“De ce se poate intampla din nou un Holocaust“ (Breaking Israel News)

Cel mai mare site de ştiri ‘Breaking Israel News’ a publicat noul meu articol “De ce se poate intampla din nou un Holocaust “:

Nu, nu este isterie evreiască. Există semnalele unei situații extrem de periculoase pentru evrei , asemănătoare timpului precedent Holocaustului, de data aceasta în America, unde se raportează zilnic un număr mare de atacuri antisemite violente. Atacurile deliberate asupra evreilor, numai pentru ca sunt evrei, au devenit deosebit de prezente în New York. Grupurile de monitorizare a crimelor din ură numesc starea aceasta „epidemică”.

De fapt, anul 2019 a fost cel mai rău an înregistrat cu  incidente antisemite în New York, în jur de 214 plângeri față de 182 de cazuri anul trecut, potrivit datelor poliției. Acestea constituie aproximativ jumătate din toate crimele din ură raportate în oraș.

„Pogromul în desfăşurare lentă” din New York

Într-o scrisoare recent trimisă guvernatorului orașului New York, Andrew Cuomo, patru parlamentari evrei l-au îndemnat să declare starea de urgență, pe fondul infracțiunilor antisemite, exprimând o mare îngrijorare că „nu mai este sigur să fii identificabil ca ortodox în statul New York. Nu putem să cumpărăm, să mergem pe stradă, să ne trimitem copiii la școală sau chiar să ne închinăm în pace.”

Aceștia au descris amenințarea împotriva comunității evreiești americane drept un „pogrom în derulare lentă” și au adăugat, „crimele din ură antisemită au crescut la un număr înfricoșător de mare, în ultimele câteva luni … Evreii, identificabili ca ortodocși, din zonele pe care le reprezentăm, au fost vizați de o violență nevăzută în istoria modernă. Evreii ortodocși sunt în mod regulat asaltați, amenințați, înjunghiați și asasinați, în număr tot mai mare.”

Nu pot privi superficial situația actuală. În ultimul deceniu, am avertizat prin articole în mass-media și cărți, despre amenințarea unui potențial nou Shoah (genocid) pe pământ american, având în vedere sentimentul anti-evreiesc în creștere, pe mai multe fronturi. Cu doar câțiva ani în urmă, când am întâlnit lideri evrei pentru a-mi exprima îngrijorarea în sensul acesta, au reacționat cu neincredere.

Acum perspectiva lor s-a schimbat. Fostul Senator Democrat al Statului New York, Dov Hikind, a întrebat:„De ce sunt asaltați evreii într-un mod în care au mai fost asaltați în Germania pre-nazistă?” și a spus că “Daca ati fi intrebat evreii acum 20 de ani daca se poate intampla un Holocaust în America, ați fi obținut un răspuns uniform: ‘este imposibil, nu în America!’.” Ei bine, nu mai este cazul.

Recunoașterea sporită a antisemitismului american este un prim pas pozitiv către abordarea problemei și descoperirea unei soluții pentru aceasta. Am exprimat acest lucru în noua mea carte “Alegerea evreilor: unitate sau anti-semitism ” (p. 190) după cum urmează:

În mod clar, secolul XX a marcat un nou nivel în cruzimea omenirii, în special față de evrei. După ce am experimentat Holocaustul, nu putem fi siguri că acesta nu se va mai întâmpla. Dacă s-a întâmplat o singură dată, se poate întâmpla de două ori sau de trei ori, iar ura din ce în ce mai mare, la nivel global față de evrei și față de Statul Israel, dovedește că teama unui al doilea Holocaust este întemeiată. Aceasta, încă o dată, ne amintește de nevoia de a ne întoarce la metoda lui Abraham de a ne uni, deasupra diferențelor dintre noi și este de datoria noastră să dăm un exemplu lumii, făcând acest lucru.”

Așa cum a scris cel mai remarcabil Cabalist, Rav Yehuda Ashlag, la începutul anilor 1950:

„Lumea consideră în mod eronat nazismul un anume apanaj al Germaniei. Într-adevăr, este o problemă a democrației și socialismului care a rămas fără… maniere și dreptate. Astfel, toate națiunile sunt aceleași în acest sens și nu există nicio speranță că nazismul va pieri odată cu victoria Aliaților, căci mâine anglo-saxonii vor adopta nazismul, întrucât și ei trăiesc într-o lume a democraților și naziștilor.” (Scrierile ultimei generații)

Datoria evreiască de a preveni o nouă tragedie

Națiunea noastră evreiască a fost creată pe ideologia milosteniei și a iubirii frățești, când străinii au acceptat să se unească și să se conecteze ca egali. Am devenit o națiune când ne-am angajat să fim „ca un singur om, cu o singură inimă”. De atunci, a fost datoria noastră să menținem această conexiune și să o transmitem și anume să fim o „lumină pentru națiuni” pentru a-i servi pe alții. Prin urmare, datoria poporului evreu este să îndeplinească și să dea un exemplu de iubire altora, către lume.

De-a lungul timpului, am abandonat conexiunea unică pe care am cultivat-o cândva și am devenit egocentrici. Însă acum, când globalizarea ne-a făcut interdependenți, umanitatea caută o modalitate de a trăi împreună pașnic, dar nu poate găsi una. Până când evreii nu vor reînvăţa modul de a fi la fel de uniți ca înainte, lumea nu are acces la cunoașterea modului de a face acest lucru și va continua să ne învinovățească pentru necazurile ei. Cererea lor neîmplinită este proiectată în mod inadecvat, ca antisemitism, ca o presiune crescândă, până când nu ne vom schimba direcţia de acțiune către coeziune, mai degrabă decât spre scindare.

Așadar, a fi o lumină pentru națiuni este o misiune practică: să facem pace între noi, iar lumea va fi de asemenea în pace.

Unitate pentru bine

Lumea examinează mereu ceea ce facem, așa că, de fiecare dată când afișăm dizarmonie, acesta este un exemplu rău care se reflectă în lume. Dacă ne certăm între noi, proiectăm această dizarmonie asupra altor națiuni și încep și ele să se lupte. Însă, în adâncul lor, ei consideră că lupta lor a avut cumva originea în noi, aşa cum se exprimă în formele de duşmănie crescândă faţă de noi.

Problema noastră este că ne unim doar atunci când un inamic comun ne amenință. Dacă am transforma unitatea într-un proces conștient, nu am avea nevoie de rezultatul întunecat al unui nou Holocaust, care să ne îndrume către aceasta. Astfel, vremurile apăsătoare cu care ne confruntăm ne vor cere clar să luăm o decizie profetică. Alegerea noastră evreiască este să rămânem împărțiți și opusi și să suferim consecințele sau să ne inversăm atitudinea unuia față de celălalt, să dezvoltăm responsabilitatea și grija reciprocă și să o răspândim în lume. Dacă alegem cu înțelepciune această cale din urmă, o nouă realitate, de încredere, prietenie și sprijin reciproc se va desfășura în fața noastră, în America și în întreaga lume.

Noua mea carte, “Alegerea evreiască: unitate sau anti-Semitism” este acum disponibilă pe Amazon și Laitman Kabbalah Publishers.

Discuții | Share Feedback | Ask a question
"Cabala și Semnificatia Vieții" Comentarii RSS Feed

Articolul precedent:

Articolul următor: