„Este iubirea spirituală diferită de iubirea pe care o cunoaștem? Dacă da, putem face ceva pentru a o hrăni?” (Quora)

Dr. Michael LaitmanMichael Laitman, pe Quora: Este iubireea spirituală diferită de iubirea pe care o cunoaștem? Dacă da, putem face ceva pentru a o hrăni ?

Iubirea pe care o cunoaștem, sau iubirea trupească, implică iubirea pentru oricine sau orice ne dă plăcere. În schimb, iubirea spirituală este construită pe sentimentul unei distanțe interioare, respingere și opoziție față de ceilalți și construirea iubirii pe această distanță.

Cu alte cuvinte, iubirea pe care o cunoaștem este aceea care apare în ego-ul nostru înnăscut, unde simțim o atracție naturală și o apropiere unii de alții. Fiecare persoană care simte o astfel de iubire o face pe baza calculului, încât să beneficieze în cele din urmă de această iubire. Acesta este calculul naturii noastre egoiste, care este o dorință de a ne bucura de alți oameni și lucruri. Prin urmare, conform iubirii pe care o cunoaștem – iubire corporală – simțim uneori dragoste, atracție și apropiere unii de alții, iar alteori, ură, respingere și distanță.

Iubirea spirituală, însă, necesită să simțiți distanță, respingere și opoziție unul față de celălalt, împreună cu o atitudine de iubire, conexiune și atracție, pe care o construim deasupra acelor prime senzații. În realitatea noastră actuală, nu putem simți simultan iubire și ură față de ceilalți, dar simțim acele senzații în momente diferite. Prin urmare, iubirea spirituală necesită o măiestrie artistică în procesul spiritual, de a ne ridica deasupra ego-ului pentru a ne conecta pozitiv cu ceilalți, și trebuie să devenim demni de a atinge acel nivel înalt de iubire.

Cu toate acestea, ajungem la un nivel în dezvoltarea noastră în care devenim din ce în ce mai pregătiți să experimentăm iubirea spirituală. Pe de o parte, vedem că iubirea pe care o cunoaștem  ne conduce către tot mai multe probleme. Cu cât egoul nostru devine mai mare, cu atât cerem mai mult, pentru a ne împlini pe noi înșine, și cu atât ne este mai greu să o facem. Pe de altă parte, ne pregătim să devenim mai maturi.

Mâncarea dulce ne poate ajuta să vedem un exemplu al acestui proces de maturizare. Copiilor le place, de obicei, mâncarea dulce, care este doar dulce, dar când creștem, ne place adesea să mâncăm dulce împreună cu, sau după ceva picant, amar sau acru. Cu cât ne maturizăm, cu atât ne simțim mai incapabili să ne bucurăm de un singur lucru, dar avem nevoie de el și de opusul acestuia.

De asemenea, vedem cum, dacă am fi experimentat doar stări pozitive în viață, fără a fi nevoie să ne străduim și să depășim, și fără să simțim limite și critici, atunci ne-am simți ca și cum vieții noastre i-ar lipsi ceva. Suntem construiți într-un mod în care dorim să avem puncte inteligibile pentru alte calcule și, astfel, dezvoltăm nevoia de a adăuga amărăciune, aciditate și condimente, pentru a gusta și a ne bucura de dulceață. Această tendință provine de la baza existenței noastre, unde noi – ființele create – am fost create inițial, opuse față de natură: Natura este o calitate a iubirii, care dorește doar să ofere plăcere și împlinire iar noi suntem făcuți dintr-o calitate opusă, care dorește doar să primească plăcere și împlinire.

Prin urmare, pentru a „gusta dulceața” iubirii spirituale, trebuie să obținem calitatea iubirii și dăruirii, care nu există în natura noastră înnăscută de primire și, astfel, trebuie să construim acea calitate în noi, pe baza respingerii și distanței noastre naturale din acele calități. Acest lucru este posibil cu îndrumarea unei metode – înțelepciunea Cabalei – care învață căile de a ne ridica deasupra naturii trecătoare și incomplete a ego-ului, pentru a descoperi calitatea iubirii spirituale, care este eternă și completă.

Cabaliștii au scris despre iubirea spirituală – „Iubirea va acoperi toate crimele” (Proverbe 10:12) – unde „crimele” sunt distanța, respingerea și opoziția pe care le simțim în ego-ul nostru. Cu cât implementăm mai mult o astfel de formă de iubire în dezvoltarea noastră spirituală, cu atât vom atinge tot ceea ce natura ne-a propus pentru a ne împlini scopul final al existenței: simțirea iubirii în perfecțiunea, integritalitea și eternitatea ei.

Bazat pe Lecția zilnică de cabală cu Cabalistul dr. Michael Laitman la 29 ianuarie 2021. Scris / editat de studenții dr. Cabalist dr. Michael Laitman.

Imagine deTamanna Rumee pe Unsplash.

Discuții | Share Feedback | Ask a question




"Cabala și Semnificatia Vieții" Comentarii RSS Feed