“Dezmințirea mitului înțelepciunii evreiești” (Linkedin)

Noul meu articol pe LinkedinDezmințirea mitului înțelepciunii evreiești

Former U.S. President Donald Trump holds a rally in Mesa, Arizona, U.S., October 9, 2022. REUTERS/Brian Snyder

Evreii au reputația de a fi inteligenți. Într-adevăr, dacă te uiți la lista laureaților Premiului Nobel, vei observa că numele cu sunet evreiesc sunt mult mai frecvente decât ponderea lor din populația lumii. Există și faimoasa înțelepciune a regelui Solomon, care era considerat cel mai înțelept dintre oameni. Totuși, dacă examinezi cronicile poporului evreu și conduita noastră ca națiune, vei descoperi că mergem din nebunie în nebunie și nu pare că învățăm vreoodată, ca și cum înțelepciunea noastră ar fi rămas la regele Solomon și tot ce avem este talent pentru matematică, știință și finanțe.

Duminică, fostul președinte Donald Trump a criticat evreimea americană pentru atitudinea ei față de Israel. El a scris că trebuie să „acționeze împreună” și să arate mai multă apreciere pentru statul Israel „înainte să fie prea târziu”.

Trump nu a specificat ce a vrut să spună prin „prea târziu”, dar istoria evreiască arată foarte clar ce ar putea fi, deși nu pot fi sigur că asta a vrut să spună Trump. Istoria evreiască dovedește un lucru și, dacă am fi mai înțelepți, am învăța din el: când suntem împreună, uniți ca unul singur, prosperăm. Când suntem dezbinați, suferim. În consecință, „a ne acționa împreună” înseamnă a restabili unitatea noastră zdrobită și a transcende înstrăinarea dintre noi.

Istoria noastră confirmă că evreii sunt o națiune cu misiunea de a corecta lumea; de aceea motto-ul nostru este Tikkun Olam(corectarea lumii). Nu noi l-am ales; ne-a fost impus.

Cu toate acestea, am fost aleși dintr-un motiv: am făcut ceea ce nimeni altcineva nu a făcut înainte de a ne stabili ca națiune sau de atunci. Națiunea evreiască a apărut dintr-un amestec eclectic de străini din triburi străine și națiuni care aveau un lucru în comun: convingerea că trăirea în unitate și solidaritate este singura modalitate viabilă de a exista ca umanitate. Acesta este motivul pentru care am pus iubireea față de ceilalți mai presus de toate celelalte valori.

Pentru că unitatea tuturor oamenilor este într-adevăr cea mai sublimă valoare, am fost însărcinați să o răspândim. Întrucât au fost momente în care am reușit acest lucru, cum ar fi la poalele Muntelui Sinai și în alte ocazii și perioade rare din istoria noastră, am fost însărcinați să dăm un exemplu, să fim o națiune model, o „lumină pentru națiuni. .”

În timp însă, ne-am abandonat misiunea și am renunțat la valorile noastre fundamentale. În loc să fim o lumină pentru națiuni, am devenit un întuneric pentru națiuni, stabilind un model de diviziune, sau așa cum l-au numit înțelepții noștri Sinaat hinam (ura nefondată, ura fără motiv).

Îl respect pe Donald Trump și îi respect cuvintele pentru că el respectă unitatea noastră. Sentimentul lui că evreii ar trebui să rămână uniți nu provine din antisemitism; nici nu sunt o încercare de a juca în tropi antisemiţi, așa cum susțin unii dintre criticii săi. Mai degrabă, cuvintele sale provin din convingerea că acesta este modul în care evreii ar trebui să se trateze unii pe alții, că unitatea evreiască este bună pentru evrei și bună pentru lume.

Are perfectă dreptate. Insistența noastră de a face distincția între evreimea americană și statul Israel lucrează împotriva noastră. În loc să atenueze antisemitismul în America, această diviziune este tocmai motivul pentru care antisemitismul crește.

Indiferent de acțiunile Israelului sau de acțiunile evreilor americani, chiar faptul că evreii sunt împărțiți între ei alimentează furia lumii împotriva lor, deoarece este exemplul opus celui pe care ar trebui să-l dea.

În acest moment, prăpastia dintre evreii americani și Israel pare mai largă decât oceanul care se află între noi. Cele două comunități sunt ca două continente care se depărtează din ce în ce mai mult. Dacă nu acționăm împreună, așa cum a spus Trump, și nu ne unim ca o singură națiune, deasupra înstrăinării și urii dintre noi, un Hitler modern de vreun fel se va ridica și ne va face ceea ce ne-au făcut detractorii noștri de-a lungul mileniilor noastre de nebunie evreiască.

Discuții | Share Feedback | Ask a question
"Cabala și Semnificatia Vieții" Comentarii RSS Feed