Etapele lucrarii spirituale

Lucrarea noastra trebuie sa fie cat mai departe, cu putinta, de corp. Putem sa distingem diferite etape in lucrare:

• Mai intai, persoana aspira doar la implinire, fie ca e in aceasta lume sau in cea care va veni.

• Apoi, pe langa implinirea in sine, persoana incepe sa se gandeasca la cu cine are de a face, de cine depinde aceasta implinire? Atunci incepe sa faca legatura intre implinire si sursa implinirii, Daruitorul. Incepe sa aiba o atitudine fata de Daruitor, pentru ca implinirea depinde de El.

• In etapa urmatoare, persoana incepe sa respecte Daruitorul pentru faptul ca el Da, pentru calitatea lui de a Da, mai degraba decat pentru placerea pe care o capata de la El.

Si atunci ajunge la o impartire interioara: Pe de o parte, simte ca implinirea e importanta, dar pe de alta parte, aspira sa devina asemenea Daruitorului. Oare implinirea e importanta pentru ca ii da energie pentru lucrare, sau pentru implinirea in sine? De unde anume isi ia omul aceasta energie si care e obiectivul lui: implinirea, sau o conexiune cu Daruitorul?

Astfel, el ajunge treptat la o stare in care se gandeste numai la echivalenta de forma dintre el si Creator. Insa nu e nici atat de simplu. Echivalenta de forma nu e la fel cu dorinta de a face placere Daruitorului. Aspiratia de a atinge echivalenta de forma tot mai implica si o consideratie pentru sine. Desi doresc sa dau, ca sa fac placere altuia, si ca sa iubesc, inca mai exista ceva ce vreau eu; eu sunt prezent in aceasta consideratie.

Insa oare nu acelasi lucru e valabil si pentru a da placere: N-o sa fiu eu cel care o da? Sau poate ca e cineva care o va face mai bine decat mine? Cat de bine pot sa o fac, fara sa primesc nimic in schimb?

Vedem ca lucrarea implica mai multe niveluri. Ea cuprinde cinci lumi intregi, in care persoana isi re-evalueaza intreaga sa motivatie si toate principiile: Pentru ce este dispus sa faca eforturi? Ce anume il implineste si care este atitudinea sa fata de Daruitor? Asta face ca starea persoanei sa se schimbe si o ajuta sa se ridice de la o lume la urmatoarea.

Din partea 1 a Lectiei zilnice de Kabbalah5.07.10, Scrierile lui Rabash

Discuții | Share Feedback | Ask a question
"Cabala și Semnificatia Vieții" Comentarii RSS Feed

Articolul următor: