“Evreii americani și israelienii evrei din America – Lumi separate” (Linkedin)

Noul meu articol pe Linkedin “Evreii americani și israelienii evrei din America – Lumi separate

Israeli flags are flown from a car during a pro Israel rally and a protest against Antisemitism in Los Angeles, California on May 23, 2021

Un student de-al meu israelian, care locuiește în Silicon Valley de ceva timp, a descris situația dintre evreii americani și evreii israelieni care trăiesc în SUA în următoarele cuvinte: „Ca israelian, simt că nu am nicio legătură cu Evrei americani. Sunt într-o comunitate de israelieni, vorbim ebraică, trăim cultura israeliană, știrile din Israel … și se simte ca o națiune complet diferită.

Cred că este o descriere exactă: acestea sunt două națiuni diferite, două națiuni diferite, cu o istorie similară și nume similare, dar au devenit atât de îndepărtate încât sunt lumi separate.

De fapt, așa ar trebui să fie. Am venit din diferitele națiuni care ocupau vechiul Babilon și ne-am adunat într-o singură națiune, când am fost de acord cu învățătura lui Avraam că mila și prietenia sunt valorile prin care trebuie să trăim. Mai târziu, sub Moise, am promis să ne unim „ca un singur om cu o singură inimă”. Am luptat pentru a ne menține și a ne consolida unitatea de secole, dar în cele din urmă am cedat urii care predomina între noi înainte de a veni pentru prima dată la Avraam, și tot aici suntem şi astăzi.

În timp ce eram uniți, națiunile au văzut că pacea era posibilă, că ar putea exista chiar și iubire printre dușmanii declarați, iar Israelul a devenit o națiune-model, o societate pilot, o implementare în miniatură a păcii mondiale. Mai târziu când noi am eșuat, întreaga lume a eșuat, și pentru asta ei ne urăsc.

Acum, așteaptă ca noi să reintegrăm legământul dintre noi și să devenim încă o dată un model de națiune. Nu ne vor ierta că nu încercăm și nu vor uita datoria noastră față de umanitate. Nu le pasă că evreii americani urăsc israelienii care vin să locuiască acolo. Dacă nu există unitate între evrei, lumea îi urăște, deoarece ei diminuează orice speranță de pace și unitate. Dacă se unesc, devin ceea ce au fost meniţi să fie, „o lumină pentru națiuni”, iar lumea le va oferi sprijinul deplin.

Națiunea evreiască trebuie să aducă shalom [pace], din cuvântul shlemut [integralitate], întregimea umanității deasupra tuturor diferențelor. Antisemitismul este modalitatea lumii de a ne atenţiona, admonestându-ne că nu încercăm să ne unim. Dacă evreii din America, din fiecare facțiune și confesiune, ar face pod peste prăpastia ce-i separă, viitorul lor ar fi luminos și frumos. Dacă nu o fac, deja pot vedea unde duce acest lucru.

 

Discuții | Share Feedback | Ask a question
"Cabala și Semnificatia Vieții" Comentarii RSS Feed

Articolul următor: