“Documentele Pandorei nu vor face lumea un loc mai bun” (Linkedin)

Noul meu articol pe LinkedinDocumentele Pandorei nu vor face lumea un loc mai bun

Cu câteva zile în urmă, Consorțiul Internațional al Jurnaliștilor de Investigație (ICIJ) a lansat ceea ce a definit ca „Un tsunami de date offshore”. Aproape 3 terabytes de „date dezvăluite”, după cum spun autorii, „expun secretele offshore ale elitelor bogate din peste 200 de țări și teritorii. Aceștia sunt oameni care folosesc paradisuri fiscale și secrete pentru a cumpăra proprietăți și a ascunde active; și mai rău, mulți evită impozitele. Acestea includ mai mult de 330 de politicieni și 130 de miliardari Forbes, precum și vedete, înșelători, traficanți de droguri, membri ai familiei regale și lideri ai grupurilor religioase din întreaga lume”.

Scopul ICIJ este admirabil, la fel și eforturile sale. Din păcate, chiar și astfel de succese precum această expunere nu vor face lumea un loc mai bun.

Cu toate mărimile sale, această „dezvăluire” este o picătură într-un ocean de mișcări de bani ilegale și frauduloase care se întâmplă în întreaga lume. Astăzi, când ego-ul se desfășoară, nu putem ști ce se ascunde sub aparență.

Dorința de a poseda este cea mai rea și mai sălbatică expresie a ego-ului, dar este natura umană și nu ar trebui să-i judecăm pe acei oameni, până nu suntem în locul lor. Dacă am putea aduna milioane de dolari fără niciun efort și fără a fi detectați, am fi în stare să rezistăm tentației? Și dacă am face-o, cât timp am rezista?

În ciuda manifestării sale materiale, lăcomia este de fapt o dorință spirituală. Te face să vrei din ce în ce mai mult, până când renunți la ele cu totul. Dar până atunci, esti de nesăturat. Înțelepții noștri au scris despre acest lucru în Midrash (Kohelet Rabbah): „Nu se lasă lumea cu jumătate de dorințe în mână, pentru că cel care are o sută vrea două sute; unul care are două sute vrea patru sute”. Deci, tocmai pentru că este nesătul, lăcomia aduce asupra sa propriul său scop.

Când vom renunța la satisfacerea noastră, vom realiza că fericirea nu poate fi găsită în acumularea bogăției și a bunurilor. Nu poți lua nimic cu tine când mori și nu ești niciodată mulțumit de ceea ce ai, de vreme ce, odată ce îl ai, vrei de două ori mai mult.

Chiar și așa, umanitatea trebuie să treacă prin această etapă a lăcomiei excesive și a poftei de putere și nicio „dezvăluire de date” nu o va opri. Singurul lucru care va schimba lumea în bine este atunci când ne dăm seama că urmărirea bogăției și a puterii nu produce fericire, ci mai degrabă mai multă foame: foamea spirituală pentru cei bogați și foamea fizică pentru cei săraci pe care îi abuzează.

Din această perspectivă, avem mai multe învățări de parcurs înainte ca omenirea să fie pregătită să treacă la un stadiu mai înalt și mai uman în dezvoltarea sa.

Discuții | Share Feedback | Ask a question




"Cabala și Semnificatia Vieții" Comentarii RSS Feed