 de ori și cuvântul „fascist” sau „fascism” de 11 ori. În extrasul de mai jos, el avertizează că este probabil ca regimul nazist să iasă din stânga mai degrabă decât din dreapta: „Ar trebui să luăm în considerare și faptul că toți cei care distrug procesul natural al guvernării dreptei au provenit de fapt din proletariat și au ieșit din mijlocul lor și nu neapărat sovieticii, dar majoritatea naziștilor erau, de asemenea, inițial socialiști puri, ca și majoritatea fasciștilor. Chiar și Mussolini însuși a fost inițial un lider socialist entuziast ”.

Mai jos, Baal HaSulam se întoarce la Marx și scrie despre pericolul apariției nazismului specific în țările democratice, capitaliste: „[Marx] a crezut că etapa ulterioară a regimului burghez [capitalist] ar fi un regim muncitoresc cooperativ, dar în final, suntem martori vii că, dacă guvernul democratic burghez ar fi distrus acum, un regim nazist și fascist ar crește imediat în locul său”. Mai rău încă, „Ori de câte ori guvernul democratic este distrus, un regim fascist, nazist, îl va moșteni”.

Baal HaSulam nu s-a mulțumit să scrie despre predicțiile sale. A participat fizic la adunări și adunări politice din Polonia înainte de a se muta în țara Israelului. Aici s-a întâlnit cu lideri politici și sociali și a încercat să-i convingă să includă educația spre unitate în platformele, discursurile și scrierile lor. S-a întâlnit cu David Ben Gurion, primul prim-ministru al Israelului; Zalman Shazar, al treilea președinte al Israelului; Moshe Sharett, al doilea prim-ministru al Israelului; Haim Arlosoroff, șeful Departamentului politic al Agenției Evreiești, renumitul poet Hayim Nahman Bialik și mulți alții. În toate aceste întâlniri, el s-a străduit să promoveze agenda unității deasupra diferențelor. Din păcate, ei nu au ascultat și astăzi ne confruntăm cu consecințele.

Învăţătorul meu, RABASH, primul fiu născut și succesor al lui Baal HaSulam, mi-a vorbit pe larg despre actualități și cum se vor dezvolta. Știa că îi voi continua drumul și drumul tatălui său. Am vorbit despre asta de multe ori și este angajamentul meu față de el și de Baal HaSulam să continui prin eforturile mele săavertizez omenirea despre cataclismul care se apropie.

Trebuie să înțelegem că un cabalist se raportează la lume într-un mod foarte diferit decât alți oameni. Unul și singurul scop al unui cabalist este de a ajuta pe toată lumea să dezvolte calitatea iubirii celorlalți.

Cabaliștii se străduiesc să se conecteze mai presus de toate diferențele, știind foarte bine că toate aceste diferențe provin din forța singulară, binevoitoare, care a creat lumea și sunt implantate în lume tocmai pentru a putea dezvolta calitatea iubirii celorlalți, pentru a contracara respingerea firească pe care o simțim față de cei care se opun opiniilor noastre. Dacă nu ar fi existența opozanților, nu am simți ura și, prin urmare, nu am avea niciun impuls pentru a dezvolta iubirea, pentru a o contracara. Se pare că, chiar și pe cei pe care îi urâm, Creatorul – forța iubirii și a dăruirii – i-a pus acolo pentru a ne ajuta să creștem și să devenim indivizi iubitori.

Nenumăratele conflicte din lumea noastră sunt oportunități de a depăşi ura prin construirea iubirii între noi. Acesta este motivul pentru care în primul rând apar aceste conflicte. Dacă recunoaștem acest lucru și lucrăm la construirea iubirii, conexiunea noastră se întărește și societatea noastră prosperă. Dacă nu profităm de moment și cedăm în fața urii noastre, forța dăruirii va trebui să ne dea o ură și mai mare pentru a ne obliga să construim iubire deasupra ei. Se pare că, cu cât evităm mai mult aceastămuncă, cu atât aducem asupra noastră mai multe dureri și greutăți crescânde.

Trebuie să înțelegem că spiritualitatea înseamnă dăruire, iubire. Nu este un univers paralel sau o stare de conștiință „ridicată” în care deveniți distanți și indiferenți față de viața materială. Dimpotrivă, spiritualitatea este o abordare a vieții în această lume, care schimbă percepția noastră despre ea. Sarcina unui cabalist este, prin urmare, să îi ajute pe toți oamenii să vadă forța acțiunii în spatele a tot ceea ce se întâmplă și să îi ajute să se conecteze cu ea. Un cabalist trebuie să se intereseze și să scrie despre actualitate ca mijloc de a explica operațiunile forței care dăruie, a Creatorului, și de a sfătui oamenii cum să-și direcționeze viața, să stabilească propriile conexiuni cu Creatorul și să obțină fericirea și încrederea în viață.

Când cabaliștii observă lumea, ei caută cele mai ușoare, mai rapide și mai plăcute modalități prin care oamenii pot realiza transformarea pozitivă pe care doresc să o avanseze. Dacă acest mod necesită sprijin pentru o anumită entitate sau direcție politică, ei o vor susține. Nu au de câștigat beneficii personale ca urmare a sprijinului lor, sau orice alt motiv ulterior. Singura lor motivație pentru susținerea oricărei entități sau organizații politice sau nu, este avansarea umanității către conexiune, responsabilitate reciprocă și solidaritate. Cabaliștii vor sprijini pe oricine susține asta și vor combate pe oricine o împiedică.

Deoarece cabaliștii doresc ca toată lumea să fie conectată și să dobândească calitatea iubirii, le pasă de întreaga lume: de toți oamenii, animalele, plantele și planetele. Rav Kook i-a spus odată renumitului autor Alexander Ziskind Rabinovitz (AZAR): „Mi-aș dori ca întreaga umanitate să poată fi pusă într-un singur corp, ca să-i pot îmbrățișa pe toţi”. Aceasta este atitudinea unui adevărat cabalist.

Discuții | Share Feedback | Ask a question
"Cabala și Semnificatia Vieții" Comentarii RSS Feed

Articolul următor: