Economia mondiala se destrama

Opinie (Gardianul) “Totul este calm. Toate sunt nemiscate. Preturile actiunilor cresc. Pretul petrolului creste. China s-a stabilizat. Zona euro a trecut de perioada dificila. Dupa panica de la inceputul anului 2016, investitorii au decis ca lucrurile nu sunt atat de rele precum pareau….

“Temerile unui pret al petrolulului de 20$ pe baril au fost depasite. Preturile au incetat sa scada in zona euro. Fondul monetar international preconizeaza o crestere a economiei globale de peste 3% in acest an – nimic spectaculos dar nici un dezastru.

“Nu va lasati pacaliti. Cresterea Chinei este datorita faptului cresterii bruste a investitiilor si creditelor din ultimii doi ani. Aexistat o revenire la  un model care a impovarat tara cu o capacitate de productie in exces, o bula a proprietatilor imobiliare si un numar crescut de credite imobiliare neperformante. Economia a fost stabilizata dar cu un anumit cost.

“Tendinta de crestere a pretului petrolului pare de asemenea fragila. Fundamentele pietei – furnizarea continuua care creste cererea – nu s-au schimbat.

“ Iar apoi mai sunt Statele Unite ale Americii. Acolo sunt doua probleme – una care bate la ochi, iar alta care este ascunsa in umbra. Slabiciunea evidenta este ca veniturile reale continuua sa fie obtinute prin forta, in ciuda scaderii somajului.

“Pentru o vreme, cheltuielile consumatorilor au fost mentinute deoarece ratele dobanzilor mici au permis dealerilor auto sa ofere conditii tentante persoaneler cu venituri limitate sa achizitioneze o masina noua. Ca un ecou a crizei imobiliare, piata auto este acum in scadere.

“Marea problema a Europei, deasupra faptului ca euro a fost un concept eronat si catastrofal, este ca sistemul bancar nu este potrivit pentru scop. Asa cum FMI a mentionoat saptamana trecuta, o treime din bancile din zona euro nu au perspective sa fie profitabile fara o reforma urgenta si semnificativa. Asta necesita doua lucruri: reducerea numarului de banci si rezolvarea problemei de 900 miliarde euro din credite neperformante care zace in registrele lor din 2014….

“Banca centrala desigur, jura cu ochii inchis ca este in control si ca nu sunt  motive de ingrijorare. Poate este asa, dar ceva nu miroase bine. Faptul ca economistii de la Deutsche Bank au publicat saptamana trecuta un ghid util de reducere a cheltuielilor banilor veniti din elicopter este un semnal de alarma.

“Asa cum analizele germane spun clar, varianta cea mai banala a banilor veniti din elicopter implica banaca centrala in creerea acestora pentru a fi pasati ministerului de finante pentru a compensa scutirea de impozite sau a cheltui mai mult pentru achiztiile publice. Sunt doua diferente in QE. Numerarul merge direct la firme si indivizi in loc sa fie directionat prin sistemul bancar si nu exista nici o intentie a bancii centrale de a il recuper.”

Comentariul meu: Lumea este obligata sa-si schimbe complet formatul deoarece economia exprima nu doar conexiunile economice, dar si toate legaturile umanitatii care sunt calculate in bani, paralela universala a conexiunilor dintre noi.

Daca sistemul cedeaza sa mai fie operational, trebuie sa il inlocuim, altfel colapsul se va produce. Dar cum sa schimbam un sistem care este construit pe natura noatra egoista de a castiga? Exista o singura modalitate: sa schimbam natura noastra egoista intr-una altruista! Si in acest mod atingem victoria intelepciunii Cabalei.

Discuții | Share Feedback | Ask a question




"Cabala și Semnificatia Vieții" Comentarii RSS Feed

Articolul următor: