“Este Dumnezeu fizic, metafizic, abstract, conceptual, material sau imaterial?” (Quora)

Dr. Michael LaitmanMichael Laitman, pe Quora: Este Dumnezeu fizic, metafizic, abstract, conceptual, material sau imaterial?

Michael Laitman, pe Quora: „Este Dumnezeu fizic, metafizic, abstract, conceptual, material sau imaterial?”

În înțelepciunea Cabala, îl studiem pe Dumnezeu într-un mod practic, în relație cu noi și cum îl atingem: ca o forță superioară care creează, universul din interiorul nostru și care ne înconjoară, care îl guvernează, îl susține și îl călăuzește către un scop prestabilit.

La fel cum ne referim la părinții noștri ca „mamă și tată” datorită relației lor specifice cu noi, atunci când atingem o conexiune cu forța superioară, obținem o relație specifică pe care această forță o are față de noi și nu putem spune nimic despre alte atribute sau relații posibile pe care le-ar putea avea această forță. Acesta este motivul pentru care spunem în Cabala că nu ne angajăm în esența sau „sinele” lui Dumnezeu, pentru că nu avem nicio realizare sub acest aspect.

Prin urmare, cu metodologia Cabala, care este o cercetare practică și experimentală a noastră și a realității înconjurătoare, suferim diverse schimbări asupra noastră până când îl putem percepe și simți clar pe Dumnezeu ca o forță superioară care ne creează și ne susține și care ne ghidează. dezvoltarea către un scop definit: intrarea noastră în echilibru – sau în limbajul cabalist, „adeziune” (evr. „Dvekut”) – cu Creatorul. Spunem „Creatorul” pentru că în ebraică, cuvântul pentru „Creator” („Boreh”) provine din două cuvinte „vino” (“Bo”) și „vezi” (“Reh”), adică putem discuta doar despre ce este Creatorul odată ce atingem această forță prin schimbări pe care le invităm către noi înșine folosind metoda Cabala.

Prin urmare, nu caracterizăm decât forța superioară (Creatorul, Dumnezeu) în raport cu noi, oamenii care Îl atingem, deoarece nu putem decât să analizăm, să simțim și să măsuram ceva ce intră în percepția și simţirea noastră a realității. În limbajul Cabala, o astfel de realizare este exprimată ca reacția Kli (vasului/receptaculului) la lumina (calitatea Creatorului) care îl umple, în timp ce lumina în sine este de neatins.

Prin urmare, suferind anumite schimbări în noi înșine și dezvoltând acest Kli, ne măsurăm reacțiile la el și dăm definiții nu calităților sale, ci propriilor noastre reacții și percepții. Acesta este motivul pentru care Cabala este definită cel mai bine ca o știință, că prin aplicarea metodologiei sale testate în timp asupra noastră, obținem rezultate despre care au scris cabaliștii din trecut, pe care le putem măsura, repeta și reproduce. Cunoașterea acestei științe include doar ceea ce a fost verificat empiric.

Bazat  pe articolul “Analiza comparativă a Cabalei și a Filozofiei” cu Cabalistul Dr. Michael Laitman. Scris/editat de studenţii Cabalistului Dr. Michael Laitman.

 

Discuții | Share Feedback | Ask a question




"Cabala și Semnificatia Vieții" Comentarii RSS Feed