De ce vrea Haman să-l omoare pe Mordecai?

507.05În povestea de Purim, Mordecai descoperă o conspirație împotriva regelui și îl salvează. Totuși, regele ridică o altă persoană, Haman, și îl face ministru, al doilea responsabil după el.

Haman este unul dintre descendenții lui Amalek (un acronim al „Al Menat Lekabel”, care înseamnă în ebraică pentru propria plăcere”). El este reprezentantul dorințelor egoiste din om.

Și Mordecai, care l-a salvat pe rege, nu primește nimic pentru asta. La urma urmei, calitatea dăruirii vă cere să dăruiți. Pentru a da ce? Tot! Când? Acum! Pentru cât timp? Pentru totdeauna!

Dăruirea înseamnă doar a dărui și a nu primi nimic în schimb. Altfel, nu este dăruire, ci un fel de târguire.

Oricum, natura crește constant egoismul în noi, care se dezvoltă, devine din ce în ce mai mare. Prin urmare, puterea lui Haman crește, el îi aduce pe toți în genunchi, cu excepția lui Mordecai.

Mordecai declară că el este Yehudi (din cuvântul „Yehud”, în traducere „Unitate”) și, prin urmare, nu se înclină în fața egoismului. Haman, care reprezintă ego-ul, cere ca toată lumea să-i asculte și să lucreze pentru egoism. Dar aceasta este împotriva legii fundamentale a naturii, împotriva Creatorului.

Cei care înțeleg acest lucru nu pot accepta. Nici Mordecai nu poate accepta. Alții, însă, sunt într-o stare în care nu li se dezvăluie la fel de sigur ca lui Mardoheu că cea mai înaltă forță din lume este calitatea dăruirii și a iubirii, altruismul.

Ei văd cum totul este controlat într-un mod egoist și toți cei care își folosesc egoismul prosperă.

Prin urmare, intențiile noastre egoiste cer întotdeauna un fel de beneficiu, astfel încât să le împlinim și să avem grijă constant de ele. Dacă dintr-o dată apare dorința de a face ceva pentru cineva fără a primi nimic în schimb, atunci, desigur, egoismul rezistă unei astfel de înclinații și încearcă să o omoare. Prin urmare, Haman încearcă să-l omoare pe Mordecai în toate modurile posibile.

KabTV „Stări spirituale” 15/03/22

Discuții | Share Feedback | Ask a question
"Cabala și Semnificatia Vieții" Comentarii RSS Feed

Articolul următor: