Doi paşi în Sus

Calea “de la iubirea pentru fiinţele create, la iubirea pentru Creator” este un concept foarte subtil. Toată lumea va fi de acord să iubească Creatorul, chiar şi o persoană complet seculară, care se gândeşte că forţa superioară chiar există și că este mai bine să fii în termeni buni cu ea. De aceea, toată lumea este pregătită să iubească Creatorul, iar asta este acceptat de toţi oamenii din toate tradiţiile. O persoană este pregătită chiar să respecte unele ritualuri religioase, deoarece iubirea pentru Creator este o noţiune abstractă non obligatorie.

Pe de-o parte, iubirea pentru fiinţele create necesită foarte mult, deoarece aceasta se manifestă pe sine în mod clar în această lume şi este vizibilă pentru toată lumea, iar o persoană trebuie să dovedească faptul că iubeşte cu adevărat fiinţele create. Acest lucru nu este uşor. Nu există nicio obligaţie să iubeşti Creatorul, însă nimeni nu sprijină iubirea pentru fiinţele create. Prin urmare, este scris că “Israel este un popor mic” şi anume acela care tânjesc să iubească Creatorul prin iubirea pentru fiinţele create.

Mulţi eşuează pe această cale, deoarece iubirea pentru fiinţele create nu apare în noi în mod natural. Deşi o persoană înţelege că ştiinţa Cabalei i-a promis revelaţia lumii spirituale eterne şi complete, cu toate acestea “o mie intră într-o încăpere şi unul iese pentru a învăţa”. Oamenii încep studiul şi după câţiva ani renunţă la revelaţia spirituală, fără să înţeleagă despre ce se discută, de fapt.

Sunt două abordări complet opuse. Una este să iei un mesaj spiritual şi să-l aduci jos pe pământ, în lumea noastră, în ceea ce priveşte comportamentul nostru. Aceasta este religia. Cealaltă este să înălţăm acest mesaj spiritual, ridicându-l la Creator. Aceasta necesită să ne schimbăm proprietăţile, obţinând proprietatea dăruirii, care nu poate fi obţinută decât prin exerciţii speciale de corecţie a relaţiilor dintre noi, cu ajutorul Luminii reformatoare.

O asemenea muncă este contrară dorinţei noastre de a ne bucura şi este posibilă numai prin sprijin reciproc. Dacă asemenea oameni speciali, cu punctele din inima arzătoare, care îşi doresc să reveleze Creatorul, adeziunea cu El şi scopul creaţiei, se adună împreună, atunci ei sunt obligaţi să construiască relaţiile care vor fi influenţate de Lumina superioară și care le va corecta de la egoiste, la altruiste, de dragul dăruirii reciproce. Lumina superioară va fi revelată atunci în ele, ceea ce se numeşte “revelarea Creatorului faţă de fiinţele create”.

De aici este clar că sunt două abordări complet opuse despre care este scris: “Punctul de vedere al proprietarilor este opus de punctul de vedere al Torei”.

“Punctul de vedere al Torei” este folosirea Luminii reformatoare a “Torei”, care construieşte în noi poruncile spirituale, inversând fiecare dorinţă egoistă în dăruire.

“Punctul de vedere al proprietarilor” este opinia acelora care vor să rămână în dorinţa lor de a se bucura şi, prin urmare, încearcă să inverseze mesajul spiritual în beneficiul lor personal, pentru a exista o scuză să rămână în egoism, fără să-şi schimbe dorinţa lor. În acest caz intenţia rămâne egoistă. Noi observăm acest fenomen pe parcursul istoriei.

Din momentul în care poporul Israel a primit Tora şi până astăzi, au existat în oameni aceste două abordări faţă de Tora. Lumea este pe cale să înfrunte o mare suferinţă, care va constrânge poporul Israel să îşi înţeleagă şi să îşi împlinească misiunea, adică să aducă revelarea Creatorului întregii umanităţi, ceea ce înseamnă să ajungem la sfârşitul corecţiei.

Între timp, cu toate acestea, iubirea pentru fiinţele create respinge oamenii. Ei nici nu îşi doresc și nici nu înţeleg, dar nici nu vor să audă despre ea. Cu toate asta, aceasta este o etapă obligatorie – una pe care se construieşte iubirea pentru Creator. Va trebui să depăşim ambii paşi şi trebuie să ne pregătim pentru conexiunea maximă posibilă. Deşi încă este egoistă şi incompletă, durerea noastră că suntem incapabili să facem mai multe, atrage către noi Ohr Hozer (Lumina reflectată), care lucrează asupra noastră.

Iar atunci Creatorul va termina munca pentru noi. Noi trebuie doar să ridicăm o rugăciune la El, numită MAN, pentru a ne exprima dorinţa şi durerea, iar Lumina superioară va completa corecţia noastră. Totul este obţinut numai prin eforturile noastre de a ne uni, care duc la rugăciune, la dezvăluirea deficienţei corecte, conform căreia Creatorul completează munca pentru noi: Lumina superioară vine şi face acţiunea. 1

Din prima parte a lecţiei zilnice de Cabala 7/10/18, lecţie pe subiectul: “De la iubirea pentru fiinţele create la iubirea pentru Creator”

1 Minutul 0:20

Discuții | Share Feedback | Ask a question
"" Comentarii RSS Feed