De la Babilon la Roma, partea 1

Fundația poporului Israel

Întrebare: În timpul Primului Templu poporul evreu a ajuns la punctul lor de unitate. Ca rezultat, Templul a fost construit, un simbol al uniunii a tuturor celor 12 triburi. Un declin spiritual a început atunci, care a determinat separarea poporului. A durat aproape 16 ani și s-a încheiat cu distrugerea Templului și cu exilul Babilonian.

Baal HaSulam, în articolul său “Exilul și izbăvirea” scrie despre această perioadă: “Și deoarece ei n-ar face-o, dar și-au dorit să includă egoismul lor îngust, adică Lo Lishma, asta a dezvoltat ruina Primului Templu, deoarece și-au dorit să preamărească bogăția și puterea deasupra dreptății, ca alte națiuni.”

Dar deoarece Tora o interzice, ei au negat Tora și profeția și au adoptat manierele vecinilor ca ei să poată să se bucure de viață pe cât de mult le cerea egoismul. Și deoarece ei au făcut asta, puterile națiunii s-au dezintegrat: unii au urmat regii și ofițerii egoiști și unii au urmat profeții. Și separația a continuat până la ruină.

Răspuns: În acest caz, conceptul dreptății se referă la poporul evreu deoarece el rezultă chiar din fundația să: de ce și cum a fost creat.

Adevărul este că ei s-au adunat din diferite națiuni mici care locuiau în Babilon în timpul lui Abraham și a fost creat pe condiția “iubește-ți aproapele” și pe “iubirea acoperă toate transgresiunile”.

Prin urmare, dacă ei aderă la această regulă, atunci ei există ca popor și dacă urmează alte condiții ca o bază pentru existența lor, atunci din punctul de vedere al forțelor care acționează asupra lor, ei nu mai sunt un popor.

Alte forțe influențează restul națiunilor, deoarece fiecare națiune este afectată de propria sa putere, așa numitul său “înger păzitor”. Cu alte cuvinte, puterea comună care există în umanitate acționează selectiv asupra fiecărui grup al celor 70 de națiuni ale lumii.

Poporul Israel nu face parte din ele deoarece el este o adunare a reprezentanților lor. Poporul evreu este foarte diferit și opus față de celelalte. Dacă ei se adună pentru a coexista corect deasupra egoismului lor, atunci sunt rentabili. Dar dacă această regulă este încălcată iar ei încetează să se grăbească să se unească deasupra tuturor problemelor lor, atunci ei devin un popor dispersat.

De pe KabTV “Fundamentele Cabalei”, 7/8/19

Discuții | Share Feedback | Ask a question
"Cabala și Semnificatia Vieții" Comentarii RSS Feed

Articolul anterior: