“Dezvăluind cartea antică Zohar, pentru a înțelege antisemitismul de astăzi” (Times Of Israel)

The Times of Israel a publicat noul meu articol “Dezvăluind cartea antică Zohar, pentru a înțelege antisemitismul de astăzi

Anumite lucruri nu dispar în timp. Ele își schimbă doar forma, mișcarea și mijloacele de a pătrunde în mințile oamenilor. Unul dintre aceste cazuri este prejudecata împotriva evreilor. Odată cu creșterea noilor mijloace de comunicare, prejudecățile au adoptat, de asemenea, noi modalități de răspândire. Dar răspunsurile reale la eterna dilemă a modului de eradicare a antisemitismului vor fi găsite privind înapoi, spre scripturile antice.

Lumina Zoharlui este ca o poartă către o realitate mai adevărată, care este ascunsă în prezent vederii noastre. Să privim antisemitismul din nou, în această nouă lumină pe care o revarsă Zoharul.

Dacă acum 200 de ani, ai fi ajuns într-un sat siberian uitat și ai fi declarat că ești evreu, localnicii ar fi reacționat cu uimire: „Nu te credem!” Și dacă ai fi întrebat de ce, ei ar fi răspuns „Pentru că nu ai coarne pe cap.” Oricât de primitiv pare, calomniile extreme împotriva evreilor și imaginile groteşti ale unor comercianți lacomi cu nasuri pe care sunt agățaţi ochelari, sunt încă predominante până astăzi în mass-media și în manifestările culturale din societățile americane și europene.

Mai mult, credința în mitul potrivit căruia evreii l-au ucis pe Isus și concepția greșită a dublei loialități a evreilor continuă cu o frecvență deranjantă. Antisemitismul se menține la fel de urât și de puternic ca întotdeauna. A existat dintotdeauna, iar întrebarea este doar în ce măsură plutește la suprafață sau rămâne scufundat.

Ar trebui afirmat imediat: lupta împotriva stereotipurilor antisemite va fi fără rerzultat. Ura față de poporul evreu doar se va întări, pentru că are rădăcini spirituale.

Înțelepciunea Cabala explică faptul că sursa acestui fenomen există în structura lumii spirituale însăși, care este împărțită în ceea ce termenii din Cabala definesc „Rosh” („cap”) și „Guf” („trup”), adică „Israel” si „națiunile lumii”. Această gândire alegorică este, de asemenea, uneori exprimată ca „inima” și „organele trupului”, care balansează și se manifestă în lumea noastră materială.

Conform cărții seminale, antice, din Cabala, Cartea Zohar, care explică secretele Torei: „Israelul este inima întregii lumi, la fel cum organele corpului nu ar putea exista în lume nici măcar pentru o clipă fără inima, deci toate națiunile nu pot exista în lume fără Israel.”

Aşa cum rolul inimii în corpul uman este să dea puterea de a pompa sângele către toate organele, tot așa rolul Israelului este de a oferi umanității puterea de a se conecta, de a furniza abundență spirituală națiunilor lumii. Cu alte cuvinte, Israelul trebuie să fie „lumină pentru națiuni”.

Poporul Israel și națiunile lumii nu sunt doar grupări de oameni pe fața pământului. Înțelepciunea Cabala explică faptul că termenii se referă la cele două forțe care acționează în interiorul fiecăruia, forțe care se numesc „Israel” și „națiunile lumii”.

Dorințele din noi care sunt sensibile la forța de conectare între oameni sunt numite „Israel”, iar dorințele opuse pe care le posedăm, care cer să primească și să se bucure de abundența care decurge dintr-o astfel de conexiune, fără a ține cont de alţii, sunt numite „națiuni ale lumii”. Ambele forțe se află și interacționează în interiorul unei persoane și în cadrul umanității în ansamblu. Când o forță se ridică, cealaltă cade și invers. Astfel, flăcările urii față de poporul evreu pot fi reduse sau, alternativ, consolidate în funcție de echilibrul dintre aceste dorințe.

Cum putem întări „Israelul” din interiorul nostru, peste „națiunile lumii”? Cum ne putem crește sensibilitatea față de conexiune, deasupra celorlalte dorințe de auto-îngăduire pe cheltuiala celorlalți?

O putem realiza prin studiul Cabalei – metoda de conectare – și în special, a Cărţii Zohar. Zoharul are o influență pozitivă asupra noastră, chiar dacă nu suntem în măsură să înțelegem dimensiunile și beneficiile sale. Înțelepții noștri au elucidat procesul astfel:

Pentru a explica modul în care Zoharul purifică sufletul chiar și atunci când cititorul nu înțelege ce se spune, avem exemplul celui care intră într-un magazin de parfumuri, chiar dacă nu cumpără niciun parfum, când iese din magazin, el are mirosul pe el.” (Rabinul Moshe Chaim Efrem din Sadilkov)

Lumina Zoharului este ca o poartă către adevărata realitate, care în prezent este ascunsă de simțurile noastre. Are o putere uriașă, dar pentru a putea să ne folosim forța revelației în mod eficient, trebuie să citim poveștile povestite în Zohar ca un ghid practic, pentru a descoperi o realitate mai profundă, prin unitatea dincolo de granițele lumii materiale.

Cum funcționează acest proces?

Când aspirăm la unitate, trezim forța conexiunii dintre noi și ne accentuăm sensibilitatea față de relațiile pozitive dintre noi, bazate pe conexiune, ridicând „Israelul” din noi și dăruind abundență lumii. Într-o astfel de stare, nimeni în lume nu ar mai avea de-a face cu atitudini antisemite sau prejudecăți împotriva evreilor, ci cu inimă caldă și atentă, care ar trebui să descrie poporul evreu și marea sa contribuție la îmbunătățirea lumii.

Discuții | Share Feedback | Ask a question
"Cabala și Semnificatia Vieții" Comentarii RSS Feed

Articolul următor: