“De ce ne comparăm cu oricine?” (Quora)

Dr. Michael LaitmanMichael Laitman, pe Quora: De ce ne comparăm cu oricine?

Suntem făcuți dintr-o dorință de a ne bucura, care se bucură în detrimentul celorlalți. Acesta este ego-ul nostru uman și ne dă un sentiment de sine comparându-ne cu ceilalți. Când ne comparăm cu ceilalți, ne separăm de ei și dorim să fim superiori – să-i controlăm și să-i suprimăm în diferite moduri.

O astfel de înclinație nu există în gradele mineral, vegetal și animal ale naturii, ci doar la nivel uman. Din punct de vedere fizic, existăm la nivel animal, dar dorința și înclinația noastră interioară aparțin unui grad superior numit „uman” sau „vorbitor”. La un asemenea nivel, ne dorim să înghițim întreaga lume.

Stâncile, plantele și animalele, adică nivelurile mineral, vegetal și animal ale naturii, nu au o asemenea dorință de a-i face pe alții să se închine la comenzile lor, așa cum facem noi oamenii. Suntem singurii care avem o astfel de problemă. Ne irosim viețile cu asta, dorind să ne împlinim această înclinație și dorință, iar natura ne obligă să facem acest lucru.

Dacă nu ne-am compara, atunci nu ne-am simți ca și cum am exista. Ne-am simți ca orice animal, care trăiește în momentul de față și nu are dorințe suplimentare. Noi totuși, conținem un grad superior numit „înclinația rea”, ego-ul uman care se compară cu alții și care își dorește superioritatea. Pe de o parte, se numește „rău”, dar pe de altă parte împinge omenirea să progreseze și să încerce diferite lucruri – să realizeze această dorință. Simțim că trebuie să o realizăm, altfel ne-am simți inexistenți.

Bazat pe videoclipul „De ce ne comparăm?” cu cabalistul Dr. Michael Laitman și Nitzah Mazoz. Scris/editat de studenții Cabalistului Dr. Michael Laitman.

 

 

 

“Why do we compare ourselves with anyone?” (Quora)

Discuții | Share Feedback | Ask a question
"Cabala și Semnificatia Vieții" Comentarii RSS Feed

Articolul anterior: