“Europa face un viraj la dreapta” (Medium)

Medium a publicat noul meu articol “Europa face un viraj la dreapta

Prim-ministrul Suediei, Ulf Kristersson, sosește la Consiliul European EUCO, Summit-ul liderilor UE în timp ce trece prin fața steagurilor europene și a drapelului Europei. Face un stand-up și vorbește cu mass-media în timp ce răspunde la întrebările jurnaliștilor și ale presei. Consiliul European abordează criza energetică și conflictul Rusia-Ucraina. Consiliul European de la Bruxelles, Belgia, pe 20 octombrie 2022 (Foto de Nicolas Economou/NurPhoto)

După decenii de guverne de stânga pe bătrânul continent, Europa face un viraj la dreapta. Italia, Ungaria și Suedia au ales recent noi guverne, toate conservatoare sau de dreapta. Judecând după platformele lor, ei se vor concentra mai mult pe statele naționale și mai puțin pe Uniunea Europeană. Este un val de izolare și separatism pe drum spre Europa?

Țările europene par să se confrunte cu un val reacționar împotriva politicii de stânga, liberale, paneuropene pe care Germania și Franța au dictat-o ​​în ultimele trei decenii. Afluxul de migranți, dintre care mulți sunt musulmani care nu au intenția de a adopta cultura sau credința europeană, escaladarea crizei economice care îi afectează pe europeni și le subminează securitatea financiară și pierderea independenței statelor membre sub multe aspect, i-au determinat pe europeni să-și regândească participarea la UE. Observația lor realistă îi obligă să ia măsuri reacționare și să recupereze o parte din independența la care au renunțat în favoarea împuternicirii Uniunii, lucru pe care unii dintre ei îl regretă acum, cel puțin parțial.

Sloganurile unității europene și declarațiile conform cărora Europa va fi o superputere unică și puternică în mod evident nu au fost realizate, iar țările mici care au fost cel mai mult afectate de pierderea suveranității, îşi restrâng visul. Prefer întotdeauna realismul naivității, așa că eu cred că noua direcție a Europei este mai sănătoasă și mai bună pentru toată lumea, în special pentru Europa.

Nu văd în acest moment mai multe țări din Uniunea Europeană să-și desfășoare propriile Brexit-uri, dar creșterea independenței statelor naționale în cadrul Uniunii le va ajuta să rămână în cadrul acesteia, în timp ce se ocupă și de afacerile lor interne. Unitatea este minunată și sunt pentru ea, dar când este executată sub constrângere, creează ură și opresiune și în cele din urmă explodează. Când nu se poate face pe baza unei preocupări autentice pentru bunăstarea tuturor celor implicați, este mai bine să rămâi distant și respectuos.

Dacă Europa dorește să creeze o națiune la nivelul întregului continent, trebuie mai întâi să stabilească solidaritate între toate statele membre destinate să participe la Uniune. Doar odată ce s-a stabilit un sentiment de solidaritate și coeziune în rândul poporului poate reuși o uniune politică. Dacă liderii europeni ar fi ales această cale și ar fi urmat această ordine, tranziția de la statele naționale la „Statele Unite ale Europei” ar fi fost firească și lină. Deoarece Uniunea a fost în primul rând fiscală și a împiedicat suveranitatea și independența țărilor, fără a crea mai întâi responsabilitate reciprocă între națiuni, ea s-a stabilit pe o bază șocantă care nu a putut dura. Acesta este motivul pentru care asistăm astăzi la un val reacționar.

Poate că acum, când țările își revendică independența și având în vedere dependența reciprocă ce există încă între țările UE, vor putea dezvolta treptat legături mai puternice și mai sănătoase. Cu toate acestea, dacă doresc să se apropie și mai mult, ele vor trebui să promoveze o identitate europeană comună pe care toate națiunile membre o simpatizează și o prețuiesc mai mult decât propriile identități naționale. Pentru ca acest lucru să se întâmple, mai este cale lungă de parcurs.

Discuții | Share Feedback | Ask a question
"Cabala și Semnificatia Vieții" Comentarii RSS Feed

Articolul anterior: